• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pomoć pri zimskom startovanju hladnog motora

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
S obzirom na to da kroz cijelu zimu uglavmom ne trebam traktor, jučer sam iskoristil sunčano vrijeme. Nakon dobrih mjesec dana malo sam upalil traktor. Parkiran je vani pod nadstrešnicom. UZ upotrebu njegovog grijača, kojeg i inaće redovito koristim prilikom paljenja, traktor je upalil bez problema. Jedino je trebal 2-3 puta više okrenuti prije nek je primil. Samo se kod prva dva ispuha pokazalo malo gušćeg dima na aspuh.
U mjenjaču je bilo tak gusto ulje, da je traktor, iako u leru, išel u naprijed uz blagu uzbrdicu, ako i ručica reverzora nije bila u neutralnom položaju.
Malo lagane vožnje po sunčanom vremenu dok se sve nije malo ugrijalo i podmazalo. Oko sat vremena rada traktora, po malo u svim režimima okretaja motora.
Valjda mu to ne bu škodilo. :(giggle):

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ne bi mu školdilo da ga nisi ni palio , sad je gotovo , jedan hladni start manje u njegovoj karijeri .

jedan podatak , plinska turbina u jednoj našoj termooelektrani , ujak je na njoj radio tako da je to egzatni podatak , projektirana je za 3 brza pokretanja /zaustavljanja , a životnij vjek joj je ohoho

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Nije puno, -2,3. Noci bude hladno pa ne zelim ni pokusavat bez grijanja.
Evo sad je preko -10, nocas -18, idem ga probat upalit.
A sto ga mucis po ovoj hladnoci sa tim testiranjima..

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Ne testiram, treba mi. Sutra je Vinkovo pa mi treba za logistiku [emoji1]

Upalio je bez problema ali ne sa svojim aku. Neugodno me iznenadio orig. Tek mu je 4 godine, na velikom je izdrzao tocno 10.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
ne bi mu školdilo da ga nisi ni palio , sad je gotovo , jedan hladni start manje u njegovoj karijeri .

jedan podatak , plinska turbina u jednoj našoj termooelektrani , ujak je na njoj radio tako da je to egzatni podatak , projektirana je za 3 brza pokretanja /zaustavljanja , a životnij vjek joj je ohoho

Kaj bi bilo bolje da stoji cijelu zimu bez paljenja? :icon_scratch:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Jel ti to zazivaš -50°C kod nas pa da ne ispuštamo antifriz? :tongue:
E, ne može. :(rofl):

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
To paljenje mu nista nije pomoglo, opet se ohladio i opet je u stanju kao i prije paljenja, aku stavis u kucu na toplo, traktor pokrijes i neka ceka proljetne radove

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
539 imao problem, isto nafta, sve ok novi filteri, radio 10min i ugasi se, upslim radi 5 sec i ugasi se, sipao aditiva u gorivo, na minus 15 upali sa 15sec grijanja i okrene 5 puta, a 560 isto tako, al je okrenuo 10 puta, 577 nisam palio....tako da treba sipati aditiva i nema problema

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Pa naše je gorivo do -17 ako se ne varam, tj. takvo bi trebalo biti.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Probao sam pumpati na ac pumpu, stisnem i pumpa se nevrati, jer nemoze povuci gorivo u sebe jer je negdje prije pumpe u cijevi smrzlo, ili ventil na pumpi.....

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ma benzin je majka , aditivi i povjerenje u benzinske nisu mi jača strana.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Benzin je najbolji, al kad vec imam aditiv koji stavljam i u auto, pa stavim i u traktore

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Evo kako ja riješim problem...bez ovoga nebi ga bog upalio, 4 dana je bio vani na -
I opet sam 7-8 puta povuko dok nije ozivio

Prilozi

• image.jpg
    image.jpg
    83.3 KB · Pregleda: 94

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
koji je to motor? , daj sliku ispod haube?
LDA motori imaju mogučnost da se zaliju preko rupe na poklopcu ventila , u njoj je gumeni čep ..to se može simulirati tako da na punom gasu okrečeš remenicu do položaja ubacivanja goriva , obično se čuje karakteristični zvuk pumpe , tako vrtiš remenicu ljevo desno jedno 20 x i upalil bu ko škorpion

btw to je najbolja metoda za sve motore , samo kaj nijeden nema pristupa do usisnih ventila tj kanala ....da imam potrebe paliti traktor preko zime to bi bila obavezna oprema , isti efekt se postiže na motoru ako ima dekopresor , dok vrti an prazno šprica gorivo u punom mlazu ...plus ostale prednosti dekopresora

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Ruggerini...znam na koji cep mislis ali nema ga znam za to povuci potegni taman pred takt i radio sam sve to ali ovom motoru nema pomocu, jos ima mali fi remenice tako da umres dok ga palis a kompresiju ima jos uvijek dobru ali eto ni po ljeti ne upali prije 3-4 puta, al ovo pomaze zagrije se i skrati muke...treba moc potegnut to

Na vrh