• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

intronic2

Aktivni član
Tu od
29 Lip 2018
Poruka
125
Možda sam se krivo izrazio, gdje je najpovoljnije a da je solidne kvalitete. Ove godine idem na 1 ha pa nije zanemariva stavka,
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,549
sve je to isti k...c... nitko to od naših ne dela, pa biraš između izraelske, grčke ili noname plastike...
uglavnom, sve je to plastika koja radi u istim parametrima, pa gledaš di ti cijena najbolje paše...
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Agromais je imao veoma povoljne cijene kada smo mi kupovali, svi ventili su bili jeftiniji nego drugdje, veliki, T, oni mali za cijevi kpk, sa zatvaranjem ili bez....spojnice....ali mi već godinama to ne trebamo osim poneke gumice za zamjenu pa trenutno ne znam kako se kreću cijene.
Nađi si broj njihov, napravi popis što trebaš i pitaj redom za cijenu, zapisuj odmah jer ako si ko ja, pamtiš tako dugo dok čuješ. :)

Inače, u subotu je prodana prva paprika ovogodišnje sezone, nisam ubrala puno, samo deset kila da se ispita interes.
Otišla je po 35 kn, danas ćemo vidjeti hoće li jedna kutija bananka proći, ponedeljak je, ili je vikend odradio svoje u subotu.
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,413
Kod nas to nitko ne koristi a izrazito smo poljoprivredni kraj, svi pehd cijevi. Zadnji put kad sam ih kupovao, a ima par godina su bile oko 8kn/m fi 50.
Koliko su te cijevi para, koliko koštaju špine za njih?
Jednom su mi bratu ukrali oko 180m dovodne pehd, mogu zamisliti kako bi tek ovu. :)
Pravi lay flat košta dosta, mislim da oko 15kn/m ali meni se više sviđa s njime raditi nego tvrdoglavim alkatenom. Špine su ista cijena kao i obične.
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Evo peta godina isti problem.
 

Prilozi

  • 20210529_123458.jpg
    20210529_123458.jpg
    59.3 KB · Pregleda: 30

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Samo prošle godine bila dobra paprika 17.5 kg/m2 a ove godine opet katastrofa.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ti si, koliko se sjećam, imao taj problem još odavno.
Nešto smo o tome govorili prije par godina, ako se dobro sjećam, preporuku sam ti dala za Fonganil - čisti metalaksil, zaljevanje kpk dva puta u deset dana - sada se ne sjećam više točne doze - mislim da je bilo 1dcl na 500 m/2 plus 2,5 dcl Quadrisa istovremeno - za Quadris sam sigurna 100% za 2,5 dcl, ali se ne sjećam točno na koju površinu, jel to bilo 500 m/2 ili 1000, jbga, godine su mi oštetile pamćenje.:) Meni to nakon što sam riješila problem više nije trebalo, pa mi izvjetrilo. Umjesto Quadrisa možeš uzeti bilo što iste aktivne tvari, ima još jedan ili dva preparata ista drugačijih komercijalnih naziva, npr. Ortiva.
Isto tako, rekla sam onda, nemoj zalijevati ujutro niti preko dana nego kasno navečer kako bi se do jutra voda rasporedila i smanjila visoka koncentracija uz dio stabljike ispod razine tla i vrat korijena - visoka vlaga i visoka temperatura tla preko dana pospješuju razvoj gljivica i bolest puno jače napreduje u takvim uvjetima.

Gle, sjećaš se vremena kada je na tržište bio izbačen Confidore 200, imidakloprid, bio je registriran za zlaticu, dobivali smo onaj promotivni letak i na njemu je pisalo da štiti i od bijele noge - bijela noga, to je rizoktonija. Rizoktonija napada i papriku u uvjetima zbijenog hladnog vlažnog tla, a i ne mora biti previše zbijeno niti prehladno - zna ona napraviti selektivnu štetu.
Uglavnom, djeluje dakle na gljivice. Sada, ja ne znam, a nisam niti tražila podatak da li osim rizoktonije djeluje kao npr Ortiva i na fitoftoru i na rizoktoniju, ali ja bih sa obimom tvoga problema pokušala ubaciti kroz kpk i imidakloprid. Biti će neke koristi od njega kroz insekticidnu zaštitu, bude tripse potamanio, a možda zaustavi ili barem ublaži fitoftoru vrata korijena, on je sistemik.
Inače, Ortiva (Quadris) se preporučuje od proizvođača i za tretiranje gomolja krumpira prije sađenja - dakle, ide zemljišno a ne samo folijarno. I imidakloprid ide zemljišno i folijarno.

Što si od zaštite korijena napravio ove godine - jesi li nešto pokušao?
Pretpostavljam da ti se bliži vrijeme prve berbe ili je već započela, problem se uobičajeno javlja u to doba - to je povezano sa višim temperaturama tla koje počinju u to doba.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,549
meni se čini da je početak tog u šteti koju naprave rovci...i onda kreću problemi dalje...
lani su rovci kod mene malo odustali, pa je i paprici bilo bolje, ove godine ih opet ima, ali umjereno...
normalno razvijena paprika samo počne venuti, i ona mora van... :cautious:
 

intronic2

Aktivni član
Tu od
29 Lip 2018
Poruka
125
Zadnje dvije godine imamo problem sa kukuruznim moljcem, 2019. je šteta bila 90%. Ekološki smo proizvođači. Da li netko zna za učinkovito ekološko sredstvo?
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Prošle godine sam prije freze u zemlju rasuo ručno Forse 1.5 G i posle sadnje kroz sistem dva tri puta Ervix protiv uvenuća i imao sam jako malo ovih problema, zanemarljivo. Ove godine nisam bacio u zemljište Forse a koristio sam Ervix i problemi ponovo. Problem je počeo desetak dana posle sadnje i supruga je to čupala i na svaki možda pet iščupani biljaka u korijenu nađe žičnjaka. Onda sam ja pustio kroz sistem hlor pirifos i bifentrin. Žičnjak je posle toga nestao ali problem je ostao. Supruga se raspravlja samnom da je to sve krenulo od žičnjaka pa je nastupila bolest, galami na mene što nisam pred freziranje rasuo Forse kao prošle godine.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,549
Zadnje dvije godine imamo problem sa kukuruznim moljcem, 2019. je šteta bila 90%. Ekološki smo proizvođači. Da li netko zna za učinkovito ekološko sredstvo?
jel proizvodnja u plasteniku ili na otvorenom?

@Miladin, ja sam odavno odustao od zemljišnih insekticida, 10% otpišem u startu, pripremim do 20% više presadnica (pošto ih sam uzgajam) i imam potpuno netretiranu papriku za svoje kupce...
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
10% nije strašno, ja do sada imam oko 12% i vjerovatno do kraja vegetacije će biti i do 40 % kao što je bilo predprošle godine. To je smanjenje prinosa i zarade po mom iskustvu od 30 do 60 %
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,549
da, puno je to...
sjećam se da je dok sam koristio zemljišne insekticide (pred nekih dvadesetak godina, dok sam još bio mlad i nadobudan), situacija bila slična kao i kod tebe, međutim zbog duge karence sam odustao od njih...nekih tri-četiri godine se je situacija ponavljala, a nakon toga je šteta pala na prihvatljivih 10%...
ima nešto u odnosu broja žičnjaka i rovaca, međusobno su zavisni, i kad pobiješ jedne,drugi nemaju što nego oštećuju biljke...
doduše sva proizvodnja paprike je kod mene u plastenicima...pa i to možda ima nekog utjecaja na sadašnju situaciju.
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Kako stoji situacija ova godina je takva, a moje iskustvo je kad zahvati ovako kao kod mene lijeka nema. Nadavao sam se para na sve i svašta i ništa od toga. To mi je juče priznao i dobar zaštitar koji kaže šteta je nastala i tu lijeka nema, nego gledaj da promijeniš mjesto sa plastenicima i prije sadnje zemljišno tretiranje insekticidno i kroz sistem nešto kao Funomil i slično. Površina nije baš ni mala 5300m2 plastenika i ja sam riješio da za sledeću godinu razbacim stajnjak na drugu parcelu i prebacim plastenike. Pokušaću da sve pripremim po redu školski, pa ako opet bude isto moram napustiti proizvodnju rane paprike a raditi je samo kao drugu kulturu jer u drugoj kulturi paprike nemam taj problem.
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253

Ovo nešto govori samo treba dešifrovati. Svake godine čupam uvele biljke i u istu rupu posadim druge biljke paprike, roga ili bijela šta nađem od paprike i nikad nisam vidio da i jedna nova biljka uvene.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Miladine, gledam opet onu sliku iz upisa gore, treću biljku po redu.
Malo sam i sa naočalama već ćorava, ali mi se čini da ta biljka ima vidljiva raspuknuća.
Fitoftora korijena i rizoktonija na paprici izgledaju skoro isto, ali kod rizoktonije stabljika puca, i dio koji je u zemlji, a može i iznad. Sklerocij je crne boje.
Ne znam više šta reći ali imam ideju.

Pokušaj na netu ili nekako naći broj telefona ili moba Zdravka Matotana.
On je papriku kroz svoju radnu karijeru specijalizirao i mislim da je u Hrvatskoj No.1 za papriku. Bio je voditelj proizvodnje za kooperaciju za Podravku, ima aktivnog proizvodno - istraživačkog iskustva. Autor je i nekih knjiga o proizvodnji i bolestima povrća, jedna je bila i o paprici.
Vidim na netu da se sada na lokalnim izborima kandidirao za križevačko - koprivičkog župana, vjerojatno je sada već u mirovini ili tu negdje.
Ako on neće znati o čemu se radi i način suzbijanja, onda ne znam tko će.
Pokušaj, nemaš šta izgubiti, ako ne drugo, da sljedeću proizvodnu sezonu dočekaš sigurnije.

Evo, ima Fejs, poušaj preko fejsa kontaktirati pa ga pitati.

Zdravko Matotan - Facebook

 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Poslala si ti meni email prošle ili predprošle godine od nekog stručnjaka, nemogu se sjtiti imena možda je ovaj o kome pišeš. Ja sam poslao slike sa pitanjem. Čovijek je odgovorio školski, preventivno kroz sistem nešto od hemije ali to treba ponavljati svaki 15 dana i posle toga nastaviti sa gljivicama poput trifendera.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,549
ja imam pitanje...
Miladin, jesu li plastenici potpuno ravni ili ima nagiba / depresija po njima?
i kak zemlju pripremaš, oranje i frezanje ili podrivanje...?
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Potpuno su ravni 30 plastenika a na drugoj parceli od 6 plastenika samo 2 plastenika imaju na jednoj polovini malo nagiba.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nije bio taj, mislim da se radilo o Damiru, prezimena mu se više ne sjećam ili o Miloradu Šubiću.
Pokušaj sa ovime ako želiš, uživa veoma veliki ugled.
Izlistaj si ga na netu, naći ćeš njegov opus znanstvenog rada, pisane materijale koje je napisao temeljene na praksi proizvodnje.
On je autor dvije hrvatske sorte rog paprika - Podravke i Slavonke, on ih je selekcionirao, radi i na trećoj.


Stvorio prve hrvatske sorte paprike

Zato velim, ako od njega ne saznaš kako riješiti problem, nemam više nikakve druge ideje.
 

Najnoviji postovi

Na vrh