• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PLUG

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Ak je tak to je super. Iako, moram priznati da mi je malo nejasno od kud energija za okretanje. :icon_scratch:

Možeš li možda sutra na svojem izmjeriti koliko bi od osi pluga išel plaz prve brazde kad bi ga pomaknul do kraja u onu stranu da plaz prve brazde bude čim bliže osi pluga. To mi je jako bitno jer ne bi htel za svako oranje povečavati i poslije smanjivati širinu traktora.

Gledaj taj plug bez obzira na plaz prve brazde bila ona nariktana skroz ljevo ili skroz desno ce ti stajat u osi traktora!!!!
A za silu okreta ja ti je zasluzna osovina (okrugla) koja ide izmedju brazdi i ona je ekscentricna i bez obzira na sve ostalo ona je napravita tako da plug okrene bez obzira na sve ostalo!!!
Kazem tesko je to ovako objasniti!!!

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,625
Matozdenci,

hvala kaj se toliko trudiš, ali mi se čini da nisam dovoljno jasno postavil pitanje pa bum uz pomoć skice pokušal pojasniti pitanje.

Na skici je označena postojeća mjera razmaka kotača od 82 cm. Os okretanja pluga mora biti u osi traktora. Ako hoću orati brazde širine 32 ili više cm, znači da plug moram poštelati tako da plaz prve brazde nije odmaknut od osi traktora odnosno od osi okretanja pluga više od 9 cm. Na nekim plugovima je to moguće, a na nekima nije. Ako kota (mjera) 9 cm iznosi npr. 19 cm, onda treba proširiti kotače za 20 cm, odnosno na unutarnju mjeru od 102 cm. A to mi ne odgovara za druge priključke.
Dakle nije bitno ako se umjesto 9 cm može dobiti najmanje12 cm jer to nebu prevelika razlika u širini prve i zadnje brazde, ali ako je 15 cm ili više, ondami taj plug ne odgovara.
Zato sam te molil ako tu mjeru koja je na skici 9 cm, možeš provjeriti koliko je na tvom plugu.
Što se tiće okretanja, vjerujem da je tak kak veliš i točno je da bu mi jasnije kad plug vidim.
lp

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Evo provjereno!!!
Kod mene ti je plaz prve brazde od osi traktora odmaknit ne vise od 10cm prema tocku!!!!
S time da je plug u osi traktora!!!
Plaz prve brazde je sada na polovici stelajuceg prostora sto znaci da imam prostora za stelanje sa svake strane jos nekih 15cm!!!

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Plug preko kojeg je prešel Malčer ....
A ja ga moram dovesti u red, sko hoću isprobati jel ga bu moj traktor vukel !?

Prilozi

• 20141224_124007.jpg
    20141224_124007.jpg
    78.5 KB · Pregleda: 222
  • 20141224_124031.jpg
    20141224_124031.jpg
    81.6 KB · Pregleda: 187
  • 20141224_124146.jpg
    20141224_124146.jpg
    75 KB · Pregleda: 172
  • 20141224_124058.jpg
    20141224_124058.jpg
    81.1 KB · Pregleda: 193

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,625
Zahvaljujem!

Malo je zbunjujuće jer pretpostavljam da tvoj traktor ima razmak imeđu kotača oko 110 cm. Polovica je 55 cm i ako umanjim za 10cm dobijem širinu prve brazde oko 45 cm. Jedino si mogu objasniti tak da se plug kad se ubrazdi sam premjesti bliže kotaču. To znači da se podizne ruke moraju moći njihati lijevo desno za više od +- 15 cm. Kao da plug u zahvatu bježi na manju širinu brazde. Pretpostavljam da je tebi to tako dobro i da nisi pokušaval premjestiti plug bliže kotaču.

Još jednom hvala na trudu.

lp

Plug preko kojeg je prešel Malčer ....
A ja ga moram dovesti u red, sko hoću isprobati jel ga bu moj traktor vukel !?

Kaj buš stvarno to išel sređivati? :(think):
Bu te koštalo više nek da kupiš ispravni plug. :fiery:

Posljednje uređivanje od moderatora:

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Traktor mi ima razmak 101cm izmedju tockova!!!
Kada pomjeram prvu brazdu poluge i dalje ostaju u osi traktora samo je brazda veceg ili manjeg zahvata tako da ja mislim da s time nebi imo problema!!!!

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
@iwanho ...
Nebu me ništa koštalo. Sam ga bum sporavnal doma. Za prvu ruku tek toliko da ga prikopčam i probam jel to čudovište moj Ursus 335 vlekel. A ako bu dobar, dobil ga bum il po kili pa ga bum sredil kak treba, ili ga ne kupujem ....
Trenutno sa PTO 2.25 mogu samo plakat na svojoj zemlji ....

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,625
Matozdenci,
sad mi je sinulo da si ti vjerojatno gledal zadnju brazdu i kod nje je razmak između plaza i osi traktora 10 cm, s tim da je plaz na kojem si mjeril između osi traktora i kotača koji ide po neizoranom. U tom slučaju mjere odgovaraju za približni razmak od 110 cm između kotača.
Ako je tako i plug je sada u srednjem položaju, onda je ovih 15-ak cm koliko se može pomaknuti na svaku stranu dosta i za moj traktor s razmakom od 82 cm.
lp

Dodajem i skicu za obje varijante širine kotača. Teoretski bi to trebalo približno ovak izgledati

@iwanho ...
Nebu me ništa koštalo. Sam ga bum sporavnal doma. Za prvu ruku tek toliko da ga prikopčam i probam jel to čudovište moj Ursus 335 vlekel. A ako bu dobar, dobil ga bum il po kili pa ga bum sredil kak treba, ili ga ne kupujem ....
Trenutno sa PTO 2.25 mogu samo plakat na svojoj zemlji ....

Za silu ga buš sklepal da moreš probati. Ipak probaj barem koljenastu osovinu tak osposobiti da možeš plug barem za +- 5cm pomicati po njoj. Jednu brazdu od 30 cm bu mali medo sigurno vukel. Ima ga jedan susjed, do ove godine je jednu njivu oral s 2 x 10" onak na knap, ali ove godine nije mogel pa je posudil jednobražnjaka i snjim je išlo. Doduše ne znam koliku širinu je uzimal, ali kod jednobražnjaka je lako uskladiri širinu i dubinu brazde. Po meni bi za dobro okretanje, širini 30 cm odgovarala dubina 20 do maks. 25 cm.
lp

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Ovaj je 16" ... to je 40cm ... Nema mi druge nego probati ! Samo ne znam kad ?! Obzirom da nije uredu ovih dana nešto "ozbiljnije" raditi, ne stignem ga osposobiti za sutra, a najavili su loše vrijeme ....

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
821
Plug od kolege @Driver

20141204_154149_zps89e17bc8.jpg

20141204_154204_zpsea051fe6.jpg

stari i novi lemeš

20141204_133906_zps965453ea.jpg

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Marieto88,
Ako sam dobro shvatil, imaš novi takav plug koji još nisi koristil, ali isti takav ima netko u susjedstvu i s njim radi. Možeš malo pojasniti ovo sa "staklenim bolcnima" Znam da su to bolcni kao osigurači koji pucaju na odrez kod prevelikog opterećenja. Samo iz slika se na ovom plugu ne vidi gdje mogu staviti, jer je za opisani način potrebna dvorezna veza, a je takve na slikama ne vidim, osim za onaj štift kojim je uzdužna greda vezana za poprečnu. Ovaj plug od kojeg sam ja stavil slike je iz slovenskog oglasa

http://www.salomon.si/oglas/kmetijs...rph-35-za-traktorje-25-50-km-19-37kw/10.G8J4V

Kaj je F.C.R.?
Možeš javiti cijenu svojega i gdje si ga kupil? Ako nemreš ovdje, molim ta javi na PP.

lp

Imam da novi takav plug, došao nedavno. Ja sam ga samo vidio, ali nisam radio s njim, moj otac je radio, te kaže da je odličan. On je orao pri 6-7 km/h pa to i nije neki test izdržljivosti, kada dođem kući nakon nove i ako budu uvjeti dobri budem orao pri 10 km/h pa ako sve ostane na njemu ima prolaznu ocjenu od mene. :) ima jedan čovjek jedno 20-30 km od mene prema zadru, ali taj već ima nove noževe i prepravke male, udario je u kamen i panjeve i nise ništa smrdalo, samo kaže da nakon prvog oranja (cca 1ha) treba sve matice pritegnuti (kao sve onda sjedne) i samo ori.
Ja ti miss da to funkcionira kao na OLT-ovim plugovima, u razgovoru je napomenu samo te "staklene bolcne", miss da je to on složio, tj. prepravio.

ufff, GEO :( :( :( čime vidim tu naljepnicu već mi muka,
ako kupiš od njih prvo kupi nove šarafe i matice(one s gumicom), te sve promjeni!

F.C.R. to je kratica od neke tamo kompanije koja proizvodi te plugove i svašta još. To GEO kupuje od njih i ljepi svoje naljepnice... Ja svojega nisam kupio u RH, nego vani. Ostalo ti u PP napišem. F.C.R. ti zastupa Messis u RH, ali su bezobrazno skupi.
http://www.messis.hr/upload_data/site_files/messis_cjenik2014-26sec.pdf

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,625
Ovaj je 16" ... to je 40cm ... Nema mi druge nego probati ! Samo ne znam kad ?! Obzirom da nije uredu ovih dana nešto "ozbiljnije" raditi, ne stignem ga osposobiti za sutra, a najavili su loše vrijeme ....

Upravo zato kaj je plug 16" sam ti skrenul pažnju da koljenastu osovinu dovedeš u stanje da ga možeš suziti na 12". Po meni s većim jednobražnjakom možeš orati bilo koju brazdu koja nije šira od širine koju podreže lemeš.
Ako nisi pripremil za probati danas, onda ove godine sigurno nič.
Buš jedan dan u siječnju kad se otopi snijeg. Imal buš barem vremena za srediti ga, naravno ak imaš pogodnu radionicu za popravljati, jer vani se buju zebice ženile.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
E da vidiš moju radionu i alat s kojim radim .... netko bi pomislil da nemrem ni dječji plug poravnati, a kamo li ovak nekaj... Snalazim se svakak ! Koristim bušilicu, malu i velku fleksu, čekiče, batove, razne cijevi, stup el. rasvjete, nosač ograde.... kaj mi padne u oko to iskoristim kao alat, ako zatrebam.
Nego, evo par slika kaj sam danas uspio polupati i poravnati na tom jadnom plugu. Daleko je to od centra i onoga kak bi trebal biti, ali eto ... bar nekaj. Jedino mi je žal kaj ga više ne stignem isprobati, jer ima još posla na njemu prije rada !

Prilozi

• 20141227_153217.jpg
    20141227_153217.jpg
    60.9 KB · Pregleda: 126
  • 20141227_153232.jpg
    20141227_153232.jpg
    51.8 KB · Pregleda: 121
  • 20141227_153242.jpg
    20141227_153242.jpg
    58.2 KB · Pregleda: 123

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,625
Dobro si ti to dotjeral. Sad je za razliku od prije bar slično plugu. Važno je da uspiješ dobiti ispravan položaj daske u odnosu na koljenastu osovinu, ostalo je šminka.
Većina nas se snalazi s priručnim pomagalima. Za ovaj zimski čas je važnije kakav je prostor gde delaš (grijanje) nek alat.
Dok to pišem čujem s telke da u Gorskom Kotaru počel padati snijeg. Kasnije navečer bu i kod nas.

http://www.messis.hr/upload_data/site_files/messis_cjenik2014-26sec.pdf[/url]

Ja imam dojam da GEO večinu svojeg asortimana kupuje u Kini i samo lijepi naljepnice. E sad jel postoji nekoliko proizvođača ovog pluga koji ga rade po istoj dokumentaciji samo s različitom cijenom i kvalitetom radne snage ili se osim kvalitete - nekvalitete izrade događa isto s upotrijebljenim materijalima.
Uglavnom ja kod pluga volim da je malo masivniji, jer onda izdrži baš da je napravljen od "repe"

Hvala na Messisovom cjeniku, ali teško da bu Messis nekaj prodal uz takve cijene.

Molim te provjeri PM.
lp

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Na ovom se dijelu "lomim", a bez tog ispravnog, ništa nije kak treba ... :s:

Prilozi

• 20141227_153217.jpg
    20141227_153217.jpg
    63 KB · Pregleda: 111

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Natipkal već @ Tino ! Posudil od poznanika da vidim kak bu to moj Medo vlekel ! A kad sam ga izvadil iz korpe .... :icon_e_surprised: tek sam videl kaj mu se dogodilo ! Veli da je prek njega prešel Malčer ... Al ga nisam pital kak je Malčer izgledal nakon toga ??!!

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Sad kad je zima došla, to ubaciš u peć i izravnaj na komad šinje za 2 minute. Tako i ono ostalo, od trotočja.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Koji je ovo plug na JD? naljepnica je potrgana pa neznam...ima riječ land u sebi

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=2q0ZrlQZv74[/YT]

Na vrh