ivanz
Aktivni član
- Tu od
- 29 Pro 2010
- Poruka
- 4,482
se vredu da je 16 cola najbolji ali ipak za neku nomalnu dubinu 30+cm idu i 12 i 14.naprimjer mi imamo visoki oltov plug koji se da proširiti(trenutno je na 14 cola ) i bez problema ide do dubine 45 cm. i nema potrebe da se baš ore jako duboko dosta je i 30-35 cm
al čemu orati preko 30cm, mislim da je to nepotrebno.....osim za krumpir i repu
sa 12" je širina 30cm i ide na dubinu od 30cm, i meni je to sasvim dovoljno.......npr za pšenicu i kukuruz, suncokret je dovoljna dubina od 25cm......
što se tiče izmrzavanja brazde......ako ja poorem da bude ravno ko pista i da se zemlja fino raspada, isto će izmrznuti ko da su velike buse.......samo ja onda u proljeće prođem tanjuračom od 20 diskova sa fergusonom jedan put......i mogu sijati, bude jako sitno......a ako ostanu buse, ona moram prijeći 2-3 puta........
moje je iskustvo pokazalo da treba biti uža brazda i da se fino rasipa, lakše ju je u proljeće obraditi........dok ako se ore u proljeće, odmah poslije treba proći tanjuračom ili sjetvospremačem, jer zemlja zapekne i više se nemože dobro obraditi.....
dok veći traktori, sa zadnjim gumama od 500 ili 600mm, nikako nemogu orati ispod 16 ili 18"......jer gaze brazdu.......i mislim da za traktore velike snage od 250ks na dalje treba raditi plugove, da traktor neide u razor, nego da bude na ravnom........