• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Peradarstvo

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Imam mali problemčić,naime sad kad su mi kokoše počele nesti jaja primjetio sam da mi po koje jaje i pojedu,onda sam im svima potkresao kljunove ali se opet ponavlja,mora bit da im fali nečega u hrani kako vi to riješavate???

pitanje sam stavio ovdje da ne otvaram novu temu,hvala.
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,653
Nisi naveo kakvo jaje pojedu..cijelo počinju kljucati ili razbijeno u gnijezdu..U gnijezdu ako je gužva zna se poneko jaje razbiti i to je normalno da ga pojedu.
Kokoši kljucaju uslijed nekog poremečaja.Obicno zbog poremečaja metabolizma mineralnih materija ili pak usled nedostatka istih ili nedostatka mikro i makro elemenata.Dodavanjem vitaminsko.mineralnih dodataka ovaj problem riješavamo sa lakoćom.
Međutim tu se javlja drugi , ozbiljniji problem , a to je navika...Kad se kokoši naviknu da kljucaju jaja tesko ih je odvratiti od toga iako imaju sve potrebne hranljive sastojke.
Najbolje bi bilo da uz sto raznovrsniju hranu pratis kokoši i da im bukvalno otimas jaja čim ga snesu , kako ne bi bile u situaciji da ga razbiju.Naravno , to nije nimalo lako a ni zanimljivo dezurstvo ali mislim da se isplati.Pokusaj da otkriješ koja je koka u pitanju , jer to moze da bude samo jedna koka inicijator , a kada razbije jaje da se ostale pridruze.Ima i toga.Ako je to tako , onda ti je zadatak puno laksi , nju odvoji ,kada treba da snese jaje i stavi je u polumračnu prostoriju i čim snese jaje uzmi ga. Neki kažu da imf nedostaje kalcij, te im dadu ljusku jajeta da pojedu.
Nakon nekoliko dana trebalo biti sve OK.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Čini mi se da ga jedna probije i to uvijek ista,a onda normalno druge navale,koje to prirodne materijale dajete,neko mi je davno reko da se stavlja kameni granulat (nula,kameni granulat koji služi za pripremu žbuke) nisam baš u prilici birat dodatke prihrani jer na otoku samo ima kostovita.?
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,653
Taj kameni materijal je kalcij..to imaš u ljuski jajeta..potrošena jaja.. istucaj ljusku i mješaj s hranom, ovo nestašnu malo dovedi u red s izoloacijom...
 

selac26

Član
Tu od
14 Ožu 2015
Poruka
35
Veliki pozdrav, ja sam nova i imam pitanja i nadam se da ću dobit odgovore.Namjeravam nabavit koke za lične potrebe i zanima me dali uzeti domace ili one što rasprodaju nosilje sa farmi hvala :)
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,653
Za svoje potrebe? Misliš radi jaja ili radi mesa kokoši, od kojih je najbolja juha. Ja ti preporučam domaće, jer ovo sa farmi je puno raznih lijekova. Najbolja koka i najbolja jaja su od koka koje su na otvorenom i jedu i kljucaju šta pronađu po dvorištu, nijedan hibrid nije otporan kao one.
 

selac26

Član
Tu od
14 Ožu 2015
Poruka
35
Lične potrebe isključivo radi jaja da bi mogli jest friški domaća jaja,e sad neki kažu da se i one s farme naviknu na takav način uzgoja kljucanje po dvorištu i da nose jaja.A ja sam u dilemi jer te sa farme su 1km a prave"domaće" su 10km hm koji bi bio pravi izbor.
 

fusher

Član
Tu od
28 Lip 2013
Poruka
85
Pa nabavi piliće a ovo sa farme je crkotina, uzeo jednom par komada i na kraju ih odnesao u šumu da se lije goste.
Zadnje sam uzeo mislim 6 tjedana stare koke pred jedno 3 godine po cca 50 kuna (12KM) za svoje potrebe, sad planiram baš piliće, isto sam totalno nov u ovome ali uz malu pomoć ovog foruma eto uspjeva mi da dosada nisam imao krepanog niti jednog tovnog pilića pa što nebi i nesilice tako uzgojio?
 

selac26

Član
Tu od
14 Ožu 2015
Poruka
35
Pa da i to ste u pravu, ali ja bih da one odmah nose jaja nestrpljiva sam da čekam kad će pilići počet nosit,ali svakako je najbolje uzet mlade domaće koke one su već naviknute a one ili da ili ne,bolje neriskirati.
 

bozo112

Član
Tu od
28 Lis 2014
Poruka
66
Što se tiče nosilja sa farmi,njih je potrebno prvo postepeno navikavati na nove uvjete života
(temperatura,vlaga itd..)ako bi ih držali na otvorenome prostoru,odnosno vrlo su osjetljive na te promjene. Dok bi domaće mlade koke već na to trebale biti naviknute.
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Lične potrebe isključivo radi jaja da bi mogli jest friški domaća jaja,e sad neki kažu da se i one s farme naviknu na takav način uzgoja kljucanje po dvorištu i da nose jaja.A ja sam u dilemi jer te sa farme su 1km a prave"domaće" su 10km hm koji bi bio pravi izbor.

Ako ne znaš šta valja, uzmi ono skuplje!
Nisu one bez veze 1ox skuplje!!
 

selac26

Član
Tu od
14 Ožu 2015
Poruka
35
Pa malo sam se raspisala okolo i kažu da te sa farme prvo se moraju preperkat pa tek posle toga "kad" počnu nosit. A ima i ono domaće je domaće najbolje u svakom pogledu. Hvala vam na inf odlučila sam se za domaće.
 

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
selac26@
Ako su ti radi jaja,onda definitivno nesilice!!!!
Imaš negdje grafikon nosivosti i težina jaja kroz vijek nesilice.To što jaja "iznošenih" nesilica nisu 1. klase nego su veća,grbavija i pjegavija,za osobnu potrošnju i susjede ne znači ništa,neće na izložbu,a i kvalitet ne zaostaje.Usporedi veličinu takvih jaja sa onima od hrvatica,a još i dvostruko veći broj kroz godinu.......!Provjereno,nose i preko zime i u za njih "ne prikladnim uvjetima".Jedini nedostatak za domaćim je ,što od nesilica kad se obrade nema ni za juhu.
Od domaćih s pedigreom jedina korist je prodaja pilića,....ali....to ti onda ide kao sa prodajom sadnica za plantaže lavande,goji bobica i td


 

hb11

Član
Tu od
30 Lip 2011
Poruka
287
Ovako...ne bih se složio sa svime...imam doma i crvene i crne nesilice i hrvatice i posavske kukaste kokoši...tako da ne pričam bez veze...
Uglavnom nesilica nosi najviše i najkrupnija jaja i ne zove se bez veze nesilica...znači stvorena je genetski samo za jaja i meso joj je loše kvalitete...hrvatica nosi sitnija jaja i nekih 25% manje od nesilice i ima sitnija jaja...ali već sam negdje pisao kad razbijete ova dva jaja razlika u veličini žumanjka nije velika, samo je jaje od nesilica više vodenasto tj. veći je bjelanjak...a smatram da je jaje od hrvatice kvalitetnije...Jaja od posavski su specifična...žumanjak je tamno crvene boje i osobno mislim da su najkvalitetnija jaja kad usporedim ove tri vrste...jaja su veličine ko i od nesilica ili malo manja...
Inače kroz zimu kad je bilo full hladno hrvatice su mi nosile ok, nesilice manje, a kukme najmanje...one i tak nose najmanje od odvih tri vrsta...al su najveće i najbolje za meso...
Sve vrste mi imaju slične uvjete...znači vani trava...i bez filanja sa koncentratima...
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

hb11

Član
Tu od
30 Lip 2011
Poruka
287
Po meni nek si kupi bilo koje domaće piliće...ne nužno hrvatice...barem ima kokicu za juhu za dvije tri godine...nesilicu može skuhat psu...ako će je i on htjeti jesti...
 

selac26

Član
Tu od
14 Ožu 2015
Poruka
35
Daje meni sad trenutno da imam koke koje nose pa bih ja uz njih kupila i pilice kasnije da odhranim sebi l. Bitno je da nose dovoljno za kućne potrebe i tjt. A kad se uzmu ove nesilice sa farme stare 14 mj.jel one tad prestaju nosit prilikom preperkaju i kasnije nose normalno.
 

propuh

Član
Tu od
14 Stu 2013
Poruka
284
nikad to nije ona nesivost koju imaju domaće koke
ali nose i one neko vrijeme samo su po mom iskustvu osjetljivije
nego domaće i na bolesti i vremenske prilike
 

Najnoviji postovi

Na vrh