• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PLUG

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,001
a kak se okreče na tomo vinkoviču batuje,a pošto je hitler bil šegert kad su delali ovaj plug zakaj nebi bilo moguče

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,001
moja su oba bila jedan iznad drugog znači pod 180 stupnjeva a ovaj je pod 90

jurica0301

Član
Tu od
4 Kol 2012
Poruka
149
Ako me oko ne vara, osovina oko koje ce plug okreče je cijev u cijevi. Ako je između prljavština i hrđa onda nije dovoljna gravitacija da okrene plug nego ga treba ručnu okrenuti. Probajte to očistiti i podmazati.

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Izmedju su sigurno iglicasti lezajevi tako je kod mene a mozda su i cahure.
Koliki je otpor kad ga rucno okrecete?

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,001
da ali tvoj stoji jedan iznad drugog i aktivira se na pritisak poluge o topling,imal sam takvog nimayera,nije to isto

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
I mene zanima na koji način to kao automatski okreče.Kako sam gledo ima jedna deblja cev a možda je u njoj feder i radi na neki prednapon,ne znam ali zanima me svejedno.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ja mislim, ali to je samo moje mišljenje, da bi se taj plug trebao okretati "na vagu" tj. da bi trebao biti 100% u ravnoteži, a kad uđe u brazdu i kad se traktor nagne, onda da ga vlastita težina okrene. Probajte to malo očisti i razradit, mislim da bi trebalo funkcionirati sasvim pristojno bez ikakvih preinaka.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Danek,

ovaj plug s tvojega linka ima isti princip okretanja kak i onaj s mojega linka. Čisto ručno okretanje s tim da se poluga pomiče naprijed-nazad, pri čemu se plug prvo otključa, a zatim se daljim pomakom pokrene rotacija pluga. Jačim povlačenjem plug dobi zamah i okrene se do graničnika u koji se zabravi.
Ova varijanta na karlovom je za mene najlošija. Ako imaš kabinu sa zadnjim staklom onda nema druge nego za svako okretanje van iz kabine :mur:.

Matozdenci,
ti veliš da Niemayerov sistem dobro radi. Jel to uvijek u svim položajima traktora ili samo kad traktor nije jače nagnut na jednu bočnu stranu.
Jel ti se kad na daske zalijepila zemlja i stvorila dodatni uteg na jednu stranu. Kak onda reagira plug? Imam informacije da ovo kaj sam navel otežava čak i hidraulično okretanje ako je cilindar jedno radni. Videl sam pri jednom liku da si je na plug dodatno ugradil uteg od 50 kg jer ima jedno radni cilindar.

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Nema veze pod kojim je nagibom traktor plug kad se otkljuca onda se i okrene!!
Znalo je biti naljepito zemlje na daske ali mu nije smetalo uvjek se je okrenio.
Najbitnije je da je plug podmazan ja ga podmazem svakih 5-6 rali i nikakvih problema.
Jedino je danguba na malim parcelama orat sa okretacem jer se dosta vremena potrosi na okretanju u brazdu a ovako je sve ok.

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
U pravu si,takav sam i ja sistem imao na nimayeru i gassneru okretanja,radi savršeno i bilo kako da je traktor nagnut ili ima zemlje na dasci,on uvijek plug okrene.Meni se jednom odpojio ublaživač udara na tom plugu,i kada ga okrene plug se cijeli strese,kao da če nešto potrgati,morao sam to popraviti da bi dalje orao,ali okretanje ako ne radi pa nije problem prepraviti na hidro okretanje,dvoradni celinder,malo truda i eto problem riješen.Ja sam regentov plug jedan prepravio,a nimayera sam imao sa jednoradnim celindrom,i nije to dobro radilo,stavio sam dvoradni celinder i sve radi odlično.Celinder sam stavio od viljuškara indosa,3,5 T od volana,paše kao da je orginal njegov.

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
I meni se je to jednom dogodilo ispala rascjepka(osigurac)i ublazivac visio onak bezveze!!!

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Danek,

ovaj plug s tvojega linka ima isti princip okretanja kak i onaj s mojega linka. Čisto ručno okretanje s tim da se poluga pomiče naprijed-nazad, pri čemu se plug prvo otključa, a zatim se daljim pomakom pokrene rotacija pluga. Jačim povlačenjem plug dobi zamah i okrene se do graničnika u koji se zabravi.
Ova varijanta na karlovom je za mene najlošija. Ako imaš kabinu sa zadnjim staklom onda nema druge nego za svako okretanje van iz kabine :mur:.

Matozdenci,
ti veliš da Niemayerov sistem dobro radi. Jel to uvijek u svim položajima traktora ili samo kad traktor nije jače nagnut na jednu bočnu stranu.
Jel ti se kad na daske zalijepila zemlja i stvorila dodatni uteg na jednu stranu. Kak onda reagira plug? Imam informacije da ovo kaj sam navel otežava čak i hidraulično okretanje ako je cilindar jedno radni. Videl sam pri jednom liku da si je na plug dodatno ugradil uteg od 50 kg jer ima jedno radni cilindar.

Ja sam imao na V&N i na Lemkenu dvoradni cilindar pa se nece okrenuti kad ostane gromada zemlje...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Zahvaljujem svima.

Malo me iznenadio gogo s izjavom da dvosmjerni cilindar ne može okrenuti plug ako je gromada zemlje na daski. Postavljam si pitanje kak bi se onda u tom istom slučaju okrenul sam. Možda je problem u smjeru okretanja. Ako je smjer takav da daske kod okretanja prolaze ispod okretišta, gromada, ili barem njezin veći dio bi trebal otpasti prije nego plug dođe u uzlaznu putanju, a ako se okreću iznad okretišta, onda je ???.
Nikad nisam uživo videl princip okretanja kao kod niemayera. Da mi je netko bliže sigurno bi skoknul do njega.

Kako sam u potrazi za plugom, imam još nedoumica. Ako nađem relativno povoljan rabljeni, volio bih kupiti 1 brazdni okretač 12 ili 14 cola. Traktor je Goldoni Star 3050 (vinogradar, 49 KS, 1900 kg, prvi pogon). Jedna njiva, za koju mi treba okretač je jako teška zemlja. Ostale su lakše za obradu. Pretpostavljam da bi ove lakše mogel orati s 2 x 12 cola, a ovu tešku s 1 x 14 cola.

Također pretpostavljam da kod jednobrazdnog 14 cola, mogu bez problema orati i manju širinu brazde uz odgovarajuću dubinu (naravno manju zbog kvalitenijeg okretanja brazde).

Jel netko probal na dvobaznom okretaču skinuti prve daske i na njihovo mjesto staviti zadnje koje imaju duže plazeve? Kako onda funkcionira okretanje, odnosno koji sistem okretanja bi bil prihvatljiv?
Pitam zato jer je ponuda rabljenih jednobrazdnih okretača s daskama pod 180° gotovo nikakva, a dvobrazdnih se nekaj najde.

Kaj mislite o ovom novom plugu? Koliko po Vama vrijedi?

Možda sam odjedanput postavil previše pitanja, ali kad sam počel, potegnulo me.
lp

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Cjena tog pluga niti nije bitna jer ja ga nebi kupio!!!
Pogledaj kakve je slabe konstrukcije taj plug
Ova greda sto drzi nosace glava je nekaka cjev ai ova cjev na koju se veze gredaje nekaka slaba sve se vidi iz prilozenog!!!!
Moje misljenje je da je to slab plug.
Nisam nikad prebacivo daske na plugu a zadnji plaz mora biti veci jer on drzi plug da ide u pravac!!!Nevidim svrhu prebacivanja?

Posljednje uređivanje od moderatora:

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
iwanho- na okretacu se plug okrece gledano iz traktora u desnu stranu,tako da te gromade ostaju samo na jednoj strani,koja se okrece iznad okretista. dogodilo mi se to samo nekoliko puta,tek toliko da se zna... na plugu uvijek ostaje manje ili vise zemlje na daskama,lemesima,pretpluznjacima,kod nosaca brazde zna uvijek biti puno zemlje,naravno da to nije podjednako rasporedeno. cilindar to okrece bez brige,ali kako to utjece na okretanje mehanickog pluga koji mora biti u balansu,ne znam...

Najnoviji postovi

Na vrh