• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prikolice iz kućne radinosti

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973
Eto moje prikolice ,tolkko stare da bi i pod novi trebala.
Vode se polemike oko jacine ,varijanti i eto ovako je vec dugo god. Sa rudom na donje kopcanje(bilo je na gornje ali dizalo malog 539)nije bilo problema sa propinjanjem,rudo je malo u v,profili100(U),sasija od cijevi 60x40 meso 4mm,duzina 2.9,sirina poda 1,1,vanjska mjera guma po sirini guma zadnjih traktora.
DSC00506.jpg
[/url]
print screen windows xp[/IMG].

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kolega, na prednji most od tamića, odnosno na njegove doboše ti u originalu paše bilo koja felga od njemačkih "strojeva" (prikolica svih vrsta, cisterni...), znači ako možeš jeftino nabaviti prednju osovinu od tamiča, mislim da je jača od ovih sa utovarnih i prikolica za gnoj, a felge staviš gore za gume baalonke i voziš kak hoćeš!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Šanana, nije jača. Imam osovine doma (rukavce, bez glavčina).

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
pozdrav! ovako, skinuo sam sa fiat tipa zadnji most, nije original ovoj fotki al je slicna http://www.njuskalo.hr/image-bigger...at-tipo-tempra-zadnji-most-slika-35352217.jpg moj most je u kompletu skinut zajedno sa amortizerima i sajlama i svime... gore su 13'' zimske gume

e sad, namjera je napravit prikolicu iskljucivo za se vozit po sumi i bijeloj cesti (na asfalt se nece ici) za prijevoz drva i eventualno vreca sa stajskim gnojivom i sl.... nema traktora nego se prikolica vuce sa autom (4x4 pogon)..

trebao bih pomoc vezano za dimenzije, drva su velicine 1m uglavnom, bitno mi je da je max sirina prikolice 1,4m (zbog jednog prolaza), a muci me duljina prikolice i koje dimenzije metalnih cijevi stavit gdje, dal kvadratne cijevi, okrugle, di i kako? Kojom konstrukcijom podignut prikolicu od mosta tj kotača da drva ne udaraju kad težina sjedne?
Dal da dam reparirat amortizere i da mi ih podese na najtvrđe kako bi pomoglo u prijenosu tereta?

Dal je potrebno stavljat rucnu kocnicu na prikolicu ili je to nepotrebno?
Prikljucak na kuku je onaj okrugli s kuglom, to sam vec nabavio...

aj, hvala na savjetu :)

ps- kako se uopce krecu cijene metalnih cijevi na otpadu i u trgovinama?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ako misliš velike terete vozit sa orginal autokukom osovina bi morala biti blizu sredine da nosi najveći dio tereta.
Ja opruge i amortizere za takvu namjenu nebi stavljal nego zavaril na kruto.
Ako misliš vozit drva do 1m širine novoljno je da ti širina utovarnog prostora bude max. 1.1m.

Kolika je širina osovine od gume do gume?

Pošto se bude vuklo po šumi sa đipom pa po meni nebi se smjelo tovarit više od 1.5m bez naletne kočnice.
Ja bi ju radil sa pravokutnim ili kvadratnim profilima,ako imaš otpad ublizini traži.

E

el pibe

Guest
Kak su ti rekli amortizeri ti nisu potrebni.Za takvu manju prikolicu su ti dosta kvadratne cijevi 40x40.I sam imam takvu za kultivator i kopčim je za traktor kad vozim neke manje stvari makar sam i vozio batudu i šutu u njoj i nije se niš spigalo ni puknilo.Sad sam mijerio razmak osovina od forda caddy i fiat punto jer su u pripremi za neke projekte 122cm i127cm.Makar razmak osovine ne diktira ništa skratiš ili produžiš kak ti paše za kason.Cijena željeza ti je 6kn/kg.Bolje uzmi nove cijevi kad već delaš da ne uzimaš trulex materijal.I 30 godina si miran.Gledam svoju još dura.Dimenzije pogledaj u velikim centrima di imaš prikolica u obilju.Hiti malo oko kaj ti se dopada i malo spremjeri sa metrom poslikaj niko ti nebu zamjerio od trgovaca.Da ne računaš nepotrebno možda najdeš kakvih zanimljivih rješenja.Sve je tu samo treba malo poiskati:wink:

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
ok thx

zasto ne amortizere pustit? dal onda bolje direkt na most zavarit kao sto kazu ili spojit na mjesto gdje je i bilo stavljeno na autu?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Kad već imaš kompletan ovjes, zašarafi ga.
Ja s autom nebi vlekel prikolicu bez ogibljenja.
Napravi gumene graničnike da ju možeš pretovariti.
Mojih par lipa...

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Pajdas Papcina,neznam kak bus navozil kroz 1.4m prolaz autom al dobro valjda si kreativan.Za tipo ti je rezervni tocak uzi ,mozda 12cm sirina stoga nabavi na otpadu,osovinu bi bilo dobro u sredinu prikolice da ne trpi kuka,pomocni tocak (ONAJ ORIGINAL DA STELUJES VISINU) na rudu.Kocnice ostavi jer dobro dodju a drzat ce vjecno,federe je dobro ostavit jer ti bu skakala prazna ili kod lakseg tereta a ja bi u njih stavil kracu okruglu cijev pa kad je pretesko sjedne na nju.Na tu cijev zavaris dekel iz debljeg lima 5mm i gore zalijepis gumenu plocicu ko sto ZJ kaze,ja nebi dulju od metar i po jer su mokra drva teska.Cijevi je svakako prakticnije kvadratne kakve se nadju,zbog rezanja i varenja i ne sparaj,bice ti kasnije zao a drzat ce te vjecno,dobro je ofarbaj prije montaze sanduka,:eek:: poslije nece bit nikad vremena za to i nebres svugdje s penzlom.

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
auto (subaru justy) prodje taman na milimetar, a on je 1,5m širok tako da to je max :icon_super:
hvala na savjetima!

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
@ZJ
Odgovor je dobro došel i drugima, a ja plaćam umjesto @Papcina. :(rofl):

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
radi se o drugoj generaciji justya, onaj iz 1994 :8): još je uži :(rofl):
http://en.wikipedia.org/wiki/Subaru_Justy
dušu daje za moju "kampanju"
da, baš to, moram zatvoriti retrovizore kako bi na milimetar prosao, kad budem prolazio onuda poslikam pa stavim ovdje da vidite :icon_thumright:

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
krivo smo se razumjeli, auto je 1530mm sirok , a ja bi htio da bude prikolica max 1,4m siroka, jer kad slazes drva uvijek ti je neko drvo malo van pa ti viri sa ruba... još mi samo fali da mi drvo sa prikolice zakači kamenje na prolazu pa da mi se sve uruši na mene :icon_e_biggrin:
zadnji most kojeg imam je u tim dimenzijama ako se dobro sjecam (moram ic provjerit tj izmjerit ponovno)

jesam sad sve objasnio? :icon_e_biggrin:

E

el pibe

Guest
Kak ne prolazi? Napisal si da ima1360mm po visini.Ak ga prehitiš na kant još imaš lufta za prolaz:(rofl):

E

el pibe

Guest
Papcina ova poruka je išla arne kad je izlistao sve mjere i reko da je nemoguće.Da su bar tak svi precizni sa podacima za prikolicu.Već bi imal sve mjere večeras.

Najnoviji postovi

Na vrh