• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Preporuka za kupnju motokultivatora

• Temu pokrenuo igor266
  • Datum prvog posta

tomdux

Novi član
Tu od
5 Svi 2012
Poruka
13
Ja sam danas nabavio Greenya s LGA280 motorom (9 ks) i diferencijalom za 11850 kn (9500 + PDV za gotovinu). Bil je zadnji na skladištu. Samo se malo raspitaj okolo. CH395 je u Entradi za 16000 kn s tim da možeš dobiti "popust" od 5% za gotovinsko plaćanje.

Pogledaj si cijene prijašnjih godina u entradi:
2010. godina - http://www.lombardini.hr/images/letak_akcija_tps.pdf
Ista godina, samo na jesen - http://www.lombardini.hr/images/letak_jesen_lp.pdf

Prije su imali i ostale cjenike na stranici, al prema ovome - živi užas s tim cijenama. :-/
I koliko vidim - Entrada je postala većinski vlasnik Labinprogresa? Il se varam?

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,001
Hvala za odgovor.
Kakav je BCS za frezanje?
Kako sam pročitao na forumu: Mondial koji ima 790 okr. PTO bolje frezanjem obrađuje zemlju od Muta-e Maestral koja ima PTO na 923 okr./min. na 3600 okr./min motora.
A BCS ima još bržu vrtnju PTO na 990 okr./min.
Vjerojatno dosta i ovisi o konstrukciji freze, pa stoga pitam.
Zanimljive su cijene novih strojeva: Greeny CH 395 9,5KS benzinac je 16 000 kn, Muta maestral je na akciji sa Honda GX270 9KS za 2 000 €. Grillo G 107d sa kotačima 5.00-10, Subaru 9KS motorem i frezom je 2 300€. Goldoni Joker 12S i BCS 740 sa GX390 je 3 200 € s time da je BCS zajedno sa frezom 80cm, a u proljeće je bio na akciji za 2 600 €. Sve je to gotovo isto na kraju, no nekako mi BCS izgleda najsolidnije (ima i Pasquali i Ferrari MKT koji su u biti BCS sad na akciji). Polovno je možda isto dobro, no do sad kad sam kupovao polovno - uvijek je trebalo nešto popravljati nakon kratkog vremena. S vremenom ću naći pravu opciju:smile:
ako buš išel prema vž navrni pa ti ja dam da probaš kak ide frezanje,to ti u dučanu nedaju.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Ovak, da objasnim moju priču o frezanju.
Brzina vrtnje freze ne mora imati veze s brzinom vrtnje kardana.
Mondial ima 790rpm kardana @3600rpm motora, a freza se vrti 284,5 rpm.
Maestral ima 943rpm kardana @3600rpm motora, a freza se vrti 336 rpm.
Kak možeš zaključiti, redukcija na obje freze je približna, dok su redukcije na MTK različite.
Po reklami za BCS740, tvrde da se freza vrti najbrže u klasi, ma kaj to značilo.

Meni se sporija freza na Mondialu više sviđa. LA300, sa svojih 7ks, bez brige vrti 70cm širine i 20 noževa, dok na Maestralu ima muke s 60cm i 16 noževa. No, istina je da su na Maestralu C noževi, koji sami po sebi, zahtijevaju više snage nego L noževi, kakvi su na Mondialu, BCS-u, Grillo-u i ostalima.
Maestral, za moj ukus, previše usitni zemlju, pa mi se to ne sviđa. Zato sam napisal da mi se više sviđa Mondial za frezanje.
Zato su 2 brzine kardana velika prednost SS-a: možeš napraviti velike grude (dobro za vinograd), ili pak jako usitniti zemlju (za vrt).

No, da ne shvatiš krivo: s Maestralom frezam već 15 godina, dok je Mondial (nažalost) dobil novog vlasnika. Sad si polako kompletiram drugoga, da se ne moram zafrkavati s promjenom prključaka.

Maestral je puno praktičniji za košnju: naime, dok je na Mondialu napravljeno tak da nemreš u rikvercu uključiti kardan, na Maestralu to nemreš samo s frezom, dok s kosilicom nije problem.
Maestral ima invertor za svaku brzinu, zasebne kočnice za okretanje i diferencijal.
Mondial ima samokočni puž, pa stane čim stisneš kuplung. Zgodno za brdo, no jako je spor za cestu. Po želji, Mondial može biti opremljen i diferencijalom.

Ti ak gledaš nove, možeš birati kaj hoćeš.
Meni su novi takvi MtK jednostavno preskupi i nikad otplativi. Moji su kupljeni za cca 6t kn, i u njih je uloženo manje od 500kn za svakog. OK, zamjena motora je digla cijenu jednom, no zato budem imal još jednoga s motorom gratis.
Za 15...20t kn da se kupiti dobar Tomek, a to u ipak 4 kotača.

Znam da je novo, novo, no za pola cijene možeš kupiti jaako dobar osnovni stroj, a onda drugi dio potrošiti na priključke.

Još jedna bitna napomena: ako kupiš BCS-a, ili neku manje zastupljenu marku, moraš znati da za njih nema rabljenih priključaka u ponudi, tak da si prisiljen opet plaćati (skupe) nove priključke, dok za Mondiala ili Mutu (koji su ipak najbrojiji u našim krajevima) nađe se gotovo svega.

Kaj god odlučil, sretno ti bilo.

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Na web-u sam pronašao da Grillo i BCS imaju na svojim frezama 290 okr/min. kod 3600 okr. motora, a 990 okr./min. je na priključnom vratilu (PTO).
Očito imaju drugačiji prijenosni omjer u frezi.
@danek
Kod rada sa BCS-om i frezom za snijeg (slično kao i kod malčera): treba li isključivati pogon freze kad se ide u rikverc ili se samo prebaci u rikverc? Kad se stisne kvačilo iskluči se i pogon freze - vjerojatno? U biti kako radite kad frezate snijeg?
Zanima me jer je malčer sličnih potreba (dosta kretanja naprijed-natrag).

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Pogledao sam jedan novi BCS 730 ACTION sa motorom Honda GX340 sa 9,5 KS.
Taj model je drugačiji od PowerSafe novih modela sa ovlaštene web stranice. Ima 3 brzine naprijed i 2 natrag
(novi ima 2 + 2), no novi model ima hidraulički upravljano kvačilo, parkirnu kočnicu, komande na limu na ručkama za lakše upravljanje s boljom ergonomijom, Honda motor GX340 sa 10,7 KS. Od kuda samo trgovci izvlače te stare modele!? Ili je to politika prodaje za određena tržišta!? No izvedba je jako dobra. Cijena 18,5 k kn.
Način rada: kad se npr. freza kod prebacivanja vožnje unatrag - isključi se PTO.
3. brzina nemoguća natrag - transportna.
Kad se npr. kosi kod prebacivanja vožnje unatrag - ne isključi se PTO :)

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Kod benzinskih motora je zanimljivo za primjetiti:
ACME motori su OHV sa ventilima okrenutim prema dolje (stari dizajn),
Honda GX su OHV sa ventilima prema gore upravljanim klackalicom,
Subaru EX su OHC sa lancem, a Lombardini LGA su OHC sa remenom.
Po meni ACME je najpouzdaniji dizajn, no šteta što više ne postoje.
Prema riječima kolege korisnika starog i novog Honda motora s nagnutim cilindrom (manji motor na MTK Honda) - novi se daleko manje grije (zapljuskivanje ulja na kosi cilindar) i pouzdaniji je kod poljenja i u održavanju. Nagnuti cilindar u stranu ima i Subaru EX, a Lombardini LGA ima mali nagib.
Dobio sam odgovor iz Berta Franco iz Italije na to koji mi je benzinski motor najpametnije uzeti za "tarup" malčer od 65cm sa Y noževima od Subaru EX, Lombardini LGA ili Honda GX. Po njima je najpametnije uzeti Hondu GX340 zbog snage i najbolje kvalitete. Toga ću se i držati kod odabira.

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Da se nadopunim: noviji motori ACME ACT 280 i ACT 340 su kao i Lombardini LGA - dakle OHC sa remenom, a stariji ALN 290 i ALN 330 su OHV - nadam se da sam ispravno skužio.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Dobro si shvatio, lombardini je kupio acme i šibaju paralelno obje oznake. Tko je kome, napravio motore nisam siguran, ali znam da je acme 220 koji jerazvijen u suradnji sa tomosom, isti kao i lombardini lga 226. Primjetio sam od kako je kohler kupio lombardini, acme više nema svoju stranicu. Slučajnost ili ne, ne znam. No nekako se bojim da lombardini ostaje bez vlastitih benzinaca, već ih nadomještavaju kineski kohleri.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Kod benzinskih motora je zanimljivo za primjetiti:
ACME motori su OHV sa ventilima okrenutim prema dolje (stari dizajn)
To nije OHV, već side valve.

Honda GX su OHV sa ventilima prema gore upravljanim klackalicom,
Subaru EX su OHC sa lancem, a Lombardini LGA su OHC sa remenom.
Po meni ACME je najpouzdaniji dizajn, no šteta što više ne postoje.
ACME = Lombardini. Davno je bilo malih razlika, ali kasnije su bila korištena samo različita imena na istim proizvodima. Motori s ventilima po strani nisu baš štrdljvi, i ta se konstrukcija sve rjeđe koristi.

Prema riječima kolege korisnika starog i novog Honda motora s nagnutim cilindrom (manji motor na MTK Honda) - novi se daleko manje grije (zapljuskivanje ulja na kosi cilindar) i pouzdaniji je kod poljenja i u održavanju. Nagnuti cilindar u stranu ima i Subaru EX, a Lombardini LGA ima mali nagib.
Grijanje nema veze s nagibom cilindra, već s cjelokupnom konstrukcijom motora. Motori s OHV ili OHC razvodom imaju viši stupanj kompresije i pravilnije izgaranje, pa imaju nižu specifičnu potrošnju goriva, te se zato manje griju. Drugi je razlog ekologija. Noviji motori imaju sve "hladnije" izgaranje, radi emisije NOx...

Dobio sam odgovor iz Berta Franco iz Italije na to koji mi je benzinski motor najpametnije uzeti za "tarup" malčer od 65cm sa Y noževima od Subaru EX, Lombardini LGA ili Honda GX. Po njima je najpametnije uzeti Hondu GX340 zbog snage i najbolje kvalitete. Toga ću se i držati kod odabira.
Njihov odgovor ne smatram relevantnim. Rekli su ti da uzmeš motor najveće zapremine između 3 ponuđena.
Hondin motor ima 390ccm i veći je 15% od LGA, odnosno sa 265ccm kod Subaru EX27, veći je skoro 50%.
Usporediv mu je Subaru motor je EX35, sa 404ccm.
Pogledaj krivulje momenta, snage i specifične potrošnje, pa onda prosudi koji je najbolji motor.
Glede kvalitete: ak se namjeriš na dobroga, duugo bu dobar bilo koji. Ak LA300 idu > 30 let...

Dobro si shvatio, lombardini je kupio acme i šibaju paralelno obje oznake. Tko je kome, napravio motore nisam siguran, ali znam da je acme 220 koji jerazvijen u suradnji sa tomosom, isti kao i lombardini lga 226. Primjetio sam od kako je kohler kupio lombardini, acme više nema svoju stranicu. Slučajnost ili ne, ne znam. No nekako se bojim da lombardini ostaje bez vlastitih benzinaca, već ih nadomještavaju kineski kohleri.
Lombardini je progutal ACME i Rugerrini-ja, pa je sad Kohler progutal njega...
Rekoh već prije: Lombardini jedino još proizvodi LGA seriju benzinaca. Ali zato proizvode Kohler Diesel :(y):
Istina, nezna se kak još dugo :(

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Ovo za bočno smještene ventile se slažem, no prenio sam ono što piše u priručniku, a što je pogrešno. Istina je i da su oni lošeg iskorištenja goriva i zato ih više nema.
Zašto mi nisu iz Berta Franco preporučili domaći proizvod LGA 280 ili 340 - ne znam, no očito imaju razlog. Zašto mi nisu preporučili Subaru EX27 ili EX35 - ne znam. Zašto nisu preporučili Honda GX270 ili GX390 - ne znam. Već baš taj nesretni GX340. Zanimljivo!
Zanimljivo je i to da grupacija BCS za hrvatsko tržište prodaje strojeve koji su povučeni sa drugih tržišta preko firme Terpin. Pa tako i sa motorom Honda GX340 od 9,5KS ; dok je trenutno aktualan Honda GX340 motor od 10,7 KS.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Jednostavno. Siromašno tržište, stariji i jeftiniji modeli.

Glede GX-a 340:
Taj motor je jako raširen na agregatima i sličnim strojevima. Ne sumnjam u kvalitetu, no njegov asimetrični oblik mi ne pristaje na MTK. To sam ionak već rekel.
I dalje vjerujem da je LGA šparniji motor (manji volumen, viši stupanj kompresije), sa sasvim dovoljno snage (i momenta) za MTK.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Ovo za bočno smještene ventile se slažem, no prenio sam ono što piše u priručniku, a što je pogrešno. Istina je i da su oni lošeg iskorištenja goriva i zato ih više nema.
Zašto mi nisu iz Berta Franco preporučili domaći proizvod LGA 280 ili 340 - ne znam, no očito imaju razlog. Zašto mi nisu preporučili Subaru EX27 ili EX35 - ne znam. Zašto nisu preporučili Honda GX270 ili GX390 - ne znam. Već baš taj nesretni GX340. Zanimljivo!
Zanimljivo je i to da grupacija BCS za hrvatsko tržište prodaje strojeve koji su povučeni sa drugih tržišta preko firme Terpin. Pa tako i sa motorom Honda GX340 od 9,5KS ; dok je trenutno aktualan Honda GX340 motor od 10,7 KS.

Zašto misliš da ima razlike u motorima?
Ja svakako dajem prednost japancu pred talijanom. Broj proizvedenih Lombardini benzinaca je statistička pogreška u odnosu na npr Hondu.
A to je po meni najbitnije.
A motori imaju "slant" oblik jer su pojavom OHV/OHC konstrukcije motori postali previsoki, tak da je kosi motor zapravo kompaktniji od bilo kojeg SVa

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Kaj po vama fali subaru motorima?
Navodno se rade u japanu.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Po meni ništ, dapače....osim možda slabija zastupljenost u našim krajevima. Ali i to se mjenja. Do pred 5 godina kad si trgovca pital za Robina, samo te čudno gledal.

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
...Pa tako i sa motorom Honda GX340 od 9,5KS ; dok je trenutno aktualan Honda GX340 motor od 10,7 KS.
Dobio sam i potvrdu od Honde da je trenutni model GX340 od 389ccm, 11,7 KS i 26,4 Nm cijene 900€, a prijašnji GX340 je od 337ccm, 9,7KS i 22,1 Nm.
Slaba mi je isplativost ugrađivati novi Honda motor na polovnu Muta-u Maestral ili Kosor jer se tad dobije gotovo cijena novog MTK.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
900 e za Hondu???
Za toliko skoro dobiš Lombardini dizela. Ili 3 kineza dizela.
Ili dva Lombardini benzinca.
Da je pozlaćem toliko nebi dal za njega.

Onda kupuj novo s motorom koji oćeš, jer se Hondu ne isplati naknadno ugrađivati.

Uostalom, tvoji novci, tvoja odluka.

Na MTK motor i nije najvažniji, već cjelina s priključkom.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
kupi hondu, i nađeš na njuškalu hondu 600 ili 620 bez motora ili sa lošim motorom, i deri, trošak oko 10 000.

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Honda MKT mi nisu opcija zbog toga što imam i nagnutog terena za malčati, a budući da imam kod sestre IMT 506S kopačicu, znam kako je raditi sa tako visoko postavljenim motorom tj. visokim težištem MKT na kosini i prevrtanjem i podupiranjem MKT-a. Susjed je nabavio takvu za košnju strižnom kosom i kosio je 3 puta sa njom jedne godine (prvi, zadnji i nikad više :)
Uz to ima remeni prijenos na PTO što i nije neka divota u radu.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Nema kod nje problema sa prevrtanjem, točkovi se mogu razmaknut kolko treba, nije joj težište visoko, točkovi su 8 cola, to se samo čini kad ju pogledaš. Jednostavna je za upotrebu nema puno ručica, samo ručica kvačilo i ručka mjenjača brzina. Da imam novac stavio bi na svoju 620 taj motor od 11 ks , jer u nekim poslovima mi fali snage, npr kod košnje sa strižnom kosilicom kad je gusta trava.

Na vrh