Zakaj misliš da je rudo visoko. Po meni, visina ruda zavisi od visine kuke za vuču. Ako je prikopča na donju, ne bu visoko. Zo kaj onda prikolica na ravnom malo visi prema traktoru, meni nema veze. Puno je važnije, naročito kod visokog tereta, da se kod vožnje uzbrdo osigura čim bolji pritisak na traktor. A upravo to se dobiva ako je prikolica na ravnom nagnuta prema traktoru.
Trebao je, tu gdje fali da se spoji, tu je najveće opterećenje. Dosta je to sve jako ali ruda je trebala do osovine a ima mjesta iznad osovine da ju je mogao pružiti do kraja prikolice. Od tog svega, ruda je i preslabo dimenzionirana u odnosu na šasiju. Ali opet dosta je to sve masivno za tako mali traktorić.
Postoji više modela šasije za jednoosovinke koje nisu kiperice. Ja sam pristaša dvije varijante:
1. Dva profila koja se u V spajaju u rudo (bez centralnog profila),
2. jaki centralni profil koji preuzima vertikalno opterećenje i torziju te je ujedno i rudo, a svi ostali profili su sekundarni i znatno manji.
No, kak je napisano, ova je napravljena iz materijala kojeg je kolega imal na lageru (mislim da sam mu prije početka sugeriral da bi bilo bolje zamijeniti cijevi 100x100 za pravokutne (npr. 120x80 ili 140x80, mogu obje i s tanjom stijenkom) i ne umanjiti nosivost.
Svatko od nas ima svoj način rada. Ja sam u više navrata očekival pomoć forumaša, koji o problemu za koji nisam bil siguran kak ga riješiti, znaju više od mene. Moj način je da u takvom slučaju prezentiram na forumu kak mislim napraviti. Uvijek sam od dobrih forumaša dobil njihovo mišljenje. Na tome im i ovim putem zahvaljujem.
Da sam prije napravil, a onda objavil na forumu, mogel sam dobiti kritiku ili pohvalu, ali ništa korisno za projekt koji je napravljen ili u fazi kad se više ne isplati mijenjati.
Kaj bu sad kolegi značilo da mu npr. velim kak su oni trokuti mogli biti tanji, a s puno večom efikasnosti. Po pravilu struke ti trokuti se stavljaju iznad vertikalnih srtijenki cijevi, a nikako u sredinu horizontalne stijenke.
Da rezimiram. Kod svakog projekta je najvažiniji detaljan projektni zadatak. ako se u početku zna kaj se treba dobiti, onda se uz pomoć drugih lakše dojde do optimalnog rješenja.