• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prikolice iz kućne radinosti

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744
Re: prikolice iz kucne radinosti

koliko sam upoznat,od nekog autobusa ako misliš na kotače a šasija je od nekog kamiona ali ne znam kojeg

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

breza kaže:
koliko sam upoznat,od nekog autobusa ako misliš na kotače a šasija je od nekog kamiona ali ne znam kojeg

Da mislio sam na šasiju, dosta mi sliči na Fapovu!

B

Bobo

Guest

S kakvim traktorom vuce tako natovarenu prikolicu?

Kod nas iz vise razloga s takvom prikolicom ne bi mogao ni uci u sumu, a kamo li izaci iz nje ;)

Predugacka, tockovi skroz iza, treba puno manevarskog prostora
Previsoko se drva na nju slazu, to ak se ne bi prevrnulo, drva bi izledila van sva iz je.
Traktor koji bi ju vukao po ovdasnjim sumama bi trebao imati BAREM 100-120ks, ak ne i vise, a takav ne moze sumi ni blizu sam...

Za ravnice, ovakva prikolica je dusu dala, ali treba se usuditi vuci to s nekim traktorom ispod 100-tinjak KS...

A

Alen

Guest

Uzmeš od tamića diferencijal ili neki što ima šperu i napraviš pogon sa kardana.... I po potrebi staviš lance na gume. ;) :roll:

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744

utovarni prostor 5,5mx1.82m što će reći 10m3 , gazda ima zetora 7745 (ima slika u "branju kukuruza" strana 2) i ide sa njom u šumu po suhom ali naravno gdje su prohodni putevi .a ova drva sam ja sebi dovezel tj.kupil i tovareno je na dvorištu ne u šumi

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606

Ja se sa tom prikolicom, ovako natovarenom, nebi usudio silaziti sa asfalta, ima stvarno previsko težište.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Nemate kaj, prikolica je mrcinska :mrgreen:
Tko god da ju je napravil, svaka mu čast!

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145

fenomenalna prikolica nema sta sve pohvale za nesto ovako mozda ali samo mozda je trebalo osovine pomjeriti maaakice naprijed

meni se cini da je ova osovina od dajca :scratch

i nemojte se zavaravati da je nestabilna
velika sirina tockova i dvije osovine joj daju stabilnost

e sada i mane
pa mogao je ovaj lik da odsijece ove srafove dole sto drze osovine :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jebes prikolicu koja nema mane :twisted: :twisted:

@SESVA mogao bi iz ovakvih radova nesto i ti da naucis :vragek:

S

Sesva

Guest

ovakva prikolica bi se definitivno prevrnula kod nas zbog jako viskog tezista , a i tesko bi bilo manevrirati po sumi s tako dugackom prikolicom , i jos joj treba i puno prosotra da skrene , ali tamo di se moze vozit s tim odlicna je !

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Sesva kaže:
ovakva prikolica bi se definitivno prevrnula kod nas zbog jako viskog tezista , a i tesko bi bilo manevrirati po sumi s tako dugackom prikolicom , i jos joj treba i puno prosotra da skrene , ali tamo di se moze vozit s tim odlicna je !

A jel, sad znaš di je težište!!!!

Ma ok je, možda je čovjek tako htio višlju zbog puteva. Lako se osovina zarotira tako da dođe niže.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145

ja naprosto nemozem da vjerujem da PETAR i SESVA rezonuju na istoj frekvenciji :lol: :lol: :lol:
NAPREDUJETE MOMCI HAHAHA

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

@savo: nisi me shvatio, htio sam reć da svesva nezna di je težište, i napisao sam da je prikolica ok.

I ti si nekakav zajebant, a?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145

ma nisam ja zajebant :mrgreen:
samo sam primijetio napredak u sesvinom shvatanju fizike a smatram tebe zasluznim za taj progres ;)

S

Sesva

Guest

petar kaže:
Sesva kaže:

A jel, sad znaš di je težište!!!!

Ma ok je, možda je čovjek tako htio višlju zbog puteva. Lako se osovina zarotira tako da dođe niže.

hahaha normalno da znam samo se pravim glup XD..... cim visa prikolica s uzom osovniom vec sanse da se prevrne , zato ako je visoka prosirit osovinu i malo ju spustiti i to je to , a mojoj da ima samo 1 metar pritiska na traktor , plus rudo , znam ja sve to , ali vidjet ces da ce moja prikolica super bit , samo jedino kaj nisma zadovoljan gume i felge , to mi se ne cini da ce izdrzat , mislim da bi na nju trebale gume i felge kakve kikic mf ima na deutz fahr balirki , balonke s strasnim felgama ,odlcine gume !!!
Ova prikolica ko je vec stavio dvoosovnika mi se bas svida , ali za nju moj kinez je dobar samo po cesti XD , po sumi po blatu bi mu dusu izvukla kolko mi se cini !

moze mi netko tocno rec kolko metara drva na nju stane ?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Sesva kaže:
petar kaže:
Sesva kaže:

moze mi netko tocno rec kolko metara drva na nju stane ?

Pisalo je negde gore u postu da vozi 10m3

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744

tako je 10m3,šasija je od zastave 640 a kotači od prednje osovine autobusa -provjereno kod vlasnika koji je usput budi rečeno iz Gračeca a Sesva zna gdje je to

V

VTZ

Guest

Sesva, prikolica ti odlično izgleda, a sad ćemo se malo pozabaviti rasporedom opterećenja. Teret na tovarnom protoru dužine 4 m može se prikazati u težištu sile na polovici, dakle na dva metra. To je samo pola metra ispred osovine.

prikolica.jpg

Shematski, to izgleda ovako

proracun-1.jpg

Fa + Fb = 4.000 kg
Fa x 0,5 = Fb x 3 --> Fa = 6Fb --> 7Fb = 4.000
------------------------------------
Fb = 571,4 kg
Fa = 3428 kg

Dakle, od ukupne težine 4.000 kg, osovina prikolice nosit će 3.428 kg, a traktor samo 571 kg. Matematika je prokleta stvar, proračuni pokazuju bolje i točnije, nego što se čovjeku čini..

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Nemam sad vremena , ali ovo baš i nije tocno .
Gdje ti je teret iza kotaca ,odnosno ljevo od ljevog oslonca ?
Ti si rasporedio teret po cjelom rudu , a na rudu nema tereta ,rudo je samo poluga :scratch

V

VTZ

Guest

puknuti kaže:
Nemam sad vremena , ali ovo baš i nije tocno .
Gdje ti je teret iza kotaca ,odnosno ljevo od ljevog oslonca ?
Ti si rasporedio teret po cjelom rudu , a na rudu nema tereta ,rudo je samo poluga :scratch

A da još jednom pročitaš što sam napisao u uvodu?

Ako bi tovarni prostor dužine 4 metra bio ravnomjerno natovaren sa drvima ukupne težine 4 tone, onda je TEŽIŠTE ili rezultanta sile na polovici dužine tovarnog prostora, dakle na dva metra od kraja prikolice.

Budući da je osovina s kotačima (oslonac A) na 1,5 m od kraja, ispada da je težište 0,5 metara dalje od osovine. Drugi oslonac (B) je kuka traktora, ona je udaljena 3 metra od točke težišta. Rezultate proračuna si vidio.

Ja sam mehaniku i fiziku između ostalog studirao na fakultetu, i bio sam odličan student. Ako ti znaš neku bolju metodu, izvoli je ovdje iznjeti. Možemo se i okladiti, za iznos koji ti predložiš. Odaberi profesora kojeg želiš, nek on ocjeni naše radove.

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Ok je ovo od vtz-a, respekt na objašnjenju.

Najnoviji postovi

Na vrh