Ti si, koliko se sjećam, imao taj problem još odavno.
Nešto smo o tome govorili prije par godina, ako se dobro sjećam, preporuku sam ti dala za Fonganil - čisti metalaksil, zaljevanje kpk dva puta u deset dana - sada se ne sjećam više točne doze - mislim da je bilo 1dcl na 500 m/2 plus 2,5 dcl Quadrisa istovremeno - za Quadris sam sigurna 100% za 2,5 dcl, ali se ne sjećam točno na koju površinu, jel to bilo 500 m/2 ili 1000, jbga, godine su mi oštetile pamćenje.
Meni to nakon što sam riješila problem više nije trebalo, pa mi izvjetrilo. Umjesto Quadrisa možeš uzeti bilo što iste aktivne tvari, ima još jedan ili dva preparata ista drugačijih komercijalnih naziva, npr. Ortiva.
Isto tako, rekla sam onda, nemoj zalijevati ujutro niti preko dana nego kasno navečer kako bi se do jutra voda rasporedila i smanjila visoka koncentracija uz dio stabljike ispod razine tla i vrat korijena - visoka vlaga i visoka temperatura tla preko dana pospješuju razvoj gljivica i bolest puno jače napreduje u takvim uvjetima.
Gle, sjećaš se vremena kada je na tržište bio izbačen Confidore 200, imidakloprid, bio je registriran za zlaticu, dobivali smo onaj promotivni letak i na njemu je pisalo da štiti i od bijele noge - bijela noga, to je rizoktonija. Rizoktonija napada i papriku u uvjetima zbijenog hladnog vlažnog tla, a i ne mora biti previše zbijeno niti prehladno - zna ona napraviti selektivnu štetu.
Uglavnom, djeluje dakle na gljivice. Sada, ja ne znam, a nisam niti tražila podatak da li osim rizoktonije djeluje kao npr Ortiva i na fitoftoru i na rizoktoniju, ali ja bih sa obimom tvoga problema pokušala ubaciti kroz kpk i imidakloprid. Biti će neke koristi od njega kroz insekticidnu zaštitu, bude tripse potamanio, a možda zaustavi ili barem ublaži fitoftoru vrata korijena, on je sistemik.
Inače, Ortiva (Quadris) se preporučuje od proizvođača i za tretiranje gomolja krumpira prije sađenja - dakle, ide zemljišno a ne samo folijarno. I imidakloprid ide zemljišno i folijarno.
Što si od zaštite korijena napravio ove godine - jesi li nešto pokušao?
Pretpostavljam da ti se bliži vrijeme prve berbe ili je već započela, problem se uobičajeno javlja u to doba - to je povezano sa višim temperaturama tla koje počinju u to doba.