• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PLUG

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Kaj mislite o ovom novom plugu? Koliko po Vama vrijedi?

lp

Evo ja ga imam, te ti mogu reći da vrijedi svake kune.
Kupljen nedavno, ali nisam radio sa njim.
Obećao sam i slike, ali nisam kući već dugo bio. Kako mi je stari pričao full zadovoljan je sa njim, koristimo ga za oranje nabijene i ugažene zemlje.
Okretanje pluga bez mane, ne štopa se i dobro okreče.
Vidio sam plug uživo, rabljenog i tip je zapinjao za kamen i korjenje te nije imao problema. On na svojem ima staklene bolcne (tako on zove) te kada zapne za nekaj pukne bolcna, a bolcna je samo metnuta prema unutra i osigurač na drugoj strani, zamjeni za 5 min.... :)

Da se obratim na prijašnji komentar da je plug "slab"!?
Cjeli plug je od Hardoks-a i uživo ima dovoljno mesa i mase,
to je plug za traktore do 40 ks.
vi sa okretačim ste navikli na 2-3 cm pločevine i plugove od 600-800kg :p
Moj savjet ti je da gledaš varove, jel kod hardoksa će prije na spoju pukniti nego na komadu!
Da te pitam još od koga je to plug i zkj je zelene boje?
Jel to od F.C.R.-a?

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Pogledaj kako je izveden spoj uzduzne i poprecne grede i na koji nacin je fiksirana a da nespominjem i te lemese koliko su "debeli" a nisu niti nakovani nego samo nabruseni i peta na plazu je zavarena.
Sve skupa tej plug izgleda kao jako jeftin proizvod i neuljeva nikako povjerenje!!!A i prateci tocak nema na osovini lezajeve!!!
Moje misljenje!!!

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,624
Matozdenci,
hvala na komentaru. Plug je po navodima trgovca predviđen za traktore do 50 KS. Meni se na na tom plugu ovak na oko dvije osnovne stvari čine preslabo dimenzionirane:
1. poprečna greda s rupama,
2. promjer svornjaka (osovine) i puškice u kojoj se okreće.
Ostalo kaj si primjetil bi mogel progutati pogotovo ak su lemeši od hardoxa ili manganskog čelika. Peta plaza me uopće na zabrinjama. Cijeli plug je do kraja pojednostavljeno napravljen i kad bi se riješile ove dvije primjedbe, po meni bi bil zadovoljavajući za oranje do jednog hektara godišnje.

Gogo,
malo me zbunjuješ. Kaj se hidraulični okretači ne okrećeju jadanput u lijevo, a drugi put u desno. Pri tome plužne glave s daskama kod nekih prolaze ispod, a kod nakih iznad osi okretanja. Ako prolaze ispod, veća je šansa da se gromada zemlje odvoji i padne, a kad prolaze iznad osi daska nosi gromadu skoro do kraja okretanja. Dvoradni cilindar bi po meni moral biti dovoljno dimenzioniran da i tu nepovoljnu situaciju svlada.
Pišeš da kod mehaničkog pluga isti mora biti u balansu i tu se slažemo. Ali ta opcija otvara problem podešavanja pluga po širini, odnosno prilagođavanje razmaku između kotača. kod mene je razmak između kotača promjenjiv i trenutno je 82 cm, a kod malog ferge mislim da je oko 105 cm, kod Univerzala još veći. To znači da plugovi na mehaničko okretanje, kao i oni s jednoradnim cilindrom, trebaju imati kontra uteg za balansiranje, što sam kod nekih i videl.

Marieto88,
šteta kaj si mi tak daleč. Da si bliže skoknul bi do tebe da malo popričamo uz :icon_pidu:. Ako sam dobro shvatil, imaš novi takav plug koji još nisi koristil, ali isti takav ima netko u susjedstvu i s njim radi. Možeš malo pojasniti ovo sa "staklenim bolcnima" Znam da su to bolcni kao osigurači koji pucaju na odrez kod prevelikog opterećenja. Samo iz slika se na ovom plugu ne vidi gdje mogu staviti, jer je za opisani način potrebna dvorezna veza, a je takve na slikama ne vidim, osim za onaj štift kojim je uzdužna greda vezana za poprečnu. Ovaj plug od kojeg sam ja stavil slike je iz slovenskog oglasa

http://www.salomon.si/oglas/kmetijs...rph-35-za-traktorje-25-50-km-19-37kw/10.G8J4V

Kaj je F.C.R.?
Možeš javiti cijenu svojega i gdje si ga kupil? Ako nemreš ovdje, molim ta javi na PP.

Još jedanput zahvaljujem svima na komentarima.
lp

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,624
Nisam nikad prebacivo daske na plugu a zadnji plaz mora biti veci jer on drzi plug da ide u pravac!!!Nevidim svrhu prebacivanja?

Pa oral bi samo s jednom brazdom, a prva nema dugački plaz. Zato bi prve skinul i na njihovo mjesto stavil zadnje.

Prodaju se dva dvobrazdna pluga okretača iste marke. Jedan ima pretplužnjake i jednoradni cilindar za okretanje, a drugi nema pretplužnjake, umjesto njih su metalni deflektori i ima dvoradni cilindar za okretanje. Ako je sve ostalo u jednakom stanju, koji preporučujete. Ovaj s dvoradnim cilindrom, a bez pretplužnika ima 6 % višu cijenu.
Lijepo molim Vašu pomoć kod odabira, svako mišljenje je dobro došlo.
lp

Posljednje uređivanje od moderatora:

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Moja preporuka je da si uzmez ovaj sa dvoradnim cilindrom i s deflektorima jer sa pretpluznjacima nemozes uvjek orati a i mozes ih naknadno uzet!!!

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,624
Hvala lijepa.
Bum ga išel popodne pogledati. Zval sam i vlasnik veli da je štelajući od 12 do 18 cola. Zakreće se greda i još se može svaka glava posebno zakretati. On ga vuće sa Sameom 70 KS, a ja imam Goldonija 50 KS. Malo sam skeptičan, ali s obzirom na to da je svega 30-ak km udaljen, bum ga pogledal. Da još vlasnik veli da ima oko 350 kg.
lp

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Gogo,
malo me zbunjuješ. Kaj se hidraulični okretači ne okrećeju jadanput u lijevo, a drugi put u desno. Pri tome plužne glave s daskama kod nekih prolaze ispod, a kod nakih iznad osi okretanja. Ako prolaze ispod, veća je šansa da se gromada zemlje odvoji i padne, a kad prolaze iznad osi daska nosi gromadu skoro do kraja okretanja. Dvoradni cilindar bi po meni moral biti dovoljno dimenzioniran da i tu nepovoljnu situaciju svlada.
Pišeš da kod mehaničkog pluga isti mora biti u balansu i tu se slažemo. Ali ta opcija otvara problem podešavanja pluga po širini, odnosno prilagođavanje razmaku između kotača. kod mene je razmak između kotača promjenjiv i trenutno je 82 cm, a kod malog ferge mislim da je oko 105 cm, kod Univerzala još veći. To znači da plugovi na mehaničko okretanje, kao i oni s jednoradnim cilindrom, trebaju imati kontra uteg za balansiranje, što sam kod nekih i videl.

da,sad kad pogledam svoj post,vidim da se nisam dobro izrazil... dobro si shvatio. cilindar bi trebao to prebaciti,ali oni imaju onu kocku,ili prigusivac koji se da štelati,pa valjda on popusti ako dođe do veceg opterecenja nego kaj je normalno,najvjerojatnije je to mjera opreza da se nebi nesto potrgalo ako plug kod okretanja negdje zapne...

ovo pitanje za plug kaj si postavil,i ja se slazem s kolegom @matozdenci i njegovim postom,pretpluznjaci se daju nabaviti,ili napraviti,ima u temi o imt plugovima kak si je to @Šanana slozil, a dvoradni cilindar je majka za okretanje... osim ako nebres negdje povoljno nabaviti odgovarajuci dvoradni koji bi se dal ubaciti...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,624
Je,kam da ga stavim? :icon_lol:

Pa najprej kupiš kravicu (plug), a onda štalicu (Unija) :icon_razz:. Malo je naopak, al moramo se malo zezati. :(grin):

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ne mora ni u šupi bit, samo nek je u dvorištu. Tebi bi okretač bio odlična stvar, ako možeš, uzmi si ga obavezno.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
I s čim ga bum vukel,idem k susedu opet po univerzala a? :icon_fU:

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
A što s tim što se automatski mehanički okreče sam, što ak se naštopa negdje na pol reda, izvadiš ga van iz zemlje i on se okrene i što dalje onda? Spusti ga u zemlju, povuci naprijed pa opet van da se okrene kak treba pa vozi dalje, ili?

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Može se nariktat na kojoj visini se on okreče,nemoraš ga dic do kraja van

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,598
Gledam malo dvobrazne, pa mi nekako najvise povjerenja uljevaju talijani. Ogromni, visoki, dugacki. Pitanje je samo kako bi daska radila posao.
Slab je izbor po njuskalu a i cijene nisu male
http://www.njuskalo.hr/oprema-obrada-tla/dvobrazni-premetnjak-oglas-12711193
http://www.njuskalo.hr/oprema-obrada-tla/plug-okretac-dvobrazni-oglas-13682166
http://www.njuskalo.hr/oprema-obrad...lend-kao-nov-zahvat-brazde-60cm-oglas-4998480
Koliko vidim sva tri su vario..ne pomicni nego vario. Zadnja dva su ista? A razlicita colaza?
Za mojih 75 ks bi morao biti najmanje 18 coli posto nije preteska zemlja

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Vući ćeš ga kad ga budeš imao čime vući, a ako ti je sad prilika onda ga uzmi. Ja uzmem sve što sam u mogućnosti, pa ako ne mogu vući sad, moći ću s većim traktorom.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Meni se ovakav kverneland dopada za 90 ks :). Samo da mu je još suspenzija na svakoj glavi što meni treba.

Najnoviji postovi

Na vrh