Re: Proizvodnja rajčice
Nisam prepametna ovako - ne vidim jeli korijen bileli ili smeđi - ako je smeđi,imamo klasičnu fitoftoru,ako je normalan može biti sklerotinija - u slučaju sklerotinije na stabljici iznad razine zemlje je trebao biti bijeli mašak,ko pahuljice na visini desetak cm iznad tla,u zemlji oglodana stabljika do razine korijena-Ako je rizoktonija - raspuknuče korijenovog vrata,bijeli mašak,ko male gljivice....jedan list pokazuje simptome bakterioze - možda se varam,ali izdaleka se tako čini.Cijela stabljika - meni izgleda ko fitoftora nadzmnog dijela biljke.Ja je do danas nikada nisam imalau problematičnoj količini - ona je meni u plasteniku rijetka i javlja se samo u izuzetno lošim godinama ,e,ova je takva,pa može biti.U plasteniku je češća pepelnica,a ja ne vidim direktno list,onako poslikano mu lice pa neznam šta reći,ali bih s obzirom na vremenske uvjete tipovala na fitoftoru i bakteriozu,a napravila bih cijelokupnu zaštitu i protiv botritisa i rizoktonije i pepelnice.Jedam lijepi miks u kojem se preparati u spektru bolesti mogu i preklapati,nebitno u ovoj situaciji.U svakom slučaju ide Score - a Ridomil obavezno jer za plamenjaču je metalaksil zakon,ima sad neki kombinirani od Singente,nemogu se sjetiti,koji pokriva fitoftoru i još ešto,ajoj,tko li će listati singentinu stranicu sad,ajd,nek se netko potrudi.Ja sam papriku fino neki dan sa Akrobatm - povelo me to što je sad u rajčici on bačen na tri dana karence - e,to me iznenadilo.A bude pokrio i alternariju,što je u uvjetima koji sada povremeno nastupaju veoma bitno.
ajmo dajte neke preporuke ,sa čime štitite papriku sada,znam da svatko tko ima problem krije šta je napravio jer po novim propisima je sa dozvoljenim sredstvima teško izvuči proizvdnju.ja priznajem da sam Score lupila i u paradajzu i u paprici i zbog toga me nimalo ne grize savjest,jer dok je kod nas,recimo, jedan insekticid bio zabranjen u većini povrća,pogotovo u paprici,a u ostalom je imao karencu od trideset do šezdeset dana,istovremeno je vani bio dozvoljen u paprici i zemljišno i folijarno sa karencom od sedam dana.Zato,svatko,tko je prisiljen spašavati si trud od kojeg živi - spašavaj brate sa svime što ti padne na pamet a ima učinkovitost.Godina je preteška a da nas birokrati gaze.