• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Priključci (tvornički i homemade)

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,710
Da, fale skije sa strane...

Šrina 140cm, 2 lanca na rotor će ić unutra....
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Zwer,
ako buš redovito malčiral, išlo bu dobro, ako ti preraste ili bude jako gusto, ???.
 

filiprap

Novi član
Tu od
9 Lip 2019
Poruka
24
Poz ekipa..zanima me koji je najjednostavniji nacin da prikvacim frezu (TV95). Stari i ja umremo 3 puta dok je nastelamo,prikvacimo blabla..mozda postoji neki bezbolniji nacin...bio zahvalan jako na pomoci 😃😤
 

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Nije to nista strasno samo praksa cini majstora,,,
Ja je uvijek kacim sam i nikad prevelikih problema nemam,,,

Koji dio Vam najteze pada?
 

filiprap

Novi član
Tu od
9 Lip 2019
Poruka
24
Najteze je kardan utjerati na vratilo..mislio sam da ima bas neki laksi nacin ..al hvala na odgovoru
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Praksa, ja kad odlažem frezu pod plazove stavim 10X10cm klocne okrećući noževe rukom uklopim kardan sam.
Kad sam imao P-18 stavim 2 šarafa podignem malo frezu i uklopim kardan.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Reidur,
možemo o kipanju platoa koji nema hidraulični cilidar raspraviti ovdje. Zakaj misliš da je Peterov problematičan za kipanje?
 

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
839
Reidur,
možemo o kipanju platoa koji nema hidraulični cilidar raspraviti ovdje. Zakaj misliš da je Peterov problematičan za kipanje?
Sad mi zaista nije jasno, ali pitaš zato, jer ti želiš znati, il misliš, da ja neznam...Ali ču svejedno objasniti bez problemova. Problem oko višine kipanja je poglavitan problem kod mehaničkih platoja sa opcijom kipanja. Jer trebadu imati okretišče kašike jako prema traktoru. Alo nemadu, nečedu se kipati. Sa pomicanjem okretišča traktoru smanjiva mu se višina svrnute kible od tal. Ovu so sam si kazao problemovi največi kod tih naših malih traktorčiča, sa nizkim klirensom i kratkim rukama. Sijetim se AC-ja. KAd sam kipnuo i kašika postavila se na 90 stupnjeva na tlo, izpod poda ostalo mu je jedva 10 cm. A to kod hidravličkog kipera, kamoli, da bi još imao okretišče nazad. Istina je i to ,da sam imao vertikalne vijke podiganja hidravličnih ruka možda ne do kraja skupaj, jer mi trebalo takvo štelovanje za nekvi drugi stroj, ali svejedno.
 

Prilozi

  • Fotografija-0015 (3).jpg
    Fotografija-0015 (3).jpg
    146.5 KB · Pregleda: 27

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Malo si me zbunil s komentarom na moj post u svezi Petrovog platoa. Procjenjujem da on ima okretište na otprilike 1/3 od prve strane.
To mu osigurava da kipanje krene kad se oslobodi polugom. Problem se doduše može javiti ukoliko je zadnja strana traktora na povišenom dijelu, ali o tome se onda treba voditi računa i teret ne natovariti simetrično, nego više otraga. Ako je tebi kod tvojeg platoa u trenutku kipanja ostal najmanji razmak do podloge 10 cm, ne vidim razloga da to nije dobro. Problem bi bil ako se plato ne može zaokrenuti za 90°.

Daleko od toga da hidraulično kipanje nije bolje, no nema svatko tu mogućnost. Meni se ovaj Petrov princip jako dopada i kad bi si radil plato sigurno bi primijenil taj princip.

Nemam plato, ali imam košaru (1,4x0,9x0,9 m) za kopčanje na hidraulične ruke. Napravil sam je za Pasquallija. On ima slabu hidrauliku i lagan je pa sam štifte za kopčanje stavil ispod i pomaknul prema sredini košare. Sad je povremeno koristim na Goldoniju. Kad je dignem u zrak, topling se potpuno rastereti. Iako bi je Goldoni mogel bez problema nositi da su štifti za kopčanje ispred, odustal sam od premještanja. Malo složeniji priklop, ali to me puno ne smeta. Kad bi je često priklapljal, onda bi to promijenil.

 

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
839
Ali si sve loše predpostavljam ,ali Pero ima okretišče u centru korpe, ali moj ti je na 1/3 od otvorenog dijela!. Što znači uskoro 15 cm. Ali 15 cm kod kipanja kod višine podigovanja dosta znači. Ako ima on okretišče dalje nazad prema izlazu korpe, neče se mu preokrenuti korpa sama! Sav teret nalaga se prema steni do traktora. Viruj. A tad korpa sama neče da ti padne. Ni tad , ak si malo uzbrdo traktorom. KAd otvoriš vrata straga, prvo još se ti zemlja il što sipkog zasipa sama dol, al pri traktoru sve ostaje, što je još gore. Kod hidravlike nema veze gdje je okretišče, jer okrene sa lahkoču. Perov sistem kible jeste i zamene jedan najboljih, da ne kažem ,da mi je najbolji, samo sam dodao hidravliko. Kopirao sam po firmi, koja radi u SLO ovakve u Križevcih pri ljutomeru. Novak ali kako se zove.
Nije istina, da ne može svako hidravlike. Svako jo može imati. Maka jednoradnim cilindrom. Al da ne kažem što previše, ovisi samo, ko če riskirati i dati il ne dati pare za skupljo opcijo. Ak imaš samo jedan ventil, možeš staviti kretni-smerni ventil ,koj šalje pritisak il za podig hidravlike il za kipanje kible.

Sve je ok, ak imaš 10 podignut lemež kad je kašika na 90 nagnuta da, ali što se desi, kad propadne kotači traktora u tlo il si uzbrdo spredaj, al spodaj ravnica izza tebe. I kad nasipaš zemljo i želiš sravnati, pa samo kašika razkopava i mrda zemljo tekom kipanja i ne možeš kipnuti. Ponekad sam trebao posravnati teren, kojeg nasipavao i povoziti i utvrditi teren, da sam nastavljao radom-navožavanjem drugog materijala. Viruj, dosta sam radijo njom. AC mali je traktorčič, al još moj imao najmanje kotače koje bile na opciji.

Imaš isto veličino kible kao ja!. Za Pasquali razumem problem. Ali kod ovog ja sigurno ne bih tekom kačenja tamo uvijek ljegnuo na tlo i svornjake poguravao il jo postavljao u zrak i kačijo izpod. To bi ja preradijo sigurno. Al doduše dobro je to za nošenje težkih cijepanica il sličnoga, da ne podigava traktor. PAzi samo, da što ne posaviješ, kad podigavaš hidravliko. Kod Ac-ja uvijek sam se plašijo. Čini mi se ,da upravo zbog toga nisam imao do kraja privitih vertikalnih vijkova, jer inače sam kod podigavanja mogao nabiti kiblo u traktor. A za kažnjo premalo mi je zbog toga podigavalo tekom kipanja.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Možda malo različito gledamo na sliku Petrovog platoa. Tu bi nam jedino Peter mogel reči gdje je točno svornjak oko kojeg se plato okreće.
Ako imaš hidraulični cilindar za podizanje (okretanje) platoa onda je logično da je okretište čim više otraga. Tko ima dovoljno novaca, puno toga mu je dostupno, a tko nema radi s onim kaj mu je dostupno. To je općenito. Nije da si ne bih mogel priuštiti hidrauliku, čak i podizni plato, ali nemam potrebe za nekaj takvoga. Iz vlastitog iskustva vidim kak je, barem kod mene, trend rada na poljoprivredi u opadanju. Prije 10-ak godina sam bil zaposlen i radil više na poljoprivredi nek sad. Pretpostavljam da je kod tebe slična situacija.

Z kopčanje košare se ne podvlačim ispod. Prevrnem je prema natrag i štifti za priklop su na strani prema traktoru. Nataknem podizne ruke na štifte, spustim hidrauliku i uz malu pripomoć košara se okrene u rani položaj. Spojim topling, zategnem španere i vozi Miško.
Ova moja košara je jako lagana, pod je drveni i lako se vadi pa je onda još lakša i sve je pristupačnije. Za natovariti metar friških drva bi možda bila malo prešvoh. Nisam nikad isprobal kak bi se ponašala s težinom većom od 500 kg.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,389
Iwanho, zavari dva okomit flaha i spusti kvačenje treće točke niže. Šteta je zdrobiti blatobrane
Tak sam ja imal ralicu na kratkoj trećoj točki i nije ju trebalo visoko podizati...ali jednom ipak jesam...zaboravil da ne smijem.
 

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
839
Tako je. Radi kako ti paše, samo provijeri, da kibla kod najvišeg podigavanja ne podrobi nešto. Prerada 100puta je lakša i povoljnija ovog kačenja, neko bilo koj dijo posamenjati na traktoru.
Znam da problem je glavni uvijek kod novaca il IZPLATE uloženog novaca, samo sam htijo kazati, da tehnička mogučnost ugradnje hidravlike uvijek postoji.

Tvoja mi se čini kibla jako povoljno i koristno napravljena.Koristna za najmanje uložene pare,(gledajuči na to, da si box paleto za sitne pare negdje dobijo). Osim mi se ne sviđa mrežaste stranice, jer ti sipki tovor pada skroz. Ak želiš kipnuti, odkačiš topling i podigneš hidravliko. 100% se izkipa sve. ZA ovo što mi radimo občasno, sigurno je zadovoljavajuče tako.
Ak je prilika, i pišem post, da dodam nekve pronađene stare slike:

I još bočno kipanje kašike. Tvorničko je ovaj napraveni izgleda tako:

Kod izrade, kopirao sam ovakav plato proizvođaća Novak Križevci SLO, koji m ise ćinijo najzanimiviji na trgu:
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Obojici hvala na brigi i prijedlozima. košara ne može doći do bilo kojeg dijela traktora, jedino topling može pritisnuti registracijsku pločicu. Na sliki se vidi da je topling skupljen, a kad se produlji košara ide još dalje od traktora. Kak sam prije napisal rađena je za Pasquallija sa slabašnom hidraulikom i morala je biti čim lakša. Nije predviđena za sipki teret, iako bi ponekad, ali jako rijetko, mogla koristiti i za to. Ako bi baš trebal mogu s unutrašnje strane mreže pričvrstiti komade iverala 10 mm kojeg imam doma. No kod sipkog tereta se pojavi problem otvaranja zadnjih vrata. Sada su dvokrilna s običnim zasunima, a za kipanje sipkog tereta bi trebalo napraviti druga koja bi se otvarala poput stranice na većim prikolicama.

Za izradu je kupljen samo rabic (mreža-istegnuti metal), sve ostalo je bilo otpadni materijal. Vidi se to i po po načinu kak je "zbubana" iz svega i svačega kaj je bilo pri ruki ( npr. poprečni nosač za kopčanje toplinga je iz dva profila).
 

Najnoviji postovi

Na vrh