• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prikolice za razbacivanje stajnjaka

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
699
Mika ti je dobro napisao. Inače smo imali Kruger H4, dobra prikolica, ali je prijenos kompliciran poprilično. Da bi se sve stavilo u fazu treba dosta sreće za pogoditi prvi puta jer je razvod izveden lancom i lančanicima. Kod zupčanika je puno lakše.
Treba skinuti vitla, počistiti kocke, i na kon toga izbiti elastične zatike. Jedan prolazi kroz drugi. Kasnije osovine s lančanicima idu van prema dolje. Ako želiš samo staviti u fazu lanac mislim da ne moraš sve rastavljat.

Mi smo prodali H4 i kupili SIP ORION i sad smo se preporodili. Jednostavno je ovo zastario stroj ali kvaliteta je odlična. A i dijelovi su skupi - lančanici... pa samo prilagodili mengele sistem.

Gore imaš semeringe, vjerojatno su loši, ako budeš mjenjao ležajeve trebalo bi obradit osovine i stavit nove semeringe jer je korozija vjerojatno napravila svoje....

Normalno ti je da valjci imaju lufta jer se lanac rastegao s godinama. Ali ide to još... Glupo je riješen sistem jer je nezgodno sastavit, a kad sastaviš vidiš da si fulao fazu. Meni je uspjelo od treći puta.... I to je sreća ...

Sretno, trebat će ti snage vremena i strpljenja.
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,141
Budem slagal samo ovu lijevu stranu, ova desna je jos u donekle dobrom stanju, znaci jako se olabavil lanac koji povezuje ova dva lijeva valjka, tako da je ovaj drugi valjak preskocil i sudara se sa svojim parom.
I dok sam rastavil ovaj dolje poklopac i dok sam cimal lijevo desno prvog valjka s lijeve strane pocurile su kuglice od lezaja ispod kocke..

Znaci, ja bi sad samo zamjenil ovaj lezaj ispod kocke na prvom lijevom valjku i ovaj lanac koji povezuje ta dva valjka, ako se moze skratiti mozda bi mu stavil poluspojnicu.

Jel imaju ti lanci spojnice ili kako se to skida dolje?
 

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
699
Sve je to meni jasno, ja sam sve slagao. Neki lanci imaju spojnice a neki su u komadu, ne sjećam se točno. Ove kocke su vjerojatno zapečene, ja sam ih grijano autogenim na crveno i jedva ih izbio van.... Tako da će to biti veselje....

Kad izbiješ kocke onda idu osovine dolje ili nakosiš osovinu i ide lanac dolje.
 

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,955
Još za Yuge sam slagal takvu prikolicu valjke sam složil na daski i zabilježil i ispalo od prve dobro . Ali kak se mijenjali ležajevi semerinzi i nadovarivali i obrađivali potrošeni djelovi bilo je preskupo. Kad sam slagal drugu izbacili sve i na postoječi rušt namontiral dvije vodoravne pužnice .
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,141
Ja budem sad samo na ovom jednom valjku promjenil lezaj i stavil drugi lanac ili skratil ovoga, samo da izvezem jos tih 20 prikolica.

A kako mi se cini da budem i ja ovo sve izbacil i stavil vodoravne valjke, jedino tu bude malo problem, jer i pod vozi nekak preko tih valjaka, tj lanci tjeraju jedan zubcanik, koji potom pokrece jedan veliki koji tjera pod.
 

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,955
Baš te i ne kužim ako budeš sam radil pužnice mora biti do pol valjka lijevi i od pol desni korak tak da razbacuje malo šire od prikolice . Ja sem slagal na onoj kaj se valjci šeću lijevo desno u radu . Bitno je također da se valjci okreču u istom smjeru kao i pod .
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,672
Mi imamo model H3 i tu su unutra samo dva lanca. Nema se doslovno kaj pokvariti.
Najbolje i najlakše je skinuti dolje tu kutiju s lancima okrenuti ju naopak i onda sve složiti.
Koliko se sjećam, sve kocke moraju stajati u istom položaju, a onda se valjci pri sastavljanju zakreću za 1/4 kruga.
 
Posljednje uređivanje:

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,955
Kod tebe se sigurno nebude pokvarila :(giggle):. Kod mene svaka 3 mjeseca izveze od 30 do 40 prikolica čak ju niti ne perem samo podmazivam kad sem pral često sam mijenjal ležajeve otkad ne perem ležajevi duraju .
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,672
Sad nebu, ali nas je dobro služila. Kad je kupljena, bila je neispravna (podvalil Gašparec slomljeni ulazni kutni zupčanik), popravljena je i temeljito složena, pojačan pod i rudo i pofarbana, iako je izgledala ko nova.
Sad nam više ne treba, ali mi ju je žal prodati.
 
Posljednje uređivanje:

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,141
Poskidal sam valjke i dosel do kocki, sad, netko je napisal da se prvo moraju kocke izvaditi pa da osovine idu prema dolje van, ali ne znam jel to bude islo.
Kao prvo, zatike su skroz zapecene i nezgodno ih je izbijati kad kocka ide lijevo desno jer su popadale kuglice iz lezaja.


Ili da probam odozdola vaditi zupcanike i lancanike radapcigerom?


A vi koji ste slagali to, jel ste skinuli cijelu ovu "getribu" dolje s prikolice pa onda izbijali kocke i osovine ili se to radili gore na prikolici?
 

Black jack

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
211
Ajde ti to prvo dobro operi pa onda pitaj šta i kak. Budeš ljudima uštedil puno odgovora a sebi pitanja.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,672
Da bi zamijenil gornje lagere kocka svakak mora van. Lančanik je zavaren za osovinu, a zupčanik je na kajlu. Njega možeš izvaditi radapcigerom, ali mi izgleda da to ni ne trebaš raditi.
Glede štiftova u kockama: kupi originalne izbijače (cilindrične, a ne konusne) i najprije izbij unutarnji štift. pa onda vanjski. Kocku treba podložiti (forhaltati) da se ne miče kad budeš tukel po izbijaču.
Komadom drota ili malim borerom izčisti sredinu unutarnjeg štifta i dobro nasprejaj sredstvom za otapanje rđe i onda Bože pomozi...udari i ne žali.
Kad izbiješ štiftove, onda tek slijedi glavni izazov: skidanje kocki s osovina. One ti imaju okrugle kajle, a i vjerojatno su dobro zahrđale na osovini. Za to trebaš jaki radapciger. Možda budeš trebal i brener za zagrijati da popusti. Uglavnom veselje. Sretno.
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,141
Ovo za stiftove mi je jasno, vec sam ih se naizbijal dosta van, jedino nisam znal da postoji bas alat za to.
Kak da prosim to u trgovini, izbijači za stiftove?

A kaj se tice vađenja kocki s radapcigerom, ne znam jel bude mogel radapciger primiti odozdola kocku, jer nema mjesta bas.
 

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,968
Radi ovoga sam ja krone kupio s ležećim valjcima .
Susjed ima krugera slagao je to par dana je radio
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,672
Mali, s horizontalnim valjcima prikolica razbacuje samo iza sebe, dok ova prikolica izvrsno razbacuje 3 širine.
Naša ima 3 valjka, pa na lijevoj strani baca samo iza prikolice, a na desnoj strani za dvije širine.

Ivane, ako nebu mogel standardni radapciger, onda si ga napravi od komada debelostjene kvadratne cijevi na način da kocku primiš za rupe sa dva kratka štifta.
Ak trebaš skicu, reci.
 

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,968
Pa to i hoću da baca iza i da baci kako treba.
Radio mi susjed s krugerom ali krone je bolja.
Em mazalice ima to je stroj.
I jednostavna s ovom samo problemi bili.
I nije daleko bacala 2, 5 metra.
 

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,955
Zakaj mora bacati široko baca iza sebe i još pola metra više puno laganije se vrti možeš natrpati više nego su stranice jedino kaj kad ostane malo to teže izbaci jer se valjci vrte napred . Prikolica je kod mene od 1984 godine prva serija Tehnostroja i nema šanse da radim sa okomitima valjcima . Kolege kaj imaju okomite valjke su dosta slagali rastepače a ja jedino mijenjal ležajeve i lanac i vodilice lanaca (strule) pod još ima svoj .Susjed ima nekakvu bez imena rastepač je prerađen iz okomitih na samo jednu veču spiralu koja se vrti na drvenim ležajevima od tanjurača i samo radi .
 

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,968
Moja je orginal i nema se šta .
Dok ima ta kruger i sip .
Malo malo neki problem s njima .
Kad sam to vidio odmah sam odustao.
Ovom zaletio kamen sve pokidalo.
Na krugeru.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
S velikim zanimanjem pratim diskusiju koja se razvila o prednostima i nedostacima jedne ili druge vrste rastepačica gnoja. Iz dosadašnje diskusije sam shvatio da je jedina prednost rastepačice s vertikalnim valjcima veća širina razbacivanje gnoja i samim time manja gustoća prolaza. To može biti dosta bitno kod nepovoljnih vremenskih uvjeta, ali, može li to biti presudno kod izbora? Ima li razlike u kvaliteti (jednolikosti) razbacivanja?
 

Najnoviji postovi

Na vrh