• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Početnik sam - pitanja i odgovori

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,225
do 60% na iznos bez pdv-a
za svu opremu osim za pčele,
racuni ti vrijede do 31.5.2014 koje mozes pravdati za povrat

uzgojitelj

Član
Tu od
1 Ruj 2015
Poruka
195
Pozdrav ljudi ja bih na proljeće kupio dvije do tri košnice za sebe i svoje potrebe da ne moram kupovat med koji je uvezen .Zanima me kolika je cijena roja s košnicom kao i vaša mišljenja??

zaagy

Član
Tu od
9 Sij 2014
Poruka
55
Pozdrav, zanima me koliko čovjek uz posao i osmosatno vrijeme može imati košnica, odnosno, o koliko njih može brinuti? 50-70?

Talijan

Novi član
Tu od
18 Ruj 2014
Poruka
22
sve zavisi od tog koliko znas o pcelama , ako nista ne znas i 10 ti je puno , a ako znas i 100 ti je malo .

pimorje40

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
154
Pozdrav ljudi ja bih na proljeće kupio dvije do tri košnice za sebe i svoje potrebe da ne moram kupovat med koji je uvezen .Zanima me kolika je cijena roja s košnicom kao i vaša mišljenja??
Koliko ja znam cijena se kreće 10EUR po okviru ili nekih 900-1000 kn za košnicu sa dva nastavka, ali trebao bi nešto znati i o pčelama i pčelarstvu ,lječenju pčele o bolestima koje su sve veći problem, moj ti je savjet da nađeš nekog pčelara da naučiš neke stvari prije kupovine.

pimorje40

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
154
Pozdrav, zanima me koliko čovjek uz posao i osmosatno vrijeme može imati košnica, odnosno, o koliko njih može brinuti? 50-70?
Sa 50 košnica sam čovijek ima podosta posla (i ako zna pčelariti), uzmi nekoliko košnica za početak a dalje polako.

zaagy

Član
Tu od
9 Sij 2014
Poruka
55
Sa 50 košnica sam čovijek ima podosta posla (i ako zna pčelariti), uzmi nekoliko košnica za početak a dalje polako.[/QU

Naravno, uzimam 3 na proljeće pa kud me odnese.

zaagy

Član
Tu od
9 Sij 2014
Poruka
55
Znači, slijedi zima čitanja knjiga o pčelarstvu. Još da mi kažete kad je najbolje kupiti košnice?

zaagy

Član
Tu od
9 Sij 2014
Poruka
55
Moram naći nekog ko se razumije u to, ja sam totalni početnik što se tiče pčelarstva. Hvala na savjetima.

pimorje40

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
154
Pčele kupuj na proljeće, Lr košnice su najzastupljenije tako da je i većina literature o njima i radu snjima.

zaagy

Član
Tu od
9 Sij 2014
Poruka
55
Evo zapelo je a nisam ni krenuo. Znači, moj susjed ima 9 kosnica. On je vikendaš i dolazi svaka dva tjedna. Počeo se time baviti prije 2 godine i ne vjerujem da ima te košnice prijavljene. Njegov pčelinjak od mog budućeg bi bio udaljen 30 metara. Zakon kaže minimalno 200 metara. No pustimo zakon. Hoće li smetati pčelama blizina drugog pčelinjaka?

pimorje40

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
154
Ima pcelinjaka sa po 50, 100 i vise kosnica na jednom mjestu i sve ok, sve ovisi o dobrosusjednim odnosima, pcelama to nije prob. ali ljudima.

Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
košnice kupiš kad hočeš, najbolje sad u zimu da ih pofarbaš i pripremiš za prolječe...
ne kupovati kompletne košnice!!
Potrebno ti je podnica (obična, antivarozna podnica je porez na budale), dva nastavka s okvirima, poklopna daska ili žičani zbjeg i krov (LR košnica bolja za početnike)...Ne kupuj hranilice i slične kerefeke...
Uz to ti treba i 2 kg satnih osnova, žica za užicavanje i to je manje više to...
Kad kupuješ satne osnove nikako ne kupovati bosanske, srbske jer to nije vosak nego parafin...
A sad ono kaj tebe zanima kad kupiti pčele...
Pčele se kupuju u rano prolječe na okvirima i tad kupiš 10 okvira pčela i več prve godine imaš kaj vrcati, cjena od 700-1000 kn..
Kasno proljeće se kupuju rojevi cjena 250-400 kn i onda imaš med tek druge godine.....

To je ugrubo...

Ijop

Član
Tu od
20 Pro 2012
Poruka
124
košnice kupiš kad hočeš, najbolje sad u zimu da ih pofarbaš i pripremiš za prolječe...
ne kupovati kompletne košnice!!
Potrebno ti je podnica (obična, antivarozna podnica je porez na budale), dva nastavka s okvirima, poklopna daska ili žičani zbjeg i krov (LR košnica bolja za početnike)...Ne kupuj hranilice i slične kerefeke...
Uz to ti treba i 2 kg satnih osnova, žica za užicavanje i to je manje više to...
Kad kupuješ satne osnove nikako ne kupovati bosanske, srbske jer to nije vosak nego parafin...
A sad ono kaj tebe zanima kad kupiti pčele...
Pčele se kupuju u rano prolječe na okvirima i tad kupiš 10 okvira pčela i več prve godine imaš kaj vrcati, cjena od 700-1000 kn..
Kasno proljeće se kupuju rojevi cjena 250-400 kn i onda imaš med tek druge godine.....

To je ugrubo...

Svatko pčelari kako mu se najbolje pokazalo ali ja mislim da je antivarozna podnica korisna. Može se lakše promatrati prirodno otpadanje varoje, a posebice kada se vrši tretiranje, tu su i korist ventilacije ljeti, a i mislim da 10kn nije neka velika razlika u cijeni.

A hranilica je važna/potrebna kod prihrane-> nevoisno dali se prihranjuju pčele prije početka sezone ili rojevi u djelu ljeta kada je slaba paša ili za uzimljavanje (kaj će sirup samo izlijati po okvirima). Ima i ona metoda da staviš prazni nastavak u njega malu kanticu i unutra sirup i nekaj da pluta na njemu da se pčele ne utapljaju-> ali to je samo preporučljivo kod jačih zajednica prije uzimljavanja a da nemaju potrebnu količinu meda.

Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
sirup u vrečicu za smrzavanje i na okvire... Nit curi, nema grabeža i netraba svaki dan dolaziti na pčelinjak.... U zadnje vrijeme tako su hranilice kvalitetne da em cure em pčele pregrize lesonit.....

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Pozdrav!

Pčelar sam početnik i za sada imam jednu košnicu koja se kod mene našla slučajno. Naime, roj pčela mi je prošle godine došao u neku drvenu kutiju i ja sam ih uz pomoć pčelara prebacio u LR košnicu koju mi je on i dao. Roj dobro napreduje i za sada je sve u redu. Znam vrlo malo o pčelama ali me zanima i spreman sam učiti.

Htio bi zamoliti nekoga tko također ima LR košnicu ako bi mi mogao objasniti kako staviti češalj za leto pravilno? Ako bi mogla biti priložena slika to bi mi puno pomoglo. Ja sam to stavio otprilike, tek toliko da preko zime miš ne može uči ali sam to vjerojatno krivo napravio pa bi htio popraviti prije proljeća.

Hvala unaprijed na bilo kakvom savjetu!

Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
Sad još malo i češalj više netrebaš...Vjerujem da su ti ovih dana počele unositi pelud.. Za svaki slučaj kupi pogaču i stavi je u košnicu jer krenulo je leglo a pitanje koliko hrane još ima u košnici. Vjerovatno bu još zahladilo pa da ipak ima neke rezerve ako zatreba....
Češalj staviš tako da nepokretni dio učvrstiš na letvicu leta bilo kakvim šerafićima bilo čavličima. Onda ona dva pokretna djela olreneš kako ti paše. Otvori sada po zimi radi miševa i ostalog a potpuno zatvoreno ako trebaš zatvoriti košnicu radi seljenja ili nedaj bože grabeža. kad skroz zatopli (4 mjesec) skineš te pokretne djelove i spremiš do zime...
Pazi plastični češljevi ti baš nisu pouzdani jer plastika na hladnoči lako pukne što je mene prošlu zimu koštalo jednog društva...
Kaj god trebaš pitaj....

Najnoviji postovi

Na vrh