seljačić
Aktivni član
- Tu od
- 8 Velj 2009
- Poruka
- 2,154
aj daj još koju sliku da vidim stav držanje,glavu itd....
kažu da je i ovo tornjak
meni se sviđa ovakav s njuškom kao medo
google izbaci svakakvih sličica, pa ima i takvih što vuku na lesija u licu
Pulin je za men rasa broj 1. Pmetni , poslusni, dobre naravi. Imam jednog koji mi je prirastao za srce ai ne bi ga prodao nikom ni za 1000 evra.
Kod seljaka naš pas ima svakojaka imena, a najčešća su PULIN, i nešto rjeđe BUJTAR.dali se za Hrvatskog ovčara kaže još i pulin ili sam ja to nešto pobrkao
Kod seljaka naš pas ima svakojaka imena, a najčešća su PULIN, i nešto rjeđe BUJTAR.
Pored toga koriste se i drugi nazivi kao: ČORDAŠKI PAS, ČUKO, ČOBANSKI PAS, SVINJAR ili SVINJARSKI PAS. Ipak, PULIN je najčešći naziv, te stoga treba vidjeti i njegovo značenje odnosno odakle potječe ime.
PULLI u Indiji označuje napadački način gonjenja odnosno skupljanja stoke pomoću pasa.
PULLI se na području Tibeta i Turkistana koristi za pse, te ima isto značenje, kao i u Indiji za gonjenje.
PULLI se nalazi u Dravidu jezika kojim govore narodi sjeverne Indije.
PULI se u mađarskoj literaturi spominje prvi puta oko 1751. godine, a riječi PULI i PULIN se na vrlo čudan način povezuju. Čini se da se na taj način silom željelo pokazati da se hrvatski ovčar (pulin) razvio od mađarskog ovčara (puli) koji u korijenu riječi sliči, a s oblikom i podrijetlom nemaju apsolutno ništa, osim činjenice da je hrvatski ovčar nastao puno, puno ranije od samog pulia. Sličnost se može tražiti u MUDIu koji je nastao najvjerojatnije od našeg psa, a nikako drugačije. Također, u latinskom jeziku postoji niz riječi koje podsjećaju na ovo ime; PULEX što označuje buhu kao kožnog nametnika i PULLUS u značenju mlade životinje. Korjen im je isti ili vrlo sličan.Također, zanimljivo je pogledati malo i u englesko govorno područje. Ako se dobro pogleda način i uporaba radnih sposobnosti hrvatskog ovčara koji je čuvao stoku dok su njegovi vlasnici bili negdje sa strane ili čak na konjima, može se povezati s riječi PULL IN što otprilike označava potezanje uzdi konja.
Siljenje da je hrvatski ovčar i mudi jedna pasmina, što svjesno plasiraju neznalice i kinološki slijepci, nemaju nikakve veze, osim navedene činjenice, da je hrvatski ovčar najvjerojatnije predak današnjem mađarskom ovčaru mudiu.
Iz svega se dade zaključiti, hrvatski ovčar nastao je u prvotnoj hrvatskoj domovini, selio sa hrvatskim plemenima i došao u današnje krajeve, te na tom putu oblikovao ime pulin i zadržao ga u narodu do danas.
Ovo treba ići pod navodnike kao citat Jasminka Kormoša Buce.
Za mene je to Hrvatski ovčar,a Pulli,Pullin itd... su zamene posebne pasmine.Ovo navodim jer postoje jasne razlike u standardima za sve pasmine.Sad ko je od koga nastao nebih ulazio u tu raspravu.
Ali vidio sam ih u radu i mislim da su nezamjenjivi saradnici pri čuvanju stoke.