• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Navodnjavanje voćnjaka

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ako se nešto drastično ne promjeni ( u što sumnjam) morat ću otkazat proizvodnju povrća kako bi voćke mogao navodnjavati. Bili iz vodovoda i postaviti će brojilo i napltaiti vodu. Pitam ja koliko bi mogla biti cijena kubika? Ne znaju oni ništa, jedan doda oduvijek je bila cijena pola litre pive kubik vode. E to je pljačka, naknada Hrvatskim Vodama je 32 lipe a oni bi cca 15 puta više sa tim da nisu izgradili mrežu da je privatna! Znači smao utrošak struje za pumpu i vodna naknada + njihov profit. Kuna bi bila poštena,ne? Inaće to je sirova voda nije za piće, indetična je ovoj iz kanala.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Ako se nešto drastično ne promjeni ( u što sumnjam) morat ću otkazat proizvodnju povrća kako bi voćke mogao navodnjavati. Bili iz vodovoda i postaviti će brojilo i napltaiti vodu...
Da li je to u pitanju bušotina podzemne vode?

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Ako se nešto drastično ne promjeni ( u što sumnjam) morat ću otkazat proizvodnju povrća kako bi voćke mogao navodnjavati. Bili iz vodovoda i postaviti će brojilo i napltaiti vodu. Pitam ja koliko bi mogla biti cijena kubika? Ne znaju oni ništa, jedan doda oduvijek je bila cijena pola litre pive kubik vode. E to je pljačka, naknada Hrvatskim Vodama je 32 lipe a oni bi cca 15 puta više sa tim da nisu izgradili mrežu da je privatna! Znači smao utrošak struje za pumpu i vodna naknada + njihov profit. Kuna bi bila poštena,ne? Inaće to je sirova voda nije za piće, indetična je ovoj iz kanala.

Kod nas na selu ima gradska voda koja je za pice i cijena je oko 0.40eura po kubiku. I nesmije se koristiti za navodnjavanje. Realno gledano to i nije skupo ipak je to 1000 litara vode :supris:, kod nas je skup prikljucak, 1250e po domacinstvu i mi se jos nismo prikljucili jer imamo svoju privatnu mrezu za par kuca. A da ima tehnicka voda bilo bi dobro. Sad neznam kakav je vodovodni sistem kod tebe pod kakavim je pritiskom, to jest dali bi mogao navodnjavati direkt iz sistema bez pumpe. Ako bi moglo tako onda recimo neka cijena do max 0.50e po kubiku smatram da bi se mogla placati (to jeste malo preskupo u odnosu na cijenu pitke vode ali staces) , jer i za naj vece suse nevjerujem da po hektaru vocnjaka za navodnjavanje treba vise od 500 kubika u jednoj sezoni, a to je 250e, a ako vocnjak to ne moze izfinansirati da ga odma idem sasijeci :axe:. Koliko je kod vas prikljucak na taj sistem?

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909

ćek malo ne kontam:shock:
ti si izbušio bunar sve postavio i napravio
a oni dolaze da postave brojilo i naplačuju vodu ????
ma nabijem ih na k...c
kud ova zemlja ide:shock:
buđovani drkaju onu stvar i popale malo par miliona eura narodnog novca, i ništa poia vuk magare
a nama koji jedini radimo i proizvodimo ....
ma jebo im ja mater i njima i EU i svima
o Bože jel ti vidiš što se dešava u našoj zemlji
de lupi dva-tri potresa da pobiješ ovu bandu lopovsku

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
ma nabijem ih na k...c
buđovani drkaju onu stvar i popale malo par miliona eura narodnog novca, i ništa poia vuk magare
E svagdje je to tako :madmana: :x.Sve lopovi pokupise kajmak, a nama narodu ostane samo surutka :axe:. I podpisujem sve ovo gore zajedno sa EU :toimonster:.
A sto se tice vode kod kolege Kontam, mislim da su oni privatno izgradili vodovod za tehnicku vodu, bar sam ja tako shvatio, da bi imali za navodnjavanje i poljoprivredu a da ce ovi iz vodovoda kroz njega distribuirati vodu, i to vjerovatno iz neke rijeke ili nesto slicno i to masno (masno kao slanina bez ijedne sare :mrgreen:) naplatiti kao pitku vodu :madmana:
Sta da mu naplate vodu iz njegovog licnog bunara!!!!! Pa ubacio bi ih u bunar i :gitarist:

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
ovo sam pisao u temi IDILIČNA PREDIVNA EU

dečki ušli ne ušli u tu TVOREVINU isto nam se piše svugdje u svijetu deru narod sa kojekakvim nametima evo priča mi brat iz australije ima ranč od 60 hektara drži konje, na dnu brda je potok al konjima daleko pa je napravio malo jezero di se voda zadržava za pojenje konja došo baja iz opčine i kaže KUPI metar i zabij u jezero pa mjeri i piši kolko si vode potrošio da ti naplatimo jer da ti nisi zagradio ta bi voda ošla u potok to je državna voda a ti si je prisvojio aj reci oče kuču prodat u gradu i selit na ranč uredi malo okučnicu,fasadu,ogradu eto opet baja iz opčine ooo sad kuča više vrjedi tras veči porez pun klinac im došlo izbjeglica svi žive od pomoči a onima koji rade udaraju namete sav jadan ispizdio od toga oče selit nazad za CRO a vamo če ga sve to friško dočekat
šta reč ko može nek kopa bunare dok nismo ušli u EU i dobro ih sakrije pa dok može cica vodu, dok ga ne skontaju, rade na tome da svi mali pocrkaju a onda dernek neče bit države Hrvatske nego če se zvat Konzum a nas če sve iskonzumirat, evo link za slučaj večeg BELAJA
(“Sidi disi jer ni za disi nisi”.)
http://www.4dportal.com/index.php?o...aja&catid=47:boris-potapov&Itemid=156&lang=hr

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
ovo sam pisao u temi IDILIČNA PREDIVNA EU

šta reč ko može nek kopa bunare dok nismo ušli u EU i dobro ih sakrije pa dok može cica vodu, dok ga ne skontaju, rade na tome da svi mali pocrkaju a onda dernek neče bit države Hrvatske nego če se zvat Konzum a nas če sve iskonzumirat, evo link za slučaj večeg BELAJA
(“Sidi disi jer ni za disi nisi”.)
http://www.4dportal.com/index.php?o...aja&catid=47:boris-potapov&Itemid=156&lang=hr
Kad smo već kod vode i Australije, samo mala napomena da je tamo instaliran i u funkciju stavljen prvi vodomjer (sat) za potrošnju vode u poljoprivredi (imam čak negdje i sliku), i tako je počela era naplate vode za poljoprivredu....

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

evo kod mene večeras u lokalu baš ta tema,ali izgleda da će se naplaćivati paušal za bunare,neće biti brojila. i onda kažu da se prije bolje živjelo,pa naravno da je kad se nije ništa plaćalo,smeće su bacali po šumama a sad plaćamo odvoz,plina nije bilo ni blizu,vode također,a o kanalizaciji da nepričam,nema pretplate na internet,telefon,pa nema nekoliko mobitela u kući itd itd,pa naravno da se bolje živjelo kad nisu imali na šta potrošiti lovu,sad samo režije iznose 90 posto troškova. i da,zaboravi paušal na kotao za rakiju,pa ti živi:rolleyess:sjećam se kad sam struju plaćao 160kn,sad nisam ispod 1000kn. sad još moram i mjesto na groblju bezecirati,i naravno platiti. pa legaliziraj sve one građevine po dvoru koje nisi morao prije 30g ili nitko nije pitao. pa ti sad zbroji sve to i živi.

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
evo kod mene večeras u lokalu baš ta tema,ali izgleda da će se naplaćivati paušal za bunare,neće biti brojila. i onda kažu da se prije bolje živjelo,pa naravno da je kad se nije ništa plaćalo,smeće su bacali po šumama a sad plaćamo odvoz,plina nije bilo ni blizu,vode također,a o kanalizaciji da nepričam,nema pretplate na internet,telefon,pa nema nekoliko mobitela u kući itd itd,pa naravno da se bolje živjelo kad nisu imali na šta potrošiti lovu,sad samo režije iznose 90 posto troškova. i da,zaboravi paušal na kotao za rakiju,pa ti živi:rolleyess:sjećam se kad sam struju plaćao 160kn,sad nisam ispod 1000kn. sad još moram i mjesto na groblju bezecirati,i naravno platiti. pa legaliziraj sve one građevine po dvoru koje nisi morao prije 30g ili nitko nije pitao. pa ti sad zbroji sve to i živi.

je ali sad si europejac:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

D&D

Član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
275
Citam vas sa velikim zanimanjem i nastojim uciti te imam jedno konkretno pitanje. Izgrunfao sam sistem prijevoza i distribucije vode po mladom ljesnjaku sa 12V pumpom i kontejnerima od 1000l (2 kom, dok jedan ide po njivi, drugi se puni, dok nesto ne smislim vodom iz vodovoda). Na toj njivi imam cca 400 sadnica. Probao sam sa kacom od 500 litara i treba mi za razliti cca 45 minuta za 500 litara, sto ce reci da mi treba cca 1.5 sat za 1000l, 10 litara po sadnici, 100 sadnica, cetvrtina. Ujutro, dok se sunce ne digne, imam vremena cca 3 sata (od 6 do 9) i mogu zaliti 200 sadnica, polovicu.

E sad pitanje :) dali je bolje svakoj sadnici odmah dati 20 litara i raditi po cetvrtinu dnevno ili ici dvaput po 10 litara(dakle s "odmakom" od 2 dana)? Zemlja mi je inace porozna i nemam problem da sa 20 litara se stvore lokvice, sve odmah udje u zemlju. Kada se navecer moze poceti sa zaljevanjem da biljke ne dozive sok?

Kakva je to pumpa sa 12 V ? Daj malo više podataka. Na jesen ili na proljeće bih sadio 1500-2500 komada oraha pa za početak razmišljam o nečemu sličnom. Posebno ako sadnja bude u proljeće. Ono što mi je prvo palo na pamet jest malo blesavo ali ... u kombi bih stavio posudu od 1500 litara (toliko mi može voziti) i onda iz nje istakao oko sadnica, mogao bi se složiti neki sistem ticala da kad dođe do sadnice pusti određenu količinu vode. Što se tiče kasnijeg navodnjavanja, po svemu sudeći za orah nebih ugrađivao kapaljke nego bih izbušio alkaten na određenenom rastojanju... samo bih prije trebao vidjeti ugrubo kakava je razlika u ispustu vode na početku i kraju crijeva. Napravio bih veliku akumulaciju,odigao ju cca 2 m od zemlje i nek ide slobodnim padom. To što će neka sadnica dobiti 10 a neka 11 ili 12 litara ne briga me, ne dobijem ni ja svaki dan ono što bih htio. Svi kukaju na začepljenje tih kapaljki a čišćenje je sizifov posao. Ako bi bile rupe na alkatenu cca 2-3 mm onda bih mogao preko njih puštati i gnojivo koje bi inače začepilo kapaljke. Dok bih za lješnjake vjerovatno stavio neke kapaljke u alkaten jer orah traži daleko više vode i ima dublji korijen nego lješnjak pa ga se ne mora toliko "maziti"

Posljednje uređivanje:

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
ma nabijem ih na k...c
Potpisujem sve a ja sve uslikam kako sam kopao bunar idr troškove i kada mi to sve podmire neka mi naplaćuju vodu zato NE podržavam EU:vragek:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Kakva je to pumpa sa 12 V ? Daj malo više podataka. Na jesen ili na proljeće bih sadio 1500-2500 komada oraha pa za početak razmišljam o nečemu sličnom. Posebno ako sadnja bude u proljeće. Ono što mi je prvo palo na pamet jest malo blesavo ali ... u kombi bih stavio posudu od 1500 litara (toliko mi može voziti) i onda iz nje istakao oko sadnica, mogao bi se složiti neki sistem ticala da kad dođe do sadnice pusti određenu količinu vode. Što se tiče kasnijeg navodnjavanja, po svemu sudeći za orah nebih ugrađivao kapaljke nego bih izbušio alkaten na određenenom rastojanju... samo bih prije trebao vidjeti ugrubo kakava je razlika u ispustu vode na početku i kraju crijeva. Napravio bih veliku akumulaciju,odigao ju cca 2 m od zemlje i nek ide slobodnim padom. To što će neka sadnica dobiti 10 a neka 11 ili 12 litara ne briga me, ne dobijem ni ja svaki dan ono što bih htio. Svi kukaju na začepljenje tih kapaljki a čišćenje je sizifov posao. Ako bi bile rupe na alkatenu cca 2-3 mm onda bih mogao preko njih puštati i gnojivo koje bi inače začepilo kapaljke. Dok bih za lješnjake vjerovatno stavio neke kapaljke u alkaten jer orah traži daleko više vode i ima dublji korijen nego lješnjak pa ga se ne mora toliko "maziti"

Evo http://nautic-shop.cvs.hr/item_details.php?id=606

Uzeo sam model 30671, na 1m pumpa oko 15 litara u minuti. To su inace pumpe koje se koriste u brodovima za ispumpavaje vode.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,410
Iako je malo OT, ali to je razlika između bogatih i siromašnih; bogati koriste vlastite resurse, siromasi uvoze... (zašto Siemens još uvijek sklapa računala u Njemačkoj, a ne u Kini? Zašto Njemačke državne tvrtke koriste Siemens računala? Lud, blesav, zbunjen?!?!?!)
Ovo je malo krivo. Nema Siemens računala, već Fujitsu.
Neka se samo SKLAPAJU u Njemačkoj, od kineskih komponenti, jednako kao i naši dealeri računala ;)
Ali slažem se, pri nama se ne cijeni domaće (dovoljno).

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Da se malo vratimo na navodnjavanje vocnjaka :arrow:
Kako voce izdrzava vrucine, navodnjava li te? Kako je stanje sa vodom za navodnjavanje? itd...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Da li je to u pitanju bušotina podzemne vode?

Par arteških bunar do 40 m i priključak odštete od zasušivanja vodozaštitne zone. Brojilo ide na odštetu pošto smo počeli cuclati kubike od kojih čak i vodovod štuca i mora paliti odoatne baterije crpilišta.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Kod nas na selu ima gradska voda koja je za pice i cijena je oko 0.40eura po kubiku. I nesmije se koristiti za navodnjavanje. Realno gledano to i nije skupo ipak je to 1000 litara vode :supris:, kod nas je skup prikljucak, 1250e po domacinstvu i mi se jos nismo prikljucili jer imamo svoju privatnu mrezu za par kuca. A da ima tehnicka voda bilo bi dobro. Sad neznam kakav je vodovodni sistem kod tebe pod kakavim je pritiskom, to jest dali bi mogao navodnjavati direkt iz sistema bez pumpe. Ako bi moglo tako onda recimo neka cijena do max 0.50e po kubiku smatram da bi se mogla placati (to jeste malo preskupo u odnosu na cijenu pitke vode ali staces) , jer i za naj vece suse nevjerujem da po hektaru vocnjaka za navodnjavanje treba vise od 500 kubika u jednoj sezoni, a to je 250e, a ako vocnjak to ne moze izfinansirati da ga odma idem sasijeci :axe:. Koliko je kod vas prikljucak na taj sistem?

Po 0,40 centi po kubiku bi ja prodao vodu u neograničenim količinama. Vodovod kad radi bunar garantira na 7 m3 na sat ja sam uspio dići da garantiraju na 25 m3. Recimo da je 7 * 18 h rada pumpe ili 24 ako se stavi sistem blokova pumpi 7x24 = 168 * cca 3 kn = 504 kn dan od toga je naknada vodama za eksplataciju vode 50 kn. 30 dana 15 120 kn, lijepa plaća po bušotini ;)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
ma nabijem ih na k...c

Što je čudno? Pitanje je samo dana dokle će se tolerirati naknada za korištenje hrvatskih voda...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Nemam ja ništa protiv plaćanja, samo neka mi onda dozvole i struju kako bi novci ostajali u Osijeku a ne kod abu dabi naftaša. Koliko potrošim platiti ću, nismo svi pod blagonaklonosti virovitičkog hdz ;)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
I za kraj, tko ne shvati ovo daleko je od uspiješne voćarske proizvodnje. Za hektar voćnjaka ili povrća u intezivnoj proizvodnji, izrazite kvalitete i da se od zemlje ne pravi glina, tj da nema pretjeranog raubovanja potrebno je oko 8 000 m3 /ha vode. Za to je potrebno platiti vodne naknade cca 2500 kn što i nije puno.

Ova potrošnja vode će vam dati tolike prednosti da trenutno ni ne možete slutiti, a ja isporbao, prvo slučajno otkrio kasnije i ponovio. Zato kad se prodaju pumpe govori se da je najveći postotak iskoristivosti kod pumpi 4" i bla bla...

Najnoviji postovi

Na vrh