Ovo baš ne funkcionira ako imaš 2-tarifno brojilo, jer se prebija financijski a ne energija, pa je nešto manje isplativo.Preko dana proizvodiš a noću trošiš. To je idealno
Ne čudim se. Nama doma je zamijenjeno 2021. za "moderno".Bolan mi živimo u BiH , nemoj se iznenaditi da imamo i samo mehaničko
A kak dobiti ugovor za povlaštenog proizvođača?Po meni se iplati raditi elektranu za prodaju struje. 15kw pa na više. Trosak oko 900 eura pa KW.
Zar nitko tko ima on-grid FNE nije član ovog foruma, ili jednostavno nema volje za diskusiju.Da malo obnovim temu. Ako ima forumaša koji su imaju on-grid FNE, molim da se ukljuće.
... pa mi sad problem predstavlja krov s orjentacijom istok-zapad. Morat ću na njivu to baciti ili raditi nadstrašnicu prema jugu, nema druge.
Ni ne mislim vraćati ništa HEP-u niti se mogu priključiti jer je ovo prevelika snaga za moj priključak. Mojom računicom se ovo isplati nakon cca 10-11 godina, možda i prije ako jednu-dvije klime nakačim ljeti na FNE. Također, imam i timere za dopunjavanje baterija po nižoj tarifi.Offgrid se isplati samo kad nemaš mreže. Ak već imaš baterije, onda radi sa "zero export", mada i tom je upitan smisao.
Ok razumijemo se
Ali nije ti čista ilegala , ako sam dobro razumio ove nove nedefinisane zakone da se kod nas u BiH ili RS može instalirati 2 kW ongrid .
Stim da ne možeš ti biti proizvođač/prodavač struje , nego samo da proizvodiš ta 2kw za sebe.
Ono što ne iskoristiš od proizvedenog i gurneš u mrežu ti niko neće ni računati a kamoli platiti.
Od papirologije treba samo da se prijaviš elektri da oni znaju da imaš kolektore odnosno izvor napajanja zbog bezbjednosnih mjera.
Opet podvlačim ,
Društvo ja upravo od sutra počinjem s instalacijom FNE 12 kW, Huawei 12 kW inverter i 34 Risen solarna panela 455 W.
Ove mutne državne potpore ne mogu dočekati da mi odobre ili ne, čekam već 4 mjeseca i pol od 2.1. odluku a natječaj je bil raspisan od 15.11. do 31.12. Ujedno bi instaliral toplinsku pumpu no rezultata nema ni za jedno ni drugo. E a sunčani dani samo idu...
Eh sad paneli, 34 zato jer imam špicu krova sjever jug, a paneli dolaze na zapad s blagim jugom, i istok s blagim sjeverom. Inače bi ih trebal 26. Cijena komercijalno preko 5 ponuđača 14 000 €, tu je bilo +- 400€, svi deru isto, a ja se pomučio i preko firme od prijatelja koji radi fotonapone i projektanta prijatelja također, 9700€. jasno dvosmjerno brojilo ide posebno na to. normalno suglasnost od HEP-a imam.
PS: ideja je struja iz FNE i toplinska pumpa 12 kW Mitsubishi Zubadan da zamijeni buderus pirolizu 32 kW.
O dizalici još razmišljam i premišljam, moram vidjeti da li mogu običnim elektro 3-4 kw grijačima grijati buffere umjesto buderusa. postoje takvi grijači koji idu na cola utor, već ga imam u PPTV. viška bu struje pa se nek nađe.
Računica je jasna, povrat investicije brz, kupujem drva po 80€ m dužni a trebam 25 metri jer je kuća 400 m2 =2000 € na godinu. struje imam mjesečno 80€ * 12 mjeseci = cca 1000€ na godinu. vrati mi se za 3 i nešto godine. ja računam 4 jer moram dodatno platiti osiguranje panela ako mi ove zvjerske tuče i vjetrovi ne potrgaju. izbacujem iz kuće plinsku bocu hehehe, to mi je najdraže.
Ako računam zubadan onda je to 18 000€ pa je povrat investicije 8 godina, ako se ništa ne pokvari, a ja računam u svojoj glavi 10 godina.