• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Priključci (tvornički i homemade)

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Sve zavisi šta ćeš vozit, ako napraviš malo veću nemoraš sa teškim materijalom pretjerivat:icon_razz::icon_scratch:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,188
Mrga,

točno je kaj veli ssucur. Najbitnija je namjena. Kaj se tiće opterećenja traktora, bolje da je šira i plića. Širina može biti i veća od širine traktora. Ja sam na traktoru širine 120 cm imal košaru širine 145 cm i nema problema za vožnju (osim ako imaš neki uski prolaz. Dubina i visina otprilike podjednako utječu na eventualno podizanje prednjeg kraja na strmini.

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Hm... fala na savjetima.... Sad i sam neznam kaj napravit, ipak je to uski traktor od dobrih 1 m i raditi širu, te pliću, ne preduboku, kaj nebu bilo problema s nedaj bože lakšim bočnim prevrtanjem?

Hm, vozilo bi se sve, od zemlje, betona šljunka, itd. pa što se nađe. Jel ima 420 barem 900 kg? Znam da 732 ima neku slabu tonu.

Do konačne dimenzije idem pripremat radije prihvat, klinove i bolcne za kipanje itd.

Ujedno imam plopčevinu od 1m*2m pa sam mislil napraviti metar širine jer mi paše :) no ne mora biti tak, mogu i ja rezati uzdužno...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,188
Imam jedno pitanjce. Košara (gajba, plato) je veliko opterećenje za takav traktor. Zglobni traktori su posebno osjetljivi na prevrtanje kod naglog skretanja prilikom vožnje uzbrdo. Kod mene većina ljudi koji voze takve male traktore (i neki s malo većim traktorima) imaju male prikolice.
Zakaj ne bi rađe složil takvu malu prikolicu?

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Za malog tomu 100 širine 65-70 dužine i nekih 35 do 40 visine i dosta mu je ponekad i previše.

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Imam jedno pitanjce. Košara (gajba, plato) je veliko opterećenje za takav traktor. Zglobni traktori su posebno osjetljivi na prevrtanje kod naglog skretanja prilikom vožnje uzbrdo. Kod mene većina ljudi koji voze takve male traktore (i neki s malo većim traktorima) imaju male prikolice.
Zakaj ne bi rađe složil takvu malu prikolicu?

Iwanho, to već imam (auto prikolicu), trebam nešto tipa plato za utovar šljunka i zemlje da se zapiknem na rikverc, dignem, odnesem i iskipam. Zato trebam,

Imam i klasičnu kak to mi zovemo košaru, no to nije za zglobnjake jer mikrometri lufta u volanu/sredini znače slalom na cesti.

Zato ti imaju svi male prikolice napravljene od košari na malim tomekima.

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
E vidiš, to je to... još i kopčanje na šinu, samo da je izbliže slika kako je izveo na šini pomak jer kad diže onda onaj gore lanac ili poteznica mora pratiti...

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Mislim da je kolega sa SLO foruma registriran i kod nas, dobro bi bilo da postavi koju sliku (kopčanja i kipanja).:icon_scratch:

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
E ova je malo velka, no bolje je radit veću pa pazit na pretovar nego manju pa premala....

Pretpostavljam 3 mm lim debljine bi trebal biti dovoljan? Mislim da sve skupa ne bude preteško

Hvala na slikama, nadam se da bude kolega forumaš opalio i koju sliku kopčanja.

Za početak je dovoljno i ovo da prvo iskrojim gajbu...

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Radiš za širinu traktora, dobra dođe i za čišćenje snijega, a za druge teže stvari pazi:icon_scratch::icon_razz:
Ova je malo preduboka.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,188
E ova je malo velka, no bolje je radit veću pa pazit na pretovar nego manju pa premala....

Pretpostavljam 3 mm lim debljine bi trebal biti dovoljan? Mislim da sve skupa ne bude preteško

Hvala na slikama, nadam se da bude kolega forumaš opalio i koju sliku kopčanja.

Za početak je dovoljno i ovo da prvo iskrojim gajbu...

Pogledaj post 1226 od ssucura. Samo ga izvedi čim bliže šini (U- profilu).

dzomba

Član
Tu od
22 Sij 2016
Poruka
35
Pozdrav, malo sam radio na nekoj prikolici za tv masinu...

vr3or6.jpg

hsn9yp.jpg

Dimenzije ce biti 210x130, gume 14c, tokar radi obrtnu kuku i ploce za bocno kipanje.
Moram jos naci klip hidraulike i izvesti na tomi prikljucak pozadi...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,470
Ovakav oblik donje šasije ti je slab čak i za običnu prikolicu, a kamoli za kiper. Na ovom srednjem zavoju trebaš dobre ukrute i bez obzira na njih uvijek bude šasija težila k uvijanju.
A i gornja ti nema uzdužnih nosača da raspodijele teret kipera.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,931
Ja bi isto rekao da je to malo preslaba konstrukcija za kiper prikolicu, a pogotovo zglobovi na kojima se otvara !:icon_scratch:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,470
Mala je to prikolica, ali se mogu pojaviti "čudne sile" prilikom kipanja.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
bože mili pa to je za tomo vinkoviča a ne buldožer
na malom prikolicama i samo zadnjem kipanju se isplati prilagoditi konstrukciju tak da se kipa oko zadnje osovine

Najnoviji postovi

Na vrh