• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Početnik sam - pitanja i odgovori

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
1. Velika većina koristi LR danas. Moj deda je 40 godina koristio AŽ i uglavnom se time koriste stariji ljudi. AŽ je bolji ako misliš selit košnice ali ima dosta problema. Sa LR nećeš pogriješiti, sistem je jednostavan i može se proširivati po potrebi dok u AŽ imaš 10 ili 12 okvira i gotovo, ima puno više posla.
Treba ti 1. Podnica(najbolje anti varoa), 2. 2 nastavka pošto ti za ovu godinu neće više trebati, 20 okvira za te nastavke, 20 satnih osnova za te okvire i žica i čavlići ili nitne da staviš satnu osnovu na okvire osim ako ne kupiš već napravljeno. 3. hranilica i 4. limeni krov za košnicu.
Od alata ti je potrebno dimilica i neka zaštita pod obavezno. Nož, dlijeto i ostale stvari su jako dobre za imati ali ti nisu nužne za početak, pogotovo ako imaš samo jednu košnicu. Naravno ako imaš novaca uzmi si još i dodatnu opremu, neće ti ništa škoditi.
Kod košnica ti je bitno da su nastavci od jelovine a okviri od lipe. To obavezno pitaj kad kupuješ jer ljudi znaju radit nastavke od iverice i blažujki i ostalih gluposti. Uglavnom nemaš neke brige, na Njuškalu ima jako puno kvalitetnih košnica tako da imaš velik izbor.

Kad kupuješ košnicu imaš 2 izbora. Prvi ti je da kupiš košnicu sa gotovim leglom i pčelama, to ti je skuplja opcija ali bolja jer je zajednica već izgrađena. Druga opcija ti je kupiti roj kojeg ćeš staviti u košnicu, to je puno jeftinije ali je lošije jer pčela mora sve raditi ispočetka. Ne možeš kupit košnicu i čekat da ti pčele dođu, moraš kupiti i pčele.

Pčele se hrane ili takozvanim pogačama koje su u biti tijesto od meda i šečera ili sirupom. Sirup je šečer rastopljen u vodi. No hranjenje dolazi tek krajem kolovoza u normalnim uvjetima tako da stigneš to sve istražiti do tada.
 
Tu od
24 Svi 2015
Poruka
49
Mesija,puno ti hvala na odgovorima. Imam još jedno pitanje, jel bitna vrsta paše? Ja bih košnicu postavio kraj 2 ha tikvi. Pa bih htio spojiti ugodno s korisnim.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
 
Posljednje uređivanje:

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
A paša ti uvjetuje koji med češ imati. Najbolja paša u našim krajevima su ti bagrem, lipa, kesten divlji i pitomi, uljena repica i općenito livadna paša. Ako imaš do 5 košnica nije ti neki problem sve dok imaš prirode oko sebe one će si naći nešto za radit. Računaj da ti tikva cvate 10-ak dana, šta ćeš s ostatkom godine? Da li imaš neku šumu ili livade u blizini? Računaj da one optimalno rade 2-3 kilometra udaljeno ali mogu one i do 5 raditi ukoliko nema ništa drugo.
 
Tu od
24 Svi 2015
Poruka
49
Hvala, koliko ja znam tikve su kao krastavci, stalno rastu nove generacije cvjetova. Hvala na odgovoru. U subotu ću nabaviti nadam se košnicu i pčele. :)

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
 

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Pozdrav svima,
evo ja sam jos jedan totalni početnik u pčelarstvu.
Naime dobio sam 6 kutija(praznih), sa po 30 okvira,te se namjeravam baviti pčelarstvom za svoje potrebe.

Pošto sam totalni početnih,zamolio bih vas iskusne kolege da mi preporučite nekakvu knjigu,ili možda link u kojem cu kao pocetnik sto prije shvatiti i nauciti kako se kvalitetno baviti pčelarstvom i održavati pčele.

Najljepsa vam hvala. :drink:
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,854
V.Umeljic "u svijetu pčela"..
Te kutije su predpostavljam LR...
Guglaj o pčelarenju LR košnicama pa pitaj što nije jasno.Netko će pomoći.
 

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Kolega Komer, nisu DB, sve su LR košnice, loša kamera, pa možda vara. Ja pčelarim s LR košnicama, a zazimljujem uvjek na jednom nastavku i to mi se pokazalo dosta dobro. Nemam gubitaka pa skoro nikako, nemam ni velik broj sanduka 15 komada, ali to gledam da je zdravo, jako i uredno. Širim lagano koliko mogu stizat.

Tomislav 523, samo naprijed za sve nejasnoće i nedomumice pitaj. Ali guglu i yutube su neiscripni, samo čitaj i gledaj. Sretno.
 

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Dakle ovako,nakon pogledanih videa po yt i procitanih nekoliko tekstova za početnike o pcelarstvu;

Koliko sam citao tekstovi bas i nisu usmjereni totalnim početnicima kao sto sam ja, i visemanje govore istu stvar,ali mi ne daju odgovor na neka pitanja.

Dakle,jednog dana kada budem imao svoje pčele, na primjer 1 roj u jednoj košnici sa maticom.

Najprije da li jedna kosnica ima 1 maticu ili pak više njih?

Kako sada te pčele razmnožiti i proširiti na preostale košnice koje imam?
-Rojenjem,ali kako natjerati da se roje?
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,854
1 društvo 1 matica..
Ima i pojam "dvomatično pčelarenje",no to je ipak za iskusnije,tj.netko veli da ima veće prinose,netko nije zadovoljan,itd...
Da sad ne pišem čuda,upiši u gugl "rojevni nagon" i čitaj..
 
Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
Prvenstveno probaj nači nekoga u blizini koji ima pčele a spreman je da ti nekaj pokaže....
Tako se najbolje ući ...
 

Najnoviji postovi

Na vrh