• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pe 18

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,604
Moj je maksimalno sužen,na 78 cm,tako mi treba
Isto ima LDA 97,šteta što nije LDA 100,ali šta je tu je
100eur su original karike za njega

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,513
Ja sam dobio ponudu za sklop motora 260 eura.
Tu spadaju klip, cilindar, karike i lezaj klipa u klipnjaci.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,513
Imam Pasquali 940 sa LDA 97 motorom.
Mijenjao sam semeringe na radilici i spojnickoj pa odmah kupio i novu lamelu i druk lager.
Druklager nema dosjed za vilicu dovoljno velik pa sam morao navariti 6mm plocicu
Kuplung mi ne odvaja jer je lamela izgleda predebela.
Namjeravam podesiti capice na kosari da budu blize druk lezaju.

Da li netko zna, na koju visinu moraju biti podesene capice na kosari ds bi kuplung odvajao?
Traktor je ekvivalent PE15.
Evo javljam se nakon duzeg vremena...
Prvo su mi prodali krivu lamelu pa se upirala u zamasnjak. Kuplung nije odvajao.
Onda sam narucio originalnu iz Italije, medjutim opet nije odvajao.
Na kraju sam dao tu originalnu raznitati i nanitati 3.2mm materijal umjesto 3.5 koliko je bio tvornicki. Sad kuplung odvaja i sve je u redu.
Cekao sam lamelu 3 tjedna.
Kostala je 30 eura, novo nitanje 35....dakle jeftinija je cijela lamela nego samo nitanje

Bitno da aam rijesio problem.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,216
Ako se nevaram, korpa je na štelanje. Ta razlika se dobije podižući capice. Stariji modeli korpi su takvi. Jedino vremenom se potroši koljeno capice pa ide neravnomjerno potrebna popravka ili nove capice.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,513
U pravu si ali nisam.uspio postelati.
Pera su na 1mm od druk.lezaja i kad stisnes pedalu, ne odvaja.
Sa tanjom oblogom radi uredno

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,216
Tad si trebao vijcima sto drže capice, zategnuti capice i one se podižu čak negdje i do 20mm imaju mogućnost korekcije. Poželjno je prilikom zamjene lamele da se korpa rastavi i pregledaju sve opruge dali su iste dužine, zna se desiti da je neka neka kraća od zamora. Takođe se pregledaju capice i njijovi sicevi koliko su oštećeni. Zaßto ovo kažem godinama rade na tankoj lameli i tako se zaujedu capice, kad dodje nova onda je teško da odrađuje preko zajedenog zuba i bude pretvrdo kvačilo zbog toga.
SA stavljanjem tanje lamele si skratio radni vijek, a i napravio bespotrebne poteze. Sad je tako.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,513
Ako ih jos podignem, strugati ce po druk lezaju.
Kuplung sad odvaja na dnu pedale i sve je u redu.
Nema druge nego ovako jer nitko ne zna koja je debljina originalne lamele prije 56 godina.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,216
Uloga druk ležaja?. Pa zato je i namijenjen, da stisne capice, povremeno ili konstantno to ne mijenja ulogu. Korpe su tako namijenjene da se mogu prilagoditi i podešavati dok se ne potroši lamela do nitni ili čak dok se od rada ne zaznituje. Imam jedan takav rastavljen pa ću vidjeti debljinu lamele.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,622
Na kraju sam dao tu originalnu raznitati i nanitati 3.2mm materijal umjesto 3.5 koliko je bio tvornicki.
Ja sam odmah u početku priče predložil tokarenje :unsure:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,216
Obloga na lameli se ne tokari veće se brusi. Maßinu za takvu obradu rijetko ko ima. Mnogi to na strugu dorade ali to je pogrešno raditi jer feroda ima elastičnost na zanitovanom dijelu, takođe između dve obloge postoji elastičnost koja se sabija kad je stisne korpa. Tehnološki neispravan proces obrade.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,513
Ja sam odmah u početku priče predložil tokarenje :unsure:
Jesi, ali covjek koji mi je to odradio je napravio tanju oblogu umjesto brusenja.
Bitno da je rijeseno.

@Lee Champa :
Ja znam da ti znas da druk lezaj dodiruje capice samo kad se pritisce kuplung jer bi se u protivnom bespotrebno opterecivao, trosile bi se capice i s vremenom bi pocela klizati lamela...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,622
Ja neznam kakvi su zakoni oko tokarenja u nekim državama, i ne upličem se u njih, ali u mojoj se tokarenje lamela uspješno radi kao i tokarenje obloga pakni...
Za informaciju onih koji neznaju, može se obraditi i lamela sa oprugama... samo treba znati

Jesi, ali covjek koji mi je to odradio je napravio tanju oblogu umjesto brusenja.
Bitno da je rijeseno.
Da si me pital poslal bi te k čoveku koji bi ju potokaril ako moj tokar nebi imal vremena.
Ali imaš prav, bitno je da radi, a i ta sva prevozikavanja koštaju vremena i novaca.
Trebal si ga pitati kak je napravil tanju oblogu ;)

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,216
Bitno da je rijeseno.

@Lee Champa :
Ja znam da ti znas da druk lezaj dodiruje capice samo kad se pritisce kuplung jer bi se u protivnom bespotrebno opterecivao, trosile bi se capice i s vremenom bi pocela klizati lamela...
Imaš pogrešnu viziju rada druk ležaja. Capice se nemogu trošiti zato što dodiruju druk ležaj. Njihovo trošenje nema veze sa kružnim kretanjem. Trosenje capica je samo kad imaju aksijalna kretanja te na mjestu dodira se mijenja ugao i oblik dodira izmedu capice i ležaja. Ta strana ležaja koja dodiruje ležaj miruje i nema trenja.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,216
Zavisno od vrste korpe koje su u kojim periodima ugrađivane. Medutim motor koji ja posjedujem ima ovakvu korpu, na njega dolaze lamele od 8,5mm. Ovo je istroše i sad ima oko 8mm. 20260124_104824.jpg 20260124_104856.jpg
Takode jedna serija na lda 100 takode je ista debljina lamele samo precnik veći.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,799
Neobična rasprava, imam i ja jedno neobično pitanje: što troši, koja sila, gume na kotačima aviona?

Aksijalna sila bi mogla na capicama kvačila traktora i avionskim kotačima biti skoro najmanje bitna, ali možda nakon ove rasprave i ja još nešto novo naučim. Nikad mi nije kasno.

(Nekako bi aksijalna sila najviše štetila rupi i bolcnu capice, a vrhu i štel šarafu manje, ali to je samo moje razmišljanje...)

Posljednje uređivanje:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,216
Ja nisan detaljisao mjesta na kojima se capica troši, a upravo i jet na tim mjestima. Samo sam napisao ne troše od obrtnog kretanja.
Takođe ako je ovakva vrste korpe kao što ja opisujem takva ima mogučnost skoro svih debljena da se posteluje od 3 do 10 mm . Evo jedne lamele koja ne nekad zamijenuta na lda 96, samo razlika u kroneru jer je druga opcija mjenjačke kutije. 20260124_115436.jpg 20260124_115420.jpg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,622
Videl sam tam negde na jutubu da su majstori u nekoj šupi zamajac zavarili, a vas strah jedne lamele i korpe i oko toga cela nepotrebna nauka.
Ako je lamela predebela predebela je, nije tak glup kolega, a ako je sve isto, samo je lamela tanja za tih 0.5 ili kolko več mm i sve odvaja onda nismo glupi ni mi svi ostali koji neznamo da capice ne troši dodirivanje sa potisnim ležajom več zrak koji je između....

Ja sam napravil auto kakav nema nitko, ali nitko na svijetu i ne falim se ja sad time. Nikad ni nisam.
Pogotovo ne na forumu.
Da sam se htel faliti napravil bi temu sličnu onima kakve sam več napravil i podjelil svoje radove sa vama.
Kaj je najgore nisam ga napravil sam nego sam na njega moral ugraditi dijelove i ideje koje je neko drugi zamislil i na način kak je on htel.

Gore sam napasal i uparil svašta i od svačeg. Između ostalog je kompletan kuplung napravljen novi kao i zamajac koji je prilagođen potrebama snage motora i pogona.
To sve skupa sam napravil doma u svojoj vili promaji bez specijalnih strojeva, čak smo i kardan skratili bez stroja za balansiranje.

Sad su mi dali lakši zadatak da odradim.
Na ovaj prednji kraj treba ugraditi 7 hladnjaka, 5 ih je na slici, a još dva su mi u dolasku.
A ja bi trebal strahovati od jedne usrane lamele, nisam onda strahoval pa nebum ni sad :ppozdrav:

Posljednje uređivanje:

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,513
Imaš pogrešnu viziju rada druk ležaja. Capice se nemogu trošiti zato što dodiruju druk ležaj. Njihovo trošenje nema veze sa kružnim kretanjem. Trosenje capica je samo kad imaju aksijalna kretanja te na mjestu dodira se mijenja ugao i oblik dodira izmedu capice i ležaja. Ta strana ležaja koja dodiruje ležaj miruje i nema trenja.
Krivo si skuzio. Ja ne mislim na vilicu nego capice na kosari. Ako one diraju lezaj, trose se isto kao i lezaj

Najnoviji postovi

Na vrh