Da, uobičjeno počne na početku berbe.
Hajde, pokušaj spasiti šta se može daljnjom preventivom - vidim da je plastenik tunelskog tipa. Ne otvaraš bočno, jel?
Zalijevaj navečer obilno, tako da kroz dan ne moraš - najbolje pred mrak, kada temperatura zemlje padne. Dati ćeš prilike da se voda do jutra, kada se tlo počne opet zagrijavati razmjesti i smanji se pretjerana vlažnost oko korijena - voda više ne putuje i ne nosi uzročnika bolesti do sljedeće biljke.
Sa kemijom svakako moraš ići, govorili smo o tome na kojoj stranici prije, pogledaj.
Bilo bi dobro, ako imaš čime, i ako imaš volje malčirati foliju, kako bi se spriječilo zagrijavanje zemlje. Nešto kao izolacija, što ne propušta toplinu - pokošena trava., slama.....ne znam, sjeti se nečega. To bi moglo ispod skupljati miševe, napraviti možda podlogu za neke bolesti, ali mislim da neće, bude pretoplo za razvoj kroz ljeto, a kada temperature pred jesen padnu, lako makneš.
Uglavnom, uzrok razvoju je prvenstveno pretoplo zemljište, a voda je tu samo katalizator. Bez vode ne možeš. Sada, reći smanjiti ću zalijevanje - ne pomaže. Od smanjenog će biljke žeđati, a jedino dobro iz toga je da će se bolest teže širiti od biljke do biljke, ali opet ima svaka ponaosob šanse za zarazu čim joj je oko korijena mokro, a oko korijena joj uvijek mora biti mokro.
Nisi trebao čupati ako biljke liječiš, imaju one neke šanse donjeti rod - doduše smanjeni, ali ipak nekakav. Ako ne liječiš, onda treba.
Eto, ništa drugoga pametnoga trenutno mi ne pada na pamet.
P.S.
To ti je istočna strana di je počupano, jel?