Ja imam sličnu pumpu Honda, koja pumpa iz akumulacije u sustav. jako sam zadovoljan. max 3bara, do 600l/min (mislim).
Imam i potopnu za 112m dubine 6m3/h, ali problem su agregati. teško je posuditi ili iznajmiti takvu mrcinu (6,5-7 kilovata).
...uglavnom, javljam se da se požalim. Sam sam sklopio sustav za navodnjavanje na masliniku od 2 ha i imam problema sa kvalitetom djelova od tvrtke sjeme iz Splita. Ventili na početku laterala se raspadaju već nakon prvih par mjeseci ljeta. Valjda nisu uv stabilni. Obujmice cure na sve strane, a plastika je tako mekana, da ih nesmiješ pritegnuti jače (probao i to). Uostalom, kako ventil za zatvaranje protoka, koji se stavlja na početku laterale od 25 mm presjeka, može imati oko 10mm unutarnjeg presjeka... A kapaljke koje su od 2l/h kapaju od 8-10l/h?! Napominjem da mi je max tlak pumpe do 3bara, a taj tlak bi trebao biti unutar propisanog za normalan rad kapaljke.
Mislio sam probati spojiti laterale dogodine direktno na glavnu cijev, bez ventila, a sustav podijeliti na 2 manje cjeline. barem će mi presjek biti isti u cijevima.
Molim neki savjet, kako malo poboljšati sustav.
Dodji kod mene na konzultacije; upravo slijedeći mjesec studenti počinju raditi projekte natapanja :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ma svakako probaj naći kvalitetniju opremu. Iako su svi fazonski (tako se to zove u struci) dijelovi (spojnice, obujmice, koljena, ventili i dr.) sliči, nipošto nisu isti. Obično se kupuje najjeftinije, ali kako se kaže "škrtac plaća dvaput"
(ma znam, nema niti izbora, da se može izabrati nešto kvalitetno).
Inače, natapanje 2 ha maslinika nije baš niti mali projekt.
Što se tiče kapaljki koje ne kapaju nominalnu količinu vode; moguća su dva problema: tehnički neispravna kapaljka ili prevelik tlak u sustavu.
Budući da pumpaš vodu pomoću pumpe i agregata, moguće su znatne oscilacije u sustavu, te bi obavezno trebao imati regulator tlaka u sustavu. Ovisno o kapacitetu, ili nakon pumpe ili na početku glavnih laterala.
Naime, protočnost ventila mora biti takva, da propušta dovoljno vode u određeni dio sustava i to u granicama radnog tlaka.
Naime, o čemu se radi?
Primjerice, ako imaš radno krilo sa 100 kapaljki, koje rade na 1 bar i imaju kapacitet od 4 lit./sat, to znači da sigurnosni ventil (u ovom slučaju bi bio neki mali, smješan; ovo je dano samo za primjer), mora u sat vremena propustiti 400 lit. vode (100 kapaljki) uz zadržavanje radnog tlaka na 1 bar.
Najčešći problem sigurnosnog ventila, pogotovo na većim površinama je da ljudi uzmu što nađu, a ugalvnom je to ventil koji da bi reducirao tlak, smanjuje protočnost (postoji veza između protočnosti i tlaka, ali to je već hidraulika).
Evo bar dio odgovora, a ako te još nešto muči pitaj; ali jedno-dva pitanja (lakše pišem odgovor).
:gitarist: