• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PLUG

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
Hehe, i pretpostavio sam da ce krenut u tom smijeru rasprava :icon_lol:
Zato mi se ni nije dalo nista pisat..

3050 je vukao 3x12-14, kako kad, no to je bilo oranje do 25cm. I gas stalno na podu.
Komerov je 10ks jaci i nesto vise kubika ima.

Najbolje bi bilo probati dva-tri pluga i vidjet kako se traktor ponasa. Kolega je kupio jd-a i posudjivao dva pluga 3br, mislim da iste colaze, jedan je vukao dvije brzine brze od drugoga.

Stelajuci plug je dobra stvar. Ne mora se prestelavati stalno vec se slozi na zahvat koji najbolje odgovara traktoru i ostavi se tako.

Moj izbor bi recimo bio neki dobar stalajuci 2br, razvuci ga na 16+ i gas.. No niti sa 2+1 se nemoze pogrijesiti. Lako se treca skine ako nemoze vuci.
3050 je vukao 3br. Isti plug rasiren na 16" je vukao i 3080 no i njemu je znalo zafaliti konja. Ili barem veci izbor brzina.

Dvoradni cilindar obavezno gledaj da bude. Nisam radio s jednoradnim, no kazu da hoce zafrkavati kod okretanja na nagnutom terenu ili ako ostane zemlje na njemu. Prednost je sto je plug s jednoradnim jeftiniji u startu. I netreba dvoradni izvod na traktoru.

Sa 2 ili 2+1 stelajucim nemozes pogrijesiti. Sto veci raspon i visina, po mogucnosti veliki pretpluznjaci, crtalo, kotac.. Ponuda je na njuskalu dobra, samo je pitanje s kolikim proracunom raspolazes.

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Tesko je reci kome tacno koji plug odgovara, zato je pogresno reci kupi ovakav taj ce ti valjati.
Mogu se samo dati smjernice pa da covjek odabere sta mu naj bolje pase.
Naj bolje je malo proci po komsiluku pa vidjeti kakve ljudi plugove koriste pa vidjeti sta i kako ide, jos bolje je probati koji plug pa vidjeti kako se ponasa, napamet je tesko.
Jedino kad covjek pita za konkretan plug, e onda se moze reci kako se taj plug ponasa i sta on moze uzorati

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Ja sam mu dao smjernice na temelju mojeg iskustva i iskustva još nekoliko ljudi koje znam jer napisao je s kojim traktorom i plugom je prije orao pa mogu usporedit s našim traktorom/zemljom.

Ima zemlju koja je uglavnom lakša za obradu od moje pa ako kupi masivni plug 2+1 patit ce se u transportu plus obično ih se ne može smanjit na malu colazu tipa 12 ako ce mu 14 previše bit, dok laganije izvedbe obično idu od 12 pa do 16 što mu je idealno i svakako ako ima mogučnost trebao bi više različitih plugova probat.

Što se tice veličine brazde teže mi se vozit po brazdi od 2x12 imt pluga nego ovima od 3x16 lemkena jer one su bolje preklopljene i na kraju jednoliko površina izgleda.

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Molio bih preporuku pluga za masseya 3060,80ks,zemlja srednje teška..sve ravnica,osim neki dijelovi su podvodni,uglavnom,sa zetorom 5011 sam vukao 2x12" IMT-a bez nekih večih problema(osim kada je premokro,nisam ni pokušavao),kada je teže išlo onda sam u drugoj brzoj,a kada lakše onda u 3 brzoj...
nisam previše iskusan po tom pitanju,no kolega sa zetorom 8045 vuče 3x13",gassnera mislim..
Ja možda pucam na neki 2+1 okretač,štelajuči.vjerujem da bi 3x12 mogao vući,a ako nekada nebi išlo,onda skinem brazdu i povečam na 14" ili 16"...

Kolega javi se otičićemo zajedno to pogledati i probati,a ima i kod mene jedan dobar plug.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Kode mene uglavnom one koje znam imaju ili traktore 100ks pa vuku 3 brazde,ili 60ks pa vuku dvije...između ima ženin bratić koji ima gassnera 3x13 okretača i vuče ga sa ztorom 8045 ali i 12045...tako da nemam neke reference..te ima jedan lemken opal 14" 2+1,od poznanika,ali on ima casea jx90..pa sam eventualno mislio pitati da mi posudi plug za probu da vidim kak se ponaša,te da li je to to,sad o lovi neznam,jer radije ću dati 200€ više za nešto bolje nego 500€ manje za neki shit kojeg nebudem mogao nakraju ni prodati ako mi nebude odgovarao..

kolega mf698t,što se kod tebe nudi?

ps. ono najgore je što nemam ni zemlje više za oranje,pa neznam niti gdje probati:D

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
463
Nemoj cekat jesen,bude se dogodilo da onda kupujes na mus...sigurno ima neko u selu zito,ako vec nemas ti.sad njuskaj i trazi po malo dok nije vrijeme za oranje i dok imas prvenstveno vremena traziti.
Mislim to je moje misljenje svatko zna za sebe kak mu je najbolje

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Valja ili nevalja?

755186c41b069802dceab17e620687a0.jpg

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Slike Sanderuma iz teme Oranje. Deflektori su od IMT-a i, narvno, vise su dekorativne prirode. A plug je odlican.
P2RqSBul.jpg

wMbJYV6l.jpg

OFrb5mfl.jpg

1w2KLIol.jpg

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Mozda jednog dana nagovorim vlasnika da mu skrojim nesto drugo, iako njemu plug samo sluzi za garenje strnjaka, tako da mu deflektori zapravo i ne trebaju. Za plitko oranje je savrsen.

Poslano sa mog GT-I8190 koristeći Tapatalk

Tu od
24 Svi 2015
Poruka
49
Pozdrav,

Zanima me kombinacija sa klipom i federom na plugu okretaču. Da li je opruga dovoljna da okrene plug u ravnotežni položaj ako se uhvati zemlja za njega? Radi se o Vogel&Noot-u.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
A sad to ti ovisi od pluga samog, ali ako je manja količina zemlje trebalo bi, ako je sve drugo u redu.
Osovina mora biti dobro podmazana i ne smije lufta imati jer onda se ne okrece nikako..

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Ako je plug fabricki predvidjen da se okrece bez opruga, kao mnogi regenti, onda sa oprugama ide samo tako, tesko na njemu moze ostati toliko zemlje da se nemoze uz pomoc opruga okrenuti. Normalno ako su opruge dobre.
Recimo ovaj plug je fabricki bio bez opruga i na jednu stranu se okretao, a na drugu mu je falilo malo da se okrene
Kada smo stavili opruge isao je kao metak
http://www.olx.ba/artikal/15585802/plug-obrtac-dvobrazdac-regent-saturn-14-coli/

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Pa taj plug ima hidrauličko jednocijevno okretanje. Mislim da je bila riječ o plugovima koji imaju automatsko mehaničko okretanje.

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Mislis plug sa jednosmjernim klipom.
A procitaj bolje poruku kolege Antuna pa ces onda vidjeti o cemu je bila rijec

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ispričavam se. :icon_pray: Hvala na ispravku krivog navoda. :smile:
Jel u toj varijanti opruga ima funkciju da uvijek drži plug okrenut malo prek polovice tak da novo djelovanje klipa samo nastavi u istom smjeru okretati plug?

Najnoviji postovi

Na vrh