Ivan KC
Iskusan lik
- Tu od
- 17 Sij 2012
- Poruka
- 3,247
Slažem se, okretač ima puno prednosti, na kraktoru od 80-90 konja, minimalno, i to pravi okretač, koji ima visinu (klirens) od 75cm i razmak između brazi od minimalno 90cm nadalje, a na fergusonu nema nikakvu prednost, pogotovo što ima vjerojatno mehaničko okretanje, i svaki prolaz slijedi okretanje pluga.....
IvanKC, da si sam sijao kukuruz sa svojim fergusonom koji ima kabinu i da trebaš okretati markire, onda bi znao što je to, ja skidam staklo, a u oranju obično bude hladno da se staklo skida, da tako napraviš samo jedno jutro, poslije bi odustao i vratio se starom načinu rada....a novac bolje skupljaj za veći i bolji plug, kada kupiš jači traktor
Veći traktori imaju hidraulično okretanje, i to sve puno lakše ide....
Pa ja bi i htio pravog okretača, tj visokog, ali jednobrasca..
Znam da to sad zvuci glupo i bedasto, da s 539 radim s okretacem, ali meni bi tu bilo puno prednosti, imam par njiva koje idu u trokut i tu ima puno uklinaka pa ima puno voznje u rikverc, onda imam dvije, tri siroke njive na kojima zna biti i dva jarka, i to me muci kod sjetve, prskanja, kultiviranja, ma svega..
Jarci su bas zlo dok su po sred njive..
A sto se tice veceg traktora, nekako sam izgubio volju za tim, jer nije bas bajno stanje u poljoprivredi, pa mi se ne daje sad najmanje 10000 eur za neku staru drlju, a jos bi onda moral i par prikjucaka kupiti, jer ovi moji su svi mali..
Do kraja 11. mj prosle god sam izorao 10 jutara i jos sam mogao toliko da sam imao zemlje, a i sve poslove stizem napraviti na vrijeme, tako da mi veci traktor zasad nije prijeko potreban, jest da patim na udobnost, ali radim s cim imam.
A ovo za okretanje pluga, to sam vec objasnio, zracni cilindar se fiksira na plug i on pod pritiskom zraka kojeg bi pustao iz boce na traktoru pritisne polugu za okretanje i plug se okrene..