• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prikolice iz kućne radinosti

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Trebao je, tu gdje fali da se spoji, tu je najveće opterećenje. Dosta je to sve jako ali ruda je trebala do osovine a ima mjesta iznad osovine da ju je mogao pružiti do kraja prikolice. Od tog svega, ruda je i preslabo dimenzionirana u odnosu na šasiju. Ali opet dosta je to sve masivno za tako mali traktorić.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Zasto tako visoko rudo

Zakaj misliš da je rudo visoko. Po meni, visina ruda zavisi od visine kuke za vuču. Ako je prikopča na donju, ne bu visoko. Zo kaj onda prikolica na ravnom malo visi prema traktoru, meni nema veze. Puno je važnije, naročito kod visokog tereta, da se kod vožnje uzbrdo osigura čim bolji pritisak na traktor. A upravo to se dobiva ako je prikolica na ravnom nagnuta prema traktoru.

Trebao je, tu gdje fali da se spoji, tu je najveće opterećenje. Dosta je to sve jako ali ruda je trebala do osovine a ima mjesta iznad osovine da ju je mogao pružiti do kraja prikolice. Od tog svega, ruda je i preslabo dimenzionirana u odnosu na šasiju. Ali opet dosta je to sve masivno za tako mali traktorić.

Postoji više modela šasije za jednoosovinke koje nisu kiperice. Ja sam pristaša dvije varijante:
1. Dva profila koja se u V spajaju u rudo (bez centralnog profila),
2. jaki centralni profil koji preuzima vertikalno opterećenje i torziju te je ujedno i rudo, a svi ostali profili su sekundarni i znatno manji.

No, kak je napisano, ova je napravljena iz materijala kojeg je kolega imal na lageru (mislim da sam mu prije početka sugeriral da bi bilo bolje zamijeniti cijevi 100x100 za pravokutne (npr. 120x80 ili 140x80, mogu obje i s tanjom stijenkom) i ne umanjiti nosivost.

Svatko od nas ima svoj način rada. Ja sam u više navrata očekival pomoć forumaša, koji o problemu za koji nisam bil siguran kak ga riješiti, znaju više od mene. Moj način je da u takvom slučaju prezentiram na forumu kak mislim napraviti. Uvijek sam od dobrih forumaša dobil njihovo mišljenje. Na tome im i ovim putem zahvaljujem. (y) :ppozdrav:

Da sam prije napravil, a onda objavil na forumu, mogel sam dobiti kritiku ili pohvalu, ali ništa korisno za projekt koji je napravljen ili u fazi kad se više ne isplati mijenjati.

Kaj bu sad kolegi značilo da mu npr. velim kak su oni trokuti mogli biti tanji, a s puno večom efikasnosti. Po pravilu struke ti trokuti se stavljaju iznad vertikalnih srtijenki cijevi, a nikako u sredinu horizontalne stijenke.

Da rezimiram. Kod svakog projekta je najvažiniji detaljan projektni zadatak. ako se u početku zna kaj se treba dobiti, onda se uz pomoć drugih lakše dojde do optimalnog rješenja.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
@iwanho jesi mislil na ovu vertikalu da stavim trokute? Ovo kaj sam zacrtal? Ajmo reći sprve strane prikolice.
Ako jesi tak sam i mislil od 5mm flaha, ali sam pročital napred par stranica da to nije dobro. Onda sam ovak del po sredini, sad jel ju dobro ili ne neznam.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ma to ti je ovaj za doma😉

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Meni se na slici čini visoka ko da je kačenje iznad kardana al mozda je to zbog slike, čim niže to je sigurnije, a ne smije ni visit previše da rudo ne pati

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ako imaš još cevi, mogu i 60x100 stavi ih popreko dva komada u ta prazna polja da smanjite torziju. Mada znam da nećeš pretjerano raditi ali to je poželjno za vagače ako je šavna cijev vremenom pusti šav. To je plus 10 kg a imaš onda 2 puta veći otpor na bočne torzije.
Mada za tvoje potrebe i to je ok.

Posljednje uređivanje:
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Pa ovo nije još gotovo, moram još stavit popreko nešto u kaj budem daske šerafil, moram u profil stavit još iznad osovine, imam još posla, ovo je samo danas ovo rađeno.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
@iwanho jesi mislil na ovu vertikalu da stavim trokute? Ovo kaj sam zacrtal? Ajmo reći sprve strane prikolice.
Ako jesi tak sam i mislil od 5mm flaha, ali sam pročital napred par stranica da to nije dobro. Onda sam ovak del po sredini, sad jel ju dobro ili ne neznam.

Može ovak s 4 rebra:
1668282097215.png

ili ovak s 2 rebra;
1668282164967.png

Oba načina su bolja od izvedenog. No to ne znači da tvoja šasija ne bu držala, ali je šteta ovog debelog materijala za manju korist. Naime taj debeli materijal se na jednoj cijevi oslanja u sredini gdje je cijev relativno mekana.
Pokušal bum to malo ilustrirati.
Postavi flah na komadu cijevi u sredinu stijenke (gdje je trokut) i udari po takvom flahu. Buš videl kak se bu stijenka cijevi spigala. Ako jednak udarac ponoviš na mjestima koja sam ja označil primijetil buš da nema deformacije.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Probelm je kaj tu ima x savjeta i svega, i kak sad izabrat pravi put? Neko veli ovak neko onak. Kome kaj vjerovat? Jer sam jučer bil kod nekih bravara išel kocku za rudo glodat, tj kuku i rekli mi da ovo nema kam iti da tak pošvasam po sredini. Ja sam i ove trokute kak sam po čoškima del htel umjesto ovih 2cm deti, ali su mi rekli da nema potrebe.
Nema druge nego delat ko kak zna kak mi se čini. Ja imam ovih cijevi još za 10 prikolica napravit, ali mislim da nepem novu delat. Ovu bum završil i mislim da bude dobro.

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Za to kaj bude Kupljenec trebal prikolicu, da ju je samo poheftal držalo bi sto godina. Pa nebu na njoj vozil 5 kubika pijeska. Kad vidim kakve su ljudi sve prikolice napravili i iz kojeg (tankog) materijala ova je ko grom.
Ak bi već trebal pojačati šasiju, onda bi najbolje bilo da napravi X pojačanje.
Al onda bi mu predložili da kad je već tak pojačal, more i neki kiper konstruirati... Kad bi to napravil, jedna osovina možda nebi bila dosta, bolja je tandemka... Pa kad je već tandemka, dal napraviti klacku ili na federplate... I tak unedogled... A onda bu priksa prevelika za Raketu. Pa bu trebalo i traktor mijenjati... A traktor ne stane pod strehu... Treba i strehu napraviti... I tak bu zbog jedne obične prikolice Kupljenec potrošil 100 k ojra... 😄😄 (malo se zezam al kak ste krenuli s komentarima, nebi se začudil da bi tak ispalo. 😉😉☺️☺️)

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ma meni da je trebala veća prikolica ja bi napravil da ide preko kotača sve, ovak za dopeljati drva meni čisto dosta. 5do 7metri stane nutra komotno. Nije to neki teret, zato bolje da je sve masivno. Neznam zakaj svi forsiraju i gornju šasiju i starice na otvarenja na pante?

vlastel

Dobro znana faca
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
569
Ma meni da je trebala veća prikolica ja bi napravil da ide preko kotača sve, ovak za dopeljati drva meni čisto dosta. 5do 7metri stane nutra komotno. Nije to neki teret, zato bolje da je sve masivno. Neznam zakaj svi forsiraju i gornju šasiju i starice na otvarenja na pante?
Šefe, kam ti bu stalo 7 metri drva?

Najnoviji postovi

Na vrh