• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

bucho

Novi član
Tu od
9 Srp 2014
Poruka
7
Eh, ja sam stavio 3 puta jacu dozu kalcija za folijarnu primjenu jer sam tako procitao na nekim yarinim stranicama.
Izgleda da sam zeznio stvar s prejakom dozom kalcija folijarno ili prejakom dozom dusika/nitrata. Listovi mi s vrha poceli smedjiti. Evo prilazem sliku. Je li to manifestacija previse kalcija ili nesto drugo. Ako je previse kalcija sto ciniti i moze li se cime djelovati da se situacija popravi.
 

Prilozi

  • 20140716_202831.jpg
    20140716_202831.jpg
    56.3 KB · Pregleda: 154

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
To je od koncentracije.Kada si pošpricao,višak vode se slijao u najnižju točku i tu je malo oštetilo.Ako imaš kakve biostimulatore da joj malo pomogneš.To ima po apotekama u malim pakovanjima,1-2 dcl.Pozdrav
 

bucho

Novi član
Tu od
9 Srp 2014
Poruka
7
Probat cu nesto potraziti.
Nego zbog pojave vrsne trulezi smijem nastaviti s tretiranjem calcinitom kroz sustav kap na kap ili da odustanem neko vrijeme? Naravno ovaj put s dozom 0,1-0,2% (1-2kg/1000l vode).
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

kornison

Član
Tu od
7 Kol 2011
Poruka
100
Pozdrav društvo

Ima li tko iskustva sa primjenom Dithane DG Neotec u paprici, danas vanjska oprskana preventivno, a sada gledam po netu da se nigdje ne spominje da Dithane može na papriku, jesam li pogriješio ? Zapravo sam pokušao naći kolika je karenca Dithane a u paprici, kad ono ni p o paprike ! ( Prskana industrijska rajčica pa nastavio na papriku uh )
 

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,560
Eh, ja sam stavio 3 puta jacu dozu kalcija za folijarnu primjenu jer sam tako procitao na nekim yarinim stranicama.
Izgleda da sam zeznio stvar ....
Sada ponovo pogledaj neke yarine stranice; ako su već "stvorili" problem, onda negdje vjerovatno piše i "riješenje" problema. :(wasntme):. To je osnova dobre prodaje.

Pozdrav društvo

Ima li tko iskustva sa primjenom Dithane DG Neotec u paprici, danas vanjska oprskana preventivno, a sada gledam po netu da se nigdje ne spominje da Dithane može na papriku, jesam li pogriješio ? Zapravo sam pokušao naći kolika je karenca Dithane a u paprici, kad ono ni p o paprike ! ( Prskana industrijska rajčica pa nastavio na papriku uh )
Pogledao sam podatke koje imam u arhivi (baza zaštitinih sredstava registriranih u IT) i nema riječi o paprici. Ide za rajčicu i patliđan (pa za krumpir, lisnato povrće, kupusnjače....) ali za papriku niti riječi.
Karenca za rajčicu i patliđan je 3 dana, za krumpir 7, ... pa je valjda i paprika tu negdje.
:redface:
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

kornison

Član
Tu od
7 Kol 2011
Poruka
100
Hvala bobostar, karenca za rajčicu je 14 dana, sad se samo nadam da ovo prskanje neće naštetiti paprici, negdje sam na netu vidio da je mankozeb kao aktivna tvar nekada bio dozvoljen u paprici, sada nije. Eto greškom uz rajčicu opskana i paprika, pa sad kako bude, nema povratka.
 

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,560
Gledam ovo ii IT i kod njih je karenca za rajčicu 3 dana (Dithane DG Neotec, 75% Mancozeb).
:icon_anal:
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Pozdrav.Osobno ti radim istu formulaciju kao i za zalijevanje.Folijarno ti je samo pripomoć,ne možeš se samo na to bazirati.Folijarno ti kalcij ne putuje po biljci,gdje legne na list ili na plod,tu se skladišti.A kad plod paprike malo naraste,kalcij ne probija barijeru.Kalcij najbolje putuje iz korijena.Kada ti se pojave fleke na plodovima,onda se radi folijarno da se spase budući plodovi i obavezno preko navodnjavanja.Ja to gledam ovako.Da bi folijarno pošpricao 200 m2 paprike,trebaš 10 l vode.To je znači 20 gr gnojiva,a da bi zalijao trebaš 200 l vode.To je znači 400 gr gnojiva u zoni korijena gdje je najbolje.Kalcij nije skup da bi tu uštjedio.
Pitanje - 200 l vode na 200 m2 nije li to premalo za zalijevanje. Ili si mislio na zalijevanje s prihranom. Ja kod zalijevanja puštam 500 l na 100 m2. Hoću li tom količinom vode isprati kalcij, odnosno otjerati ga van dohvata korjena?
 

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,560
Što se tiče količine vode za jedan ciklus natapanja; to ovisi o tipu tla; odnosno o kapacitetu tla za vodu i koeficijentu filtracije vode.
Nikakvi svemirski pojmovi, već malo fizike tla (o kemiji svi sve znaju, o fizici tla jako se malo priča).
Natapanje počinje bar 10-15% prije točke venuća, i natapa se do vrijednosti poljskog vodnog kapaciteta x dubina natapanja = količina vode koja se dodaje.
Ukoliko se doda manje vode: učinak na biljku postoji, ali nije dovoljan, a utrošilo se je i vremena i novaca i energije na natapanje
Ukoliko se doda više vode: onda je to rasipanje, smanjuje se količina zraka u tlu (jer ima viška vode; ponovo stres za biljku), i možda najgore; ispiru se lakopokretna hraniva iz zone korijena - nitrati, kalcij, bor.

Jasno na 10m2 dodati par litara više nije kraj svijeta, ali kako površina raste; 100 m2, pa 1.000 m2, pa 10.000 m2..... gubitak se samo povećava.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Pozdrav Adan.Ono sa ciframa sam napisao radi lakše objašnjavanja.Koliko trebaš vode ćeš ti najbolje znati-koliko kom ima na kvadrat,zemlja pjesak ili glina,koliko plodova,kakva paprika niska ili visoka,hibrid ili ne.Onda češ odlučiti da li češ dati 1 dcl,pola litre,litru vode po biljci.Imam jedan primjer u rajčici.U jednom plasteniku od 200m2 imam 480 grana,zemlja pjesak.trošim dnevno 2 litre po biljci,ubacim gnojivo i svaka dobije 2 gr,poslije podne imaš osječaj da bi mogao opet zalijati.U drugom plasteniku od 400m2 imam 960 grana,zemlja glina.Zalijem sa 1200 l vode,voda se slijeva van greda. Smanjim količinu,600 l,to je 0,63 dcl po biljci,poslije podne zemlja još mokra,vidim da u ovom trenutku rajčici ne fali vode.Ali sad je tu drugi problem,manje vode manje gnojiva,samo 0,6 gr po biljci.Prvi sam put sadio na glinu,što se tiče potrošnje vode OK ali sam vidio da dogodine moram drugačije urediti osnovnu gnojidbu, ne kao na pjesak zemlju.Zaboravio sam reči da je rajčica posađena na foliju.
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Hvala sanja9474. Ja imam papriku na foliji i zalijevam 200 m2 plastenika sa 1.000 l vode po potrebi - ovisi od vremena, nekad svaki treći dan, nekad i rijeđe. Imam dobru zemlju i prstom provjeravak koliko je vlažno. Prihrana ide samo folijarno (eko proizvodnja), a pred sadnju je stavljen Hortyflor 25 kg na 100 m2. Za sad je dobro, ne fali ništa, veliki listovi, tamna boja, dobro zametanje plodova, a sutra tko zna. Mogu se pojaviti insekti, pepelnica, bakterioza. Uzdam se u aminokiseline, koprivu, preslicu, kamilicu i obično mlijeko. Ljudi moji, kako to smrdi, kad bi bar gljive i insekti imali njuh naše bi biljke bile 100% zdrave.
 

fles

Novi član
Tu od
10 Srp 2014
Poruka
4
Pozdrav svim clanovima foruma.
Prije neki dan sam postavio isto pitanje na ovom forumu ali u drugoj temi pa sam sad uocio da postoji tema o paprikama.Nadam se da se admini foruma nece ljutiti za opet isti post.

Od prije nekoliko dana u mom vrtu imam problem sa paprikom.
Posle kisovitog perida pojavila mi se bolest na paprikama gde cvet pocinje da se susi pa od cveta i ostali deo biljke.

86967e.jpg


4a4dec.jpg


9afe51.jpg



Paprku sam prskao folijarnjim djubrivom Foligal i funficidom Ridomil gold ali nevidim nekog poboljsanja na paprikama.
Da li ima neko isto ili slicno iskustvo sa ovakvom pojavom na paprikama?
Cime bi moglo ili trebalo prskati papriku da bi zaustavio razvoj ovakve vrste bolesti?

Hvala
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Re: Proizvodnja rajčice

Nisam prepametna ovako - ne vidim jeli korijen bileli ili smeđi - ako je smeđi,imamo klasičnu fitoftoru,ako je normalan može biti sklerotinija - u slučaju sklerotinije na stabljici iznad razine zemlje je trebao biti bijeli mašak,ko pahuljice na visini desetak cm iznad tla,u zemlji oglodana stabljika do razine korijena-Ako je rizoktonija - raspuknuče korijenovog vrata,bijeli mašak,ko male gljivice....jedan list pokazuje simptome bakterioze - možda se varam,ali izdaleka se tako čini.Cijela stabljika - meni izgleda ko fitoftora nadzmnog dijela biljke.Ja je do danas nikada nisam imalau problematičnoj količini - ona je meni u plasteniku rijetka i javlja se samo u izuzetno lošim godinama ,e,ova je takva,pa može biti.U plasteniku je češća pepelnica,a ja ne vidim direktno list,onako poslikano mu lice pa neznam šta reći,ali bih s obzirom na vremenske uvjete tipovala na fitoftoru i bakteriozu,a napravila bih cijelokupnu zaštitu i protiv botritisa i rizoktonije i pepelnice.Jedam lijepi miks u kojem se preparati u spektru bolesti mogu i preklapati,nebitno u ovoj situaciji.U svakom slučaju ide Score - a Ridomil obavezno jer za plamenjaču je metalaksil zakon,ima sad neki kombinirani od Singente,nemogu se sjetiti,koji pokriva fitoftoru i još ešto,ajoj,tko li će listati singentinu stranicu sad,ajd,nek se netko potrudi.Ja sam papriku fino neki dan sa Akrobatm - povelo me to što je sad u rajčici on bačen na tri dana karence - e,to me iznenadilo.A bude pokrio i alternariju,što je u uvjetima koji sada povremeno nastupaju veoma bitno.

ajmo dajte neke preporuke ,sa čime štitite papriku sada,znam da svatko tko ima problem krije šta je napravio jer po novim propisima je sa dozvoljenim sredstvima teško izvuči proizvdnju.ja priznajem da sam Score lupila i u paradajzu i u paprici i zbog toga me nimalo ne grize savjest,jer dok je kod nas,recimo, jedan insekticid bio zabranjen u većini povrća,pogotovo u paprici,a u ostalom je imao karencu od trideset do šezdeset dana,istovremeno je vani bio dozvoljen u paprici i zemljišno i folijarno sa karencom od sedam dana.Zato,svatko,tko je prisiljen spašavati si trud od kojeg živi - spašavaj brate sa svime što ti padne na pamet a ima učinkovitost.Godina je preteška a da nas birokrati gaze.
 

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Fitoftora korjena, gangrena korjenovof vrata, nema više pomoći. Pomoć je trebala u obliku zalijevanja nakon presadnje sa previcur, fonganil ili proplant!!! Ako pretgneš stanljiku kod korjena biti će smeđa.. A na lišću mi izgleda kao bakterioze....
 

fles

Novi član
Tu od
10 Srp 2014
Poruka
4
Fitoftora korjena, gangrena korjenovof vrata, nema više pomoći. Pomoć je trebala u obliku zalijevanja nakon presadnje sa previcur, fonganil ili proplant!!! Ako pretgneš stanljiku kod korjena biti će smeđa.. A na lišću mi izgleda kao bakterioze....

Da li se moze zaustaviti ili usporiti sirenje na ostale paprike ?
 

fles

Novi član
Tu od
10 Srp 2014
Poruka
4
Evo jos nekih slicica od jutros mozda bolje pomogne u odredjivanju vrste bolesti.Skoro sve obolele stabljike sam iscupao pa da vidimo da li se bolest siri.
Neznam da li se dobro vidi iznad korena na stablu se nalaze neke bele pahuljice
kako budj ili nesto slicno,isto ili slicno sam nasao u korenom dijele bijele kuglice upletene u zilice.


1e6dac.jpg


540c5d.jpg


dd34c3.jpg
 

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Da li se moze zaustaviti ili usporiti sirenje na ostale paprike ?
U ovom stadiju one koje su oboljele se neće spasiti, a koje do sada nisu mislim da neće biti problema.
 

kuzmo

Novi član
Tu od
15 Lip 2014
Poruka
11
Šefe što se tiče tih pahuljica to sam i ja našao kod svojih paprika,ali je za sad sve uredu..sem par znakova viroze..
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
fles@
mislim da se radi o sclerotinia sclerotiorum(bijele nakupine na korijenovom vratu) i tu može pomoći SWITCH 62,5WG koji je i registrira za papriku. Za papriku nema puno registriranih djelatnih tvari pa tako za gangrenu i plamenjaaču imamo Fonganil Gold (metalaksil+mankozeb) - prskanjem po tlu prije sadnje, za pepelnicu StrobyWG(krezoksim-metil), SignumWG(boksalid-pirakostrobin) i Domark40ME(tetrakonazol) i za venuće-gangrena Previcur, Proplant(propamokarb) i Previcur Energy(propamokarb+fosetil).
johabica@
SCORE 250EC ima djelatnu tvar difenkonazol - 250g/l i nema dozvole na paprici i rajčici dok preparat DIFCOR EC iste djelatne tvari: difenkonazol - 250g/l ima dozvolu u rajčici za koncetričnu pjegavost,sivu pjegavost,pepelnicu,hrđe i baršunastu plijesan pa vjerujem da može ići i Score.
 

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Par slika od moje paprike, za sada je sve u redu što je najbitnije zdrave su a babura je jedan puta obrana.



 

Najnoviji postovi

Na vrh