• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PLUG

cevo

Član
Tu od
20 Tra 2014
Poruka
88
traktor 110-130ks 3tone prednji pogon, špera iza i napred... koji plug? vjerovatno ce biti neki jeftiniji polovni konkretno me zanima kolki brazdi takav traktor moze vuci

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,623
Ja sam jučer popodne pogledal Krone Mustanga. Procijenil sam da bi mi kad idem na brijeg dizal prvi kraj traktora, jer je traktor kratak. Čak sam razmišljal da ga uzmem i skinem zadnje daske, ali sam zaključil da bum čekal ak naiđe neki jednobrazdni okretač ili lakši (manji) dvobrazdni.
Po mojoj procjeni idealan plug za traktore po veličini između Torpedo 55 dupljak i Torpedo 75 KS.
Inače plug je po mojoj skromnoj procjeni u solidnom stanju, srednje očuvan. Svaka glava se može zasebno zakretati. ali ne previše, tak da procjenjujem da se može štelati od 12 do 14 cola. Kod šire brazde lemeš ne bi podrezal cijelu širinu brazde. Dopalo mi se rješenje učvršćenja deflektora. Imaju dodatni oslonac na nosač daske kaj bi moglo biti korisno u težoj zemlji.
Tino, tebi sam poslal adresu na PP. Nije ti daleko, pa možeš pogledati. Ako još koga zanima adresa, šaljem na PP.

Ja imam niemeyera okretaca 2x12,on se okrece sam znaci nema niti poluge niti hidraulike.
Okrece se tako sto po sredini pluga prolazi osovina koja je ekscentricna te se prilikom spustanja pluga zakrece na ljevu ili desnu stranu a kad se plug dize toplink poluga upire u mehanizam koji tu osovinu otkljuca te se pllug okrene itako kad pustim plug ona se opet okrene i sve se ponavlja!!!
Mehanizam radi savrseno!!!

Je li to ovakav Niemeyer?

S koji traktorom ga vučeš (koliko KS, koliko kg)?
Koliko je otprilike težak plug?

Posljednje uređivanje od moderatora:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,598
traktor 110-130ks 3tone prednji pogon, špera iza i napred... koji plug? vjerovatno ce biti neki jeftiniji polovni konkretno me zanima kolki brazdi takav traktor moze vuci

Tesko da moze biti 3 tone...Provjeri. Za toliko ks neki trobrazni pomicni od 10-16 ili 12-18.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Ajmo rasprava... IMT vs. OLT
koji je bolji,koji napravi kvalitetan posao,iskustva

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
E takav niyemayer sam ja imao,isti taki,lagan je plug i jako lijepo radi,a da se nabaviti za male pare,ljudi za imtejove plugove daju te novce a ne vrijedi ni trečinu koliko taj nimayer vrijedi i kakav posao odradi.
Što se tiče pretplužnjaka,ja svake godine poorem 60 hektara sa plugom koj ima pretplužnjake,i nikada nisam imao problema da mi se štopa plug radi njih,a ljudi i više rade od mene zemlje i ne skidaju pretplužnjake,zato neznam kak neki ne mogu s njima orati.On mora imati dubinu da bi radio dobro,ako nije dobro nariktan,jasno da če se štopati.

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Ja sam jučer popodne pogledal Krone Mustanga. Procijenil sam da bi mi kad idem na brijeg dizal prvi kraj traktora, jer je traktor kratak. Čak sam razmišljal da ga uzmem i skinem zadnje daske, ali sam zaključil da bum čekal ak naiđe neki jednobrazdni okretač ili lakši (manji) dvobrazdni.
Po mojoj procjeni idealan plug za traktore po veličini između Torpedo 55 dupljak i Torpedo 75 KS.
Inače plug je po mojoj skromnoj procjeni u solidnom stanju, srednje očuvan. Svaka glava se može zasebno zakretati. ali ne previše, tak da procjenjujem da se može štelati od 12 do 14 cola. Kod šire brazde lemeš ne bi podrezal cijelu širinu brazde. Dopalo mi se rješenje učvršćenja deflektora. Imaju dodatni oslonac na nosač daske kaj bi moglo biti korisno u težoj zemlji.
Tino, tebi sam poslal adresu na PP. Nije ti daleko, pa možeš pogledati. Ako još koga zanima adresa, šaljem na PP.

Je li to ovakav Niemeyer?

S koji traktorom ga vučeš (koliko KS, koliko kg)?
Koliko je otprilike težak plug?
To je upravo takav plug!!!
Vucem ga sa rusom T40bez prednje vuce!!!
Nisam siguran al mislim da je tezak oko 2.5t!!!
A plug neznam koliko je tezak!!!

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,623
Hvala lijepa. :icon_pidu:

Imam razmak između guma 82 cm pa bi plug morao pomaknuti jako u jednu stranu (ulijevo, kad orem desno). To bi vjerojatno utjecalo na balans potreban za okretanje.
Jel daske kod okretanja prolaze ispod ili iznad osi okretanja?
T-40 ima 11 KS i 500 kg više od mojeg Goldonija. Iako ja imam prvi pogon, mislim da T-40 i bez prvog pogona zbog večih kotača (moji zadnji su 320/70-24) i veće težine, više potegne bez proklizavanja.

Ovaj plug na slici se nalazi u Postojni. Dosta mi je daleko za ići pogledati i onda ponovno po njega.

Zna li možda netko negdje bliže Krapini za takav plug? Jako me zanima kak se okreće kad je pomaknut u jednu stranu tak da plaz prve brazde ide 8 do 10 cm od osi pluga, ukoliko se uopće može toliko pomaknuti.
lp

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Nebi ti utjecalo na balans zbog okretanja!!!
Taj plug je napravit da se okrene bez obzira na to kako ga naredis.
Tesko je to objasniti ovako preko foruma kad vidis kako taj sistem funkcionira u radu sve ce ti biti jasno!!!

Sretan i blagoslovljen Bozic forumasi!!!!

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Kolega zagorec,tu po mojem kraju ti se zna vozit mali vinogradarski MF i veliki dvobrazni okretač vuče tak da bi i tvoj moral to vuč

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,623
Tino, kaj da pri tebi dežuram? :icon_scratch:
Ak imaš kaj za narezati i za zalijati, bumo se dogovorili. :biggrin:
Mala šala.
Nego, možda znaš kak dojti do tog čovjeka. Ja ti nisam baš neki trgovec, obično kupim dosta skuplje nek prodam, pa ne bi štel kupiti nekaj s čim se ne bum mogel služiti. Ipak je u pitanju za mene velika lova.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Ja tog covjeka ni ne poznam,stariji covjek 40-50 godina i zna bit parkiran tak u svaljkovcu kod kruznog toka

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,623
Nebi ti utjecalo na balans zbog okretanja!!!
Taj plug je napravit da se okrene bez obzira na to kako ga naredis.
Tesko je to objasniti ovako preko foruma kad vidis kako taj sistem funkcionira u radu sve ce ti biti jasno!!!

Ak je tak to je super. Iako, moram priznati da mi je malo nejasno od kud energija za okretanje. :icon_scratch:

Možeš li možda sutra na svojem izmjeriti koliko bi od osi pluga išel plaz prve brazde kad bi ga pomaknul do kraja u onu stranu da plaz prve brazde bude čim bliže osi pluga. To mi je jako bitno jer ne bi htel za svako oranje povečavati i poslije smanjivati širinu traktora.

Ja tog covjeka ni ne poznam,stariji covjek 40-50 godina i zna bit parkiran tak u svaljkovcu kod kruznog toka

Tam, odmah na skretanju prema Začretju zna biti parkirana ona mala traktorska prikolica, mislim da je Goldoni.

Vidiš kakva je razlika med nami. Ti veliš "stariji čovjek 40-50 godina, a ja velim "mlajši človek 40-50 let".

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Kakav ti je to traktor 110-130 ks??
Ili je 110 ili je 130, nemreš mu svaki čas mjenjat!
I još jedna razlika, dal je 4 ili 6 cil.??

Uglavnom, do 130 ks je dosta 3 brazde, ali da je štelajuči, još k tome da je i vario nema boljeg :) 3x16" i samo piči.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Da, to sam i zaboravil komentirati, Same ima 90 i nekaj sitno ks i ima 3700 kg, tad mi je ovo isto malo čudno!
Jedino ko se radi o nekom specijalnom traktoru.

No u današnje plastično i minijaturno vreme, traktori oko 120 ks imaju te kile kaj je stvano smješno postalo!

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
No u današnje plastično i minijaturno vreme, traktori oko 120 ks imaju te kile kaj je stvano smješno postalo!

Iznenadio bi se kad bi čuo da takav traktor kakvog spominješ,znači plastično-minijaturan od 145ks (4-cilindra motor) ima oko 7t :(blush):
I meni je bilo teško za povjerovat,al podatak nije lažan..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Pa naravno da ima, za kaj bi bil da nema???
Može se svaki dodatno opteretiti s utezima.

massey595

Član
Tu od
28 Stu 2012
Poruka
822
to kaj su poceli radit to je strasno u principu vise ti se nece isplatit kupit rabljeni traktor jer ces vise dat za kvarove nego kaj ce zaraditi a ko ce kupit novi nevjerujem da ce ga prodat ispod 10000 radnih sati,hvala bogu ima jos nesto stare garde koja moze izdrzati

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
Prical sam sa jednim covjekom-serviserom koji kaze da ove nove adblue motore prasina ubija.Pitanje je kak budu dugo isli makar su i tu dvojbe.Nekaj sam nacul da se kvare.
Po meni se cak bolje isplati uzet starog posloziti ga i vozi.Tak pak skup nemre biti.

Najnoviji postovi

Na vrh