Ovo je jednako važno pitanje kao i pitanje: kako proizvesti bilo koji oblik solarne energije.Kak uskladištiti višak topline ostvaren panelima s videa? Grijati vodu u velikom spremniku i noću iz spemnika napajati podno grijanje?
Odnosno, što ako nismo u stanju potrošiti svu trenutno proizvedenu solarnu energiju (struju ili toplinu...)? Ili kamo s proizvedenim viškom, a da bi to mogli koristiti u vrijeme dok nema proizvodnje, ili je naša proizvodnja puno manja od trenutnih naših potreba?
Oba dva su pitanja jednako jako zahtjevna.
Ja sam svoj "mali" takav problem i nedoumicu riješio tako da u toku ljeta, sav višak proizvedene toplinske energije, za proizvodnju potrošne tople vode (PTV) iz solarnog sistema prebacujem u spremnik topline za centralno grijanje na drva. Nama bi uvijek bio problem po ljeti, dok odemo na godišnji odmor i nema nas doma 7 - 10 dana, a sunce piči. Naš solarni spremnik za 200 lit PTV se napuni "do vrha" u jednom danu, a bude i po 7 i više dana jakog sunca - a istovremeno nas nema kod kuće, da bi išta trošili. Ovako kako sam ja kod nas osmislio i realizirao, sva daljnja toplina iz solarnog kolektora grije spremnik od centralnog zapremine cca 1300 lit, pa mi mirno ljetujemo.
Znam da su neki drugi pribjegli postavljanju automatskih sjenila, roleta, iznad solarnog kolektora u trenutku dok se počne događati nepotrebna proizvodnja i višak.
Znam da i neki drugi ljudi svoj ljetni višak proizvodnje toplinske energije spajaju sa bazenom za kupanje.
S proizvodnjom struje iz kućnih solarnih elektrana su puno drukčija rješenja. Najbolje je da se višak automatski predaje u javnu mrežu. Ili da se akumulira za vlastitu upotrebu u vlastitim akumulatorskim stanicama, iako je to u malom broju kod nas. Možda po vikendicama udaljenim od javne električne mreže.