B
Bobo
Guest
znaci ovdje je objesnjano apsolutno sve i sve mi je to jasno samo me zanima kao namjestiti nagib pluga dok kotac jos nije usao u jarak od brazde tek dok radis sredinu sloga tzv sendvic brazdz na brazdu kako onda mora stajati nagib na onoj ruci od hiraulike . da li plug onda isto mora biti u ravnom polozaju?
Ja ostavljam duboke jarke i tako lakse zapocinjem njivu kad se iduci put ore, jer traktor bude nagnut skoro kao da je u oranju a to su sitnice...
Najpravilnije je sendvic raditi iz 4 prolaza i to prvi prolaz samo zadnjom brazdom na pola dubine drugi prolaz prednja na pola dubine a zadnja istim tragom kao i prvi prohod samo na punu dobinu tako da dobijemo u biti razor koji s iduca dva prolaza zatrpavamo te tako sva zemlja biva podrezana raonikom, no poznam na prste jedne ruke ljudi koji tako nacimaju oranicu, ostali samo nabace s jedne i s druge strane i tu nema greske nikakve. jednako rodi i na pravilnoj i nepravilnoj sredini sloga, tako da ne treba trositi previse snage i zivaca na ovakvo otvaranje njive.
Recimo, gdje je jarak zatanjuran, zaoran i ne pozna se, onda je naj pametnije raditi sendvic u 4 prolaza a ako se jarak malo pozna, onda postepeno povecavati dubinu da ne bi dobili sredinu sloga vislju od ostatka njive...