Ne ljutim se ja na nikoga... radite kako god zelite i kako vi mislite da je naj bolje.
Ja se trudim objasniti, pojasniti, pomoci kako god mogu jer znam i ja kako je raditi s IMT 539 i IMT 755.20 plugom... I te kako znam i te muke koje sam ja prolazio s natezanjem traktora da ne bjezi u poorano zemljiste i da plug radi s otpustenim lancima. Mene su ucili moji stari tako kako su oni znali ali to nikako ne znaci da je ispravno.
Evo, tipican primjer na moj m bivsem 755.20. treca rupa od traktora na podjeljku za stelanje je razlokana do zla boga. i ajde, nisam tome prododavao vaznost sve dok prije 3-4 godine stari nije odlucio da mu je dosadno i da ce on orati s 539 i 755.20 manje i ravnije njive toliko da meni pomogne da sve ne orem sam.
Dolazio je s njive par puta kuci, podesavao spanere, ovo ono i zove mene da dodjem s 549 poorati jedan dio njive koji ide uzbrdo, on to s 539 nije mogao. i dodjem ja i gledam njega sto radi, drzi nogu na lijevoj kocnici, volen do pola smotan u lijevo, traktor dimo ko lud a rucka na plugu sto ga ne bode u ledja kad podigne plug. Dodjem do njega i pitam ga sto radi, gledam rucku i ona je bas na tom trecem pojedenom zubu. stjeram ga s traktora, podesim plug "prema svom" i on na mene vice da ne diram rucku, da su oni uvjek tako podesavali plug i da to tako mora biti. presutim mu, nastimam kako sam i zamislio, odem dolje, i vratim se gore ne drzec uopce ruke na volanu i to tako da i on to vidi. Pokazao sam mu dok je traktor jos u brazdi kako su spaneri labavi... Traktor se preporodio a i stari isto. Komentar je bio: "Nije zemlja za svakoga, svaka cast"
Po pitanju grbavih njiva, moram podici video-dva da ti pokazem da je i to moguce iako mislis da nije. kako je 549 kupljen, tako je i za male novce kupovana zemlja koju 539 ne moze raditi. spaneri labavi a cak je desni i otkinut prosle jeseni u simi i stoji samo tako na traktoru posto nemam vremena ni volje da ga popravljam. dakle, orano je doslovce bez desnog spanera ove godine...
Molim vas da poslusate savjet iskusnijeg, i ucite na tudjim greskama jer su to odlike mudrih ljudi. Tjerati mak na konac u beskonacnost kao moj otac, ne vrijedi a i on je to uvidio nakon sto mu je dokazano "u cetiri oka".
Jos jednom kazem, ne ljutim se na nikoga samo apeliram da posvetite malo vise paznje oranju nego inace posto je to za nas "male" koji bez oranja ne mozemo naj bitnija operacija koju mozemo raditi na zemlji.
Antonio, na dvobraznom plugu i gdje imas lufta na top-link polugi, pa klin tani nego treba biti i tako to. prednja brazda bi trebala na betonu biti vislja nekih 3-4cm (ne bas 8 kako je netko napisao, to je puno previse). bas zato kad krenes u oranje i spustis plug u zemlju, prednja brazda ce se zabiti u zemlju i te sve luftove "ponistiti" tako da ce plug u zemlji biti "vodoravan" a kako stoji kad je zakopcan za traktor i parkiran na betonu, to je naj manja briga.