Poštovani forumaši,
vidim da ova tema nije bila dugo aktivna a trebao bih jedan savjet. Naime, ove godine sam uzeo u zakup od jedne bake u selu cca pola jutra voćnjaka. Ima oko 150 šljiva, većina ih je bijelih (cerićanka) dok su ostale crne (čačanka). Voćnjak je dosta star, barem 40 godina, nikada nije gnojen niti tretiran kemijom, dakle čista ekologija. Ove godine mraz je napravio svoje, a suša pogotovo. Doduše bijelih šljiva sam skupio 400 kg i od toga dobio 62 litre vrhunske rakije, dok sam od 150 kg crnih dobio mizernih 13 litara i rakija mi malo gorči. Suša nije utjecala toliko na bijelu koliko na crnu šljivu jer je bilo dosta suhih šljiva, pa pretpostavljam da je to razlog zašto rakija malo gorči.
E sada, tu ima i starih jabuka, popucale koliko su urodile ali su dosta sitne i pošto nisam tretirao ama baš svaka je truljikava ili ima plijesni. Skupio sam otprilike za dva kazana i pošto nemam ništa od alata, ručno sam isjekao na kriške. Zanima me da li smeta to što su trule i malo pljesnive? Koliko vrenje traje i na kojoj temperaturi? Koliko šećera treba dodati i kada? Da li da miješam? Da li da čime pokrijem kacu?
Nemam koga da pitam jer kod nas nije običaj da se peče rakija od jabuka, svi vele da sam lud i da neću od toga imati par litara... Svaki komentar je dobrodošao.