Matozdenci,
hvala na komentaru. Plug je po navodima trgovca predviđen za traktore do 50 KS. Meni se na na tom plugu ovak na oko dvije osnovne stvari čine preslabo dimenzionirane:
1. poprečna greda s rupama,
2. promjer svornjaka (osovine) i puškice u kojoj se okreće.
Ostalo kaj si primjetil bi mogel progutati pogotovo ak su lemeši od hardoxa ili manganskog čelika. Peta plaza me uopće na zabrinjama. Cijeli plug je do kraja pojednostavljeno napravljen i kad bi se riješile ove dvije primjedbe, po meni bi bil zadovoljavajući za oranje do jednog hektara godišnje.
Gogo,
malo me zbunjuješ. Kaj se hidraulični okretači ne okrećeju jadanput u lijevo, a drugi put u desno. Pri tome plužne glave s daskama kod nekih prolaze ispod, a kod nakih iznad osi okretanja. Ako prolaze ispod, veća je šansa da se gromada zemlje odvoji i padne, a kad prolaze iznad osi daska nosi gromadu skoro do kraja okretanja. Dvoradni cilindar bi po meni moral biti dovoljno dimenzioniran da i tu nepovoljnu situaciju svlada.
Pišeš da kod mehaničkog pluga isti mora biti u balansu i tu se slažemo. Ali ta opcija otvara problem podešavanja pluga po širini, odnosno prilagođavanje razmaku između kotača. kod mene je razmak između kotača promjenjiv i trenutno je 82 cm, a kod malog ferge mislim da je oko 105 cm, kod Univerzala još veći. To znači da plugovi na mehaničko okretanje, kao i oni s jednoradnim cilindrom, trebaju imati kontra uteg za balansiranje, što sam kod nekih i videl.
Marieto88,
šteta kaj si mi tak daleč. Da si bliže skoknul bi do tebe da malo popričamo uz :icon_pidu:. Ako sam dobro shvatil, imaš novi takav plug koji još nisi koristil, ali isti takav ima netko u susjedstvu i s njim radi. Možeš malo pojasniti ovo sa "staklenim bolcnima" Znam da su to bolcni kao osigurači koji pucaju na odrez kod prevelikog opterećenja. Samo iz slika se na ovom plugu ne vidi gdje mogu staviti, jer je za opisani način potrebna dvorezna veza, a je takve na slikama ne vidim, osim za onaj štift kojim je uzdužna greda vezana za poprečnu. Ovaj plug od kojeg sam ja stavil slike je iz slovenskog oglasa
http://www.salomon.si/oglas/kmetijs...rph-35-za-traktorje-25-50-km-19-37kw/10.G8J4V
Kaj je F.C.R.?
Možeš javiti cijenu svojega i gdje si ga kupil? Ako nemreš ovdje, molim ta javi na PP.
Još jedanput zahvaljujem svima na komentarima.
lp