• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prikolice iz kućne radinosti

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
@hrva Pa nismo u školi da prepisujem ljudima iz udžbenika. REL postupak u većini slučajeva daje bolji zavar od MIG-a. Slažem se. Da li je ovdje to potrebno? Nije.
Ja nikog ne vrijeđam i ne govorim s visoka i ne govorim da se na najačem strojarskom fakultetu u državi uci zavarivanje na razini matemetike na uciteljskom. Kao što sam rekao, strojarstvo je jako široko područje pa tako na strojarstvu postoji i katedra za zavarivanje i smjer zavarivanje gdje se ljudi bave isključivo tim područjem. Možda bi trebali tim profesorima reći da je njihovo znanje na razini tehničke kulture u osnovnoj školi.
Uglavnom, pitanje nije bilo koji je postupak generalno kvalitetniji nego koji je u ovom slučaju prikladniji. Ako ste radili sve što ste naveli onda ste sigurno čuli i za područje projektiranja tehnoloških procesa gdje se odabire najprikladniji postupak u nekom procesu.
A čovjek vašeg iskustva bi trebao znati da nije dobro vrijeđati i govoriti s visoka nikome. I od najvećeg bedaka se može nešto naučiti. Čak i kad se kod MIG-a govori o pokretnoj elektrodi i banalizira ono što se htjelo reći... 😉

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Dečki bitna stvar je kaj ja sve na zajebanciju okrećem, ali kad je neki ozbilajn probem ak ga neznam ja pitam, nije sram ne znati, već je sramota ne pitati.
Niko nije za sve, kaj se moje prikolice tiče tata mi ju odavno mogel napravit, al ja neću, jer jednog dana kad mi tate nebude ko bude mi onda? Zato mene nije sram pitat i naučiti nekaj kaj neznam.Mada sam od tate jako puno naučil svega delat. I stalno mi trubi kaj i kak.
Ali nismo svi istog mišljenja. Mene ima na svim temama, tj svigde sam a nisam nigde, ali mene to veseli, nekome to smeta, neko to ne kuži, neko se drži foruma i ne vidi dalje od njega, nekom da veliš da buju krave padale sneba išel bi gledat dal zbilja padaju, isto kak neko veli nesme bit veća prikolica od 270 dužine za raketu, to kad vidim takava iskustva neznam kaj bi rekel, ustvari svakoga nekaj veseli, al meni žal ljudi kaj žive u neznanju. Ja sam samo realan nekad, al nekad istina pogađa neke. 🍺i kad sam videl da je tu neka ekipa zbilja pomislila da ja sa mikrometrima mjerim kolko sam laka obrusil, pa ***** ti život bez zajebancije 😊
A ja uredno nametal to samo za slikanje, kao mjerim 😂😂😂
Nego kaj onda 3.25 da lupam?
Co2 mi u drugoj radioni i neda mi ga se vleči u ovu drugu.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,269
Viš da su cevi pofarbane. Obavezno elektroda, co2 ti bu "spuhnul" 😅
Su negda lokalni bravari delali prikolice koje idu još dan danas.. Tak da mislim da preveč komplicirate i stvaraju se neke tenzije.
Nek čovek zavari z čim mu je volja, i z čim ima mogućnosti. Znal sam videti i jako grde vare, i polek zavareno pa drži, neki čak još i prodaju pod novo takve stvari 😉

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
@Kupljenec Elektroda 3,25 cijev 3 mm, struja na 160A i udri. Ima da se prikolica cijedi po podu 😜 Ak nebudeš siguran da je dobro znam ja ekipu kaj snima zavare ultrazvukom pa dojdu decki provjeriti 😉

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Je imam i ja takve kaj gledaju na rengen zavar🤗sve mi se čini da bu to i trebalo nakon svega😳😇ali debljina stijeke je 5mm😳🤔joj kaj se bu to topilo🥳(valjda)

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,951
Pa to bum pobrusil prije švasanja 😂jedne već jesam, ove nisam stignul 😂
Bum ja to lepo napravil 😉
E, ni to samo tak - "bum pobrusil"!
Koju brusilicu, koju ploču za brušenje, koju obodnu brzinu ploče, kak okrenuti brusnu ploču, koju zaštitnu opremu,......???????
To sigurno ne znaš pa pitaj ovdje! :unsure:

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,491
I opet idemo k tome da za svako rješenje tražimo problem, a topla voda izmišljena, samo se okrene ručica na onu stranu gdje je crvena oznaka čak više ne treba ni vatru ložiti. Eh ali da se je primiti posla e to je već drugi par obuće, nije to samo tako, jer tko želi taj nađe način, a tko ne želi taj nađe razlog.

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
@Kupljenec Elektroda 3,25 cijev 3 mm, struja na 160A i udri. Ima da se prikolica cijedi po podu 😜 Ak nebudeš siguran da je dobro znam ja ekipu kaj snima zavare ultrazvukom pa dojdu decki provjeriti 😉
Kolega Tommy, ultrazvučna metoda spada u metode ispitivanja bez razaranja. Uzv je po principu i mehanizmu ispitivanja isto tako nepreciznija metoda u odnosu na Rontgensko ispitivanje, koje je puno preciznije i svaki ozbiljniji zavar se ispituje Rontgenom. Možda vi kolega mislite da ti zavari na šasiji prikolice nisu bitni, ja mislim da jesu. Nisu to vrijeđanja nego konstatacije činjenica koje čitaju mnogi na ovom forumu.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,491
Da u pravu si kolega.
"..… svatko ima svoje razloge, i kad razlozi ne postoje...."
Inače stihovi iz pjesme Sanjati izvođač grupa Crvena jabuka

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,525
Dečki, 'ajd'mo na temu...svatko ima svoje razloge... ;)

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
al ga jebete po tavanu

zavari s čime imaš da ti ko laiku na oko zgleda zavareno kak se spada i gotovo...

napomena: niti jedan taj var nije na kritičnom mjestu da moraju prenijet maksimalnu nosivnost profila koji variš tak da ionak nemaš brige

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Za neka kritična zavarivanja uvijek mogu pozvati tvog rođu, ali mi je to rijetko do sad trebalo. Čovjek ima ruku i iskustvo
Znam ja kak to kod tebe ide za sve. Ti imaš alat za sve ali nemaš uglavnom vremena kad treba nekaj malo stručnije napraviti. Kasnije je to tvoj proizvod...
Ali zato objasniti znaš sve, kaj neznaš izguglaš ili pitaš na drugom forumu osobu u koju imaš povjerenja ;)

Se sečaš kad je mene ono aparat prcal? Odma si skočil kak nemas vremena.... a kasnije sam pročital kak si čoveku objasnil kaj i kak treba.
Valjda je pri meni mi fi bil loš :unsure:

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Kolega Tommy, ultrazvučna metoda spada u metode ispitivanja bez razaranja. Uzv je po principu i mehanizmu ispitivanja isto tako nepreciznija metoda u odnosu na Rontgensko ispitivanje, koje je puno preciznije i svaki ozbiljniji zavar se ispituje Rontgenom. Možda vi kolega mislite da ti zavari na šasiji prikolice nisu bitni, ja mislim da jesu. Nisu to vrijeđanja nego konstatacije činjenica koje čitaju mnogi na ovom forumu.
Mi smo ultrazvučno ispitivali konstrukciju pješačkog mosta dužine 30 m pa valjda je onda dovoljno precizna metoda... Činjenica 😉

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
Kolega @hrva, dozvoljava se iznošenje mišljenja, ali ne i vrijeđanje.
Reći "al si ga nadrobil" nije isto ko i "ne lupetaj" ;)

I MIG i MAG su "brzi postupci" zavarivanja, kak i manje rašireni PPE...da ne idemo u širinu...a o tomu bi nam g. @plus imal kaj reći.
Slučajno, radil sam u J. Gredelju i još sam vezan s tom firmom, pa znam neke stvati iz prve ruke... ;)

Ovdje govorimo o zavarivanju i samogradnji nekih primitivnih proizvoda, poput prikolice a ne konstriuramo vlakove...pa bi bilo dobro zadržati komunikaciju na toj tehnološkoj razini.
Odgovorno tvrdim da bude prosječni kućni majstor bolje napravil kvalitetniji okomiti zavar s CO2 nego elektrodom.
Nemam atest zavarivača, samouk sam ali ni jedan zavar mi nije pukel, jer su opterećenja bila predviđena. A oni koji ne znaju adekvatno izračunati, mogu adekvatno predimenzionirati ili bar kopirati nečije rješenje.
Na jednom komadu se ne treba pretjerano štedjeti, jer to je ionak prototip, a on dozvoljava veće troškove ;)

Ajd da budemo konstruktivni:
Prikolica kolege @Kupljenec-a je dimenzionirana prema raspoloživom materijalu. Kutni spojevi su predviđeni kao zatvoreni okvir, zavaren pod 45°.
To je sigurno i konstrukcijski i torzijski jače od zavarivanja cijevi pod T na jednu stjenku. Zavari u nekolikp prolaza, čime god bili izvedeni i kakvi god bili, sigurno ne budu pukli.
Mislim da se možemo složiti s tim.

@MUHA, za neka kritična zavarivanja uvijek mogu pozvati tvog rođu, ali mi je to rijetko do sad trebalo. Čovjek ima ruku i iskustvo (y)
Kolega pa ti si povezao Mig postupak zavarivanja kao dobar postupak koji je dobar jer je u primjeni i u brodogradnji. Ako pažljivo pročitaš gore napisano, ja nigdje nisam tvrdio da je Mig loš postupak. Već sam napisao da je Rel postupak i Rel zavar kvalitetniji od Mig zatvara. Jesi li shvatio. Pa autogenim postupkom dobiješ bolji zavar od Miga. Je li tako kolege. Jebemumiša pa to su osnovne stvari koje svaka baba i nekakav naučnik prve godine zanata zna. Isto tako se zna da danas u 90% domaćinstava prevladava Co2 aparat za zavarivanje pa što i u ozbiljnim radionama majstora bravara, pa što i kod ljudi hobista amatera koji će si zavariti plot u svinjcu, flah na kultivatoru itd..... i lakše je amateerima variti sa Co2 i lakše je variti tanje limove 1-2, mm, zato su toliko ti je aparati i rasprostranjeni. Ali kvaliet zavara sa Mig postupkom je lošije kvalitete od Rel zavara. Kad vas netko to bude pital da to budete znali.

Znam ja kak to kod tebe ide za sve. Ti imaš alat za sve ali nemaš uglavnom vremena kad treba nekaj malo stručnije napraviti. Kasnije je to tvoj proizvod...
Ali zato objasniti znaš sve, kaj neznaš izguglaš ili pitaš na drugom forumu osobu u koju imaš povjerenja ;)

Se sečaš kad je mene ono aparat prcal? Odma si skočil kak nemas vremena.... a kasnije sam pročital kak si čoveku objasnil kaj i kak treba.
Valjda je pri meni mi fi bil loš :unsure:
A jebateled je li to moguće😂

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
ZJ,
na koju temu? Ovu i neke druge bi se bez problema moglo preimenovati u neko zabavnije ime, :hahah: ali kak je krenulo, možda i u manje zabavno. :(

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Ja kad vidim kakvih sve stručnjaka imamo na forumu strah me prekidač na uparatu okrenuti.
Bi ja njih prodal, ali trebaju mi. Za svoje potrebe ja sebi zavarim da drži i izdrži :giggle:

Na vrh