Samo jedan komentar. Nikad nije isto npr 2x18" ili 3x12", stavimo sad veličinu brazde po strani, gledajmo na to koja je propusnost 2x18" pluga, a koja je 3x12" pluga, tu se javlja jedna stvar, a ta je da se na večem zahvatu smanjuje mogučnost štopanja i povečava se kvaliteta zaoravanja mase.
Ne slažem se samo za ovim zadnjim boldanim dijelom jer štopanje nema nikakve veze s veličinom brazde vec samo i jedino sa razmakom između samih brazdi.
Ako je brazda veca ne postiže se baš nešto veca kvaliteta zaoravanja vec samo vecu količinu zemlje u komadu prebaciš.
Uzmi primjer lemkena kakvog imaš, da ga smanjiš na 12 jednako ce ti okretat brazdu kao i sad kad je 14 i kad ga digneš na 16 brazda ce se i dalje jednako okretat samo ce zahvat veci bit.
Nedostatak pretjerano velikih brazdi tipa 18 je sto trebaju dosta veliku dubinu,oru po 40cm a tako duboko na našim zemljama nema nekog smisla orat a nema ni smisla kupit plug 18 pa orat 30cm samo.
I još je problem nošenje pluga od tri brazde,pošto su pojedini traktori lagani,i ako nemaš PH da gore okačiš dobar uteg,u problemu si.
Kolega stalno cvili kako ga plug zanosi,i da teško vlada traktorom,a to je DF od 100ks.
Takvi ko tvoj kolega imaju jedan osnovni problem, žele velikoga,dugačkoga i debeloga a za njim najčešće nemaju potrebe i nemaju ga kud stavit, al posto o plugu se priča onda nemogu ga nosit
Najčešći problem koji viđam kod ljudi je sto kupe previše masivne plugove koji su teški, kao što je poznanik s samom ko šananina kupio dvije brazde okretač 16 cola mislim ali sa 14+ cm gredom i strašno masivno napravljen i traktoru nije baš lako s njim jer je masivan i težak a kad je posudio moj opal 090 3 brazde se čudio kako lagano ga nosi i ore s njim.
Baš me zanima kakav ti kolega plug ima i jel to govori da ga zanosi u brazdi ili kod voznje?
Jer naš agroplus 85 je oko 4 tone ,mozda koja kila ispod a nema naprijed nikakve utege kad se naš trobrazni opal zakvači i digne ja i stari zajedno 230ak kila se popnemo iza na plug i ne možemo nimalo zaljuljat traktor niti se u voznji osjeti da je plug iza.