ja mislim da ima veze s radom, npr. 13 g/ciklus je maksimalno sto regulator dopusti na nizim obrtajima dok ne postigne "zadani" broj obrtaja kad pocne djelovat i smanji kolicinu goriva koja je potrebna za odredjeni broj obrtaja
drugim rijecima, letva (na rotacionoj onaj valjak) b.pumpe "lebdi" izmedju poluge gasa i aktiviranog regulatora
ja mislim da je to odziv na gas, onaj prvi nagli prelaz kad bljuje crn dim dok ne postigne obrtaje, moje misljenje je da nebi trebalo uticati na snagu, utice na feeling u voznji (cisti primjer su pumpe "na zice"), slabo primaju gas ali zato nema dima
ako baca previse puno dimi ali se zato otima, naravno forsira motor, stvar je kompromisa izmedju snage i vijeka, zavisnopromjenjiva je potrosnja koja svakog najvise yebe
pa sta onda na pumpi utice na snagu,ti kad das gas cim pumpa vise zakrene elemente odmah je i traktor jaci i ima bolji odziv na gas isto tako gad se traktor gusi pumpa sama zakrece elemente i nastoji izjednaciti obrtaje koji su zadati gasom i obrtaje motora, i cim vise zakrene elemente odmah je i traktor pri opterecenju jaci i samim tim ima vecu snagu..a upravu su da snaga i vijek trajanje neidu zajedno tj cim razvija vecu znagu odmah je radni vijek motora kraci