• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pomoć pri zimskom startovanju hladnog motora

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Zato ja svom dušu zgrijem na struju,dobro ne baš dušu al je vruč tamo gdje mu treba,glave,cilindri i kompresiona komora,na -8,na-12 i na -16 isprobano ubiti nebitno koja je vani temp.,kad je njemu antifriz na 50-60°C on kreše ko usred ljeta na dva okreta anlasera.

Jedino kaj je ulje hladno ali kaj se paljenja tiče to hladno ulje ne smeta ni najmanje.

Dizelu teba dati topline tam di mu treba za lijepo brzo paljenje a dalje si bu on sam napravil...

Napomena:Kod mene je uvijek po zimi loža unutra sa aditivom protiv smrzavanja i tak veselo kreše i nikakvih briga na minusu.

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ovo kaj je oficir napisal je provjereno. Zagrijati kaloriferom cilindre i usis je jeftino, a efikasno rješenje za povremenu zimsku upotrebu. Pali čak i sa slabijom kompresijom.
To ne znači da nije korisno zagrijati karter, ali zbog rasterećivanja anlasera ( i akumulatora) te boljeg podmazivanja kod hladnog starta.

EMIR

Član
Tu od
29 Lis 2014
Poruka
293
Lakse i alnaser vrti kad mu zagrijes antifriz a pali na pola kruga.

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
A vidis moja mutava zrela za generalku jutros kresnula na trecu da pocisti snijeg, vise na iberlauf dimi nego na auspuh LA300 motor

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Tako i moj ursus slično pali, ali mislim da kod tebe nije potrebna generalka, da ti je aku bolji prije bi upalio... vidiš da je na kraju kad se malo kao zagrijao, upalio i pri sporom alnasovanju

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
A vidis moja mutava zrela za generalku jutros kresnula na trecu da pocisti snijeg, vise na iberlauf dimi nego na auspuh LA300 motor

Hahaha , LA ,... ajde kresni LDA tako lako.

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
Ma mutava kako je palila, tocnije NEpalila ovo je odlicno, kamo srece da je LDA. Inace i za mutavu sam imao lijek, honda g200 motor i remen, zavrti ju i krese ko sibica.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Krumpi, zakaj pališ bez stisnutog kuplunga? Ulje u mjenjaču je kod ovih temperatura jako gusto. Stisni kuplung i olakšaj anlaseru i akumulatoru.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
To je do akumulatora. Moj stari ursus je bil već sav razlokani i nek sam kroz zimu ostavil akumulator gore na jedvite jade je kresal iz zadnjih atoma snage, ali ako sam ga donesel iz toplog podruma vrtel ga je na minusu tako dugo dok nije kresnul ili posisal akumulator dok mi je znal plavac smrznuti.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,500
Takvo paljenje je i mene mučilo na TV-u i otkad sam stavio grijač pali super. Ne mucim više anlaser i sad par puta okrene i pali.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
I ja sam mislio stavit grijač ima i predivideno mjesto ali kad kod mene nisu tako jake zime, sad je par dana i vjerujem da će poslje duplo brze palit, moj ne dimi na iberlauf uopce, stari tv je pusto na sve strane, kod mene ulje 20w-50 i cijelu godinu ne potrosi 1l a odradi 250 sati

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Ja sam moga danas iso upalit, osto sam neugodno izenaden koliko tesko je upalio, jutros je bilo oko -8 i u jednom trenutku sam mislio da nece ni upalit, izgleda da je motor zdrav za generalku, nema grijaca nema nista cisto zracni motor...
https://www.youtube.com/watch?v=QmAJsF8YYrU
Anlaser ti presporo vrti, e sad zašto, da li zbog gustog ulja ili samo zbog slabijeg akumulatora, ili nije anlaser bio čišćen i podmazan od tko zna kad, ili oksidirani spojevi na klemama, pa slaba masa, može sve to ili bilo što. U glavnom morao bi anlaser brže vrtjeti.

U hladnjak ubacio 6mm sipku kao u kamen da udara...
Evo upravo udjoh u kucu, skinem crijevo sa bloka iscuri vani antifriz.. ono sto je smrzlo u hladnjaku otopim sa vodom i sve istjeram napolje. neka lezi bez tecnosti, sigurnije je. Sinoc bilo -22C. Nikad vise antifriz Hifa Group.
Kako duboko si gurao tu šipku? Da ti šipka nije samo došla do dna nazovimo ga kotlića ili gornjeg dijela hladnjaka i naslonila se na saće?
Naprosto je teško povjerovati da se antifriz u takvom omjeru kako si napisao smrzne ili kristalizira u kašu.

Tim više što si ispustio i pišeš da je iscurio antifriz, pa ako si sada ispirao toplom vodom, da li si siguran da nije ostala sada voda u bloku, po džepovima, nemoj se s time igrati, sad bi moglo biti rizično.

Posljednje uređivanje od moderatora:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
1df309687e54678266c5a47f9fd68646.jpg

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Jel smrzla nafta, i prvi put vidim pumpu visokog pritiska pogonjenu od strane zamajca:icon_scratch:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
To imaju Iveco NEF motori (na traktorima). Ima još motora s tak montiranim razvodom.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Nije puno, -2,3. Noci bude hladno pa ne zelim ni pokusavat bez grijanja.
Evo sad je preko -10, nocas -18, idem ga probat upalit.

Najnoviji postovi

Na vrh