• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Popravak "Agrije"

• Temu pokrenuo playstation5
  • Datum prvog posta

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Bagudina kaže:
A iskra ?! pa vadio sam nekoliko puta svječicu (Bona M30 :) ) i potegao par puta paljenje, i iskra se vidi na svječici ?! sad je pitanje dali u toku rada ta iskra izostane na svječici pa dolazi do "pucanja" negdje ?!
Zanima me zašto u stvari dolazi do "pucanja" i na kojem djelu "puca" (platine, bobina, kondezator, itd...), što tu ustvari "pukne" ( a ništa ne otpada od djelova sa freze :) ) ?
Matere mi ti nisi normalan a ja sam pod finkbräu iz lidela za 4.49 kn.
Puca zato je izostane iskra na svijećici , tada goriva smjesa ne izgori u taktu ekspanzije pa tako nesagorena završi u ispušnom loncu .već kod sljedećeg takta ekspanzije (a kojih je 50 u sekundi kod 3000 okretaja ) dio plamena uđe u ispušni sistem i zapali onu neizgorenu smjesu od takta prije . I to je ono kaj ti čuješ kao pucanje - detonaciju gorive smjese u ispušniom loncu .
U žargonu se kaže da pucaju platine jer su one 70% krivac za izostanak palenja tj. iskre .

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,929
Kad klip izađe kroz auspuh (tj kad počnu dijelovi otpadati sa freze) onda ti bu sve jasno.
Do pucanja dolazi kao što ti je Puknuti rekel zbog izostanka iskre pa u auspuh dođe nesagorjelo gorivo koje se slijedeči put upali i eto ti vatrometa. Dio vatrometa izađe kroz auspuh, a dio se vrati na klip i nakon nekog vremena počnu iz auspuha izlaziti karike, a u najgorjoj soluciji se nagleda i klip.
Ja odo sutra u tvojem pravcu, a ti metni kilu do dvije vratinu na gradele i riješimo problem ;)

Puknuti pošto ti ide odi samnom ali onda mu treba i vinčina u neograničenim količinama. :lol:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
muhanicar kaže:
Kad klip izađe kroz auspuh (tj kad počnu dijelovi otpadati sa freze) onda ti bu sve jasno.
U vojsci mi je bio instruktor poštovani gospodin Basta , kojeg ovim putem jako pozdravljam jer sam od ove pive iz lidela od 4.49 kn jako emotivan .
Uglavnom vikao je po poligonu :-upri po gasu Z....e...kaj hočeš (natucao je pomalo zagorski , više zagrebački iako je bio s korduna pa je i to dalo dodatnog humora ) da mu karike izlete na auspuh ....štaš , :oops:

B

Bagudina

Guest
Puknuti & Muhanicar, svaka čast !
Eto, tako ste odma mogli objasniti zašto nastaje "pucanje" :) a ne odma u bombine, platine i kondezatore :) !
Znači "puca" gorivo u auspuhu :) a kaže se "pucaju platine" :)
Idemo dalje, svičica, klip, karike i auspuh du dobri :),
Što sad ?! da probam minjati prvo platine sa kondezatorom pa ako to ne upali onda minjat i bombinu ?

Naravno, MIA CASA E SO CASA,uvjek ima vina i mesa za forumaše, samo neznam kako bi neki podnjeli dalmatinsko vino...... nije ti to škropec....... ovo moje ruši magarad.....

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Bagudina kaže:
Što sad ?! da probam minjati prvo platine sa kondezatorom pa ako to ne upali onda minjat i bombinu ?
jebaštak ,tim redom ..platine (a i) kondenzator su potrošni matrijel ...i 80% su krivac tvom problemu .
male su šanse da je kond otišao ...ako on ode odradi 5-6 taktova i crk! ..ipak ga mjenjaj preventivno , no starog ne bacaj! stavi ga na suho jer stari su ponekad bolji od novih (jbg , kapitalizam je )
Mjenjaš tim redom jer su platine + kond cca xx(50kn) kn , a bobina cca xxx kn . Ovo govorim napamet stvarno nemam poima o cijenama tih dijelova .
Popravljaš sistemon eliminacije , počinješ od najeftinijih dijelova jer više nema majstora koji može ( i hoće) i zna ispitati ispravnost pojedinih elemenata .A da i može i hoće i zna i da ima alat cijena sata rada je veća od cijene zamjenskih dijelova .

B

Bagudina

Guest
Još jedno kratko, ako mjenjam platine, kondezator i bombinu, dali trebam štelati paljenje smjese (ono GMT itd....) ?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Bagudina kaže:
Još jedno kratko, ako mjenjam platine, kondezator i bombinu, dali trebam štelati paljenje smjese (ono GMT itd....) ?
Aham.
Oće biti sljedeće pitanje koko to podesiti
29qazo8.gif

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,929
Bagudina kaže:
Naravno, MIA CASA E SO CASA,uvjek ima vina i mesa za forumaše, samo neznam kako bi neki podnjeli dalmatinsko vino...... nije ti to škropec....... ovo moje ruši magarad.....
Onda pošalji broj na pp pa se možda i vidimo ;)

Paljenje prije skidanja zabiljeći i nemaš brige sa podešavanjem.

B

Bagudina

Guest
puknuti kaže:
Bagudina kaže:
Aham.
Oće biti sljedeće pitanje koko to podesiti
29qazo8.gif

Neče :) nego pitanje glasi : a kad ti dolaziš doli na more ? da znam vino rashladit :)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Bagudina kaže:
Neče :) nego pitanje glasi : a kad ti dolaziš doli na more ? da znam vino rashladit :)
recesijska godina moj Bagudina ;)

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Pozdrav svima!
puknuti kaže:
Bagudina kaže:
recesijska godina moj Bagudina ;)
Hehehe...će bit krampa, i mešalice... :lol: :lol: :lol:
Samo ti njih pusti da odrade posao....poslije može prokleti alkohol...
Nedaj prije, nit pod tačkom raznom...nek se znoje, malo...
Pozdrav Joe! :mrgreen:

B

BAGERISTA

Guest
Bagudina kaže:
puknuti kaže:
Kaj je bobina i bubina jedno te isto ?

U svakom slučaju pucanje je znak izostanka iskre , đe nestade iskre ? ...to moraš optkriti sam .

A iskra ?! pa vadio sam nekoliko puta svječicu (Bona M30 :) ) i potegao par puta paljenje, i iskra se vidi na svječici ?! sad je pitanje dali u toku rada ta iskra izostane na svječici pa dolazi do "pucanja" negdje ?!
Zanima me zašto u stvari dolazi do "pucanja" i na kojem djelu "puca" (platine, bobina, kondezator, itd...), što tu ustvari "pukne" ( a ništa ne otpada od djelova sa freze :) ) ?

Baca iskru to stoji,,ali vidi i kakve je boje plavkaste ili crvene slabe,,i to pomaže pomalo da otkrije u čemu je problem.. :scratch

B

BAGERISTA

Guest
puknuti kaže:
Bagudina kaže:
Matere mi ti nisi normalan a ja sam pod finkbräu iz lidela za 4.49 kn.
Puca zato je izostane iskra na svijećici , tada goriva smjesa ne izgori u taktu ekspanzije pa tako nesagorena završi u ispušnom loncu .već kod sljedećeg takta ekspanzije (a kojih je 50 u sekundi kod 3000 okretaja ) dio plamena uđe u ispušni sistem i zapali onu neizgorenu smjesu od takta prije . I to je ono kaj ti čuješ kao pucanje - detonaciju gorive smjese u ispušniom loncu .
U žargonu se kaže da pucaju platine jer su one 70% krivac za izostanak palenja tj. iskre .

U potpunosti se slažem s tobom.... 8) :mrgreen:

P

playstation5

Guest
Bagudina kaže:
puknuti kaže:
Kaj je bobina i bubina jedno te isto ?

U svakom slučaju pucanje je znak izostanka iskre , đe nestade iskre ? ...to moraš optkriti sam .

Vidi motor radi .... i svicica riba zaiskrit kad je klip na vrhu(u najkrajnjem položaju) ali izgleda da to napravi u pola puta i onda klip oplali i pukne iz auspuha...a možda ti bobina kondezator i platinje valjadu ...moguce ja da ti struje nije uštelana(uštelati to znaći namistiti kad je klip na vrhu da onda bobina pusti struju u svićicu i svicica opali iskru ....

Ako šta na razmeš javi se objasnit cu ti ;) ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,929
playstation5 kaže:
Vidi motor radi .... i svicica riba zaiskrit kad je klip na vrhu(u najkrajnjem položaju) ali izgleda da to napravi u pola puta i onda klip oplali i pukne iz auspuha...a možda ti bobina kondezator i platinje valjadu ...moguce ja da ti struje nije uštelana(uštelati to znaći namistiti kad je klip na vrhu da onda bobina pusti struju u svićicu i svicica opali iskru ....

Ako šta na razmeš javi se objasnit cu ti ;) ;)
Play to na vrhu se zove GMT, A prije toga je predpaljenje (to ti je malo poslije pola puta)e tu bi bobina trebala pustiti struju (ako joj neko naredi).

Bosonoga

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
469
Može li tko bolje da pojasni to predpaljenje i štelovanje struje. Znači li to npr. ako je predpaljenje 1.5 mm prije GMT, da magnet treba biti iznad bombine (jer tad daje struju) kad je klip 1.5 mm prije GMT.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,929
Bosonoga kaže:
Može li tko bolje da pojasni to predpaljenje i štelovanje struje. Znači li to npr. ako je predpaljenje 1.5 mm prije GMT, da magnet treba biti iznad bombine (jer tad daje struju) kad je klip 1.5 mm prije GMT.
Moraš najprije znati da platine služe kao prekidač ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,929
Puknuti taj dio ostavljam tebi jer ja odo
suncanje.gif
;)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
muhanicar kaže:
Puknuti taj dio ostavljam tebi jer ja odo
suncanje.gif
;)
Da mu objasnim kako se štelaju platine ?- malo morgen 8)

Na vrh