Ovak, da objasnim moju priču o frezanju.
Brzina vrtnje freze ne mora imati veze s brzinom vrtnje kardana.
Mondial ima 790rpm kardana @3600rpm motora, a freza se vrti 284,5 rpm.
Maestral ima 943rpm kardana @3600rpm motora, a freza se vrti 336 rpm.
Kak možeš zaključiti, redukcija na obje freze je približna, dok su redukcije na MTK različite.
Po
reklami za BCS740, tvrde da se freza vrti najbrže u klasi, ma kaj to značilo.
Meni se sporija freza na Mondialu više sviđa. LA300, sa svojih 7ks, bez brige vrti 70cm širine i 20 noževa, dok na Maestralu ima muke s 60cm i 16 noževa. No, istina je da su na Maestralu C noževi, koji sami po sebi, zahtijevaju više snage nego L noževi, kakvi su na Mondialu, BCS-u, Grillo-u i ostalima.
Maestral, za moj ukus, previše usitni zemlju, pa mi se to ne sviđa. Zato sam napisal da mi se više sviđa Mondial za frezanje.
Zato su 2 brzine kardana velika prednost SS-a: možeš napraviti velike grude (dobro za vinograd), ili pak jako usitniti zemlju (za vrt).
No, da ne shvatiš krivo: s Maestralom frezam već 15 godina, dok je Mondial (nažalost) dobil novog vlasnika. Sad si polako kompletiram drugoga, da se ne moram zafrkavati s promjenom prključaka.
Maestral je puno praktičniji za košnju: naime, dok je na Mondialu napravljeno tak da nemreš u rikvercu uključiti kardan, na Maestralu to nemreš samo s frezom, dok s kosilicom nije problem.
Maestral ima invertor za svaku brzinu, zasebne kočnice za okretanje i diferencijal.
Mondial ima samokočni puž, pa stane čim stisneš kuplung. Zgodno za brdo, no jako je spor za cestu. Po želji, Mondial može biti opremljen i diferencijalom.
Ti ak gledaš nove, možeš birati kaj hoćeš.
Meni su novi takvi MtK jednostavno preskupi i nikad otplativi. Moji su kupljeni za cca 6t kn, i u njih je uloženo manje od 500kn za svakog. OK, zamjena motora je digla cijenu jednom, no zato budem imal još jednoga s motorom gratis.
Za 15...20t kn da se kupiti dobar Tomek, a to u ipak 4 kotača.
Znam da je novo, novo, no za pola cijene možeš kupiti jaako dobar osnovni stroj, a onda drugi dio potrošiti na priključke.
Još jedna bitna napomena: ako kupiš BCS-a, ili neku manje zastupljenu marku, moraš znati da za njih nema rabljenih priključaka u ponudi, tak da si prisiljen opet plaćati (skupe) nove priključke, dok za Mondiala ili Mutu (koji su ipak najbrojiji u našim krajevima) nađe se gotovo svega.
Kaj god odlučil, sretno ti bilo.