• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Problem na IMT 533

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Pozdrav decki. Imam jedno elektricno pitanje, nije skroz pogodjena tema ali ima veze sa mojim IMT 533. Na svim priključcima koje imam za traktor a koji zahtjevaju signalizaciju, dogadja se sljedece. Ukoliko je upaljeno stop svjetlo i pritom se upali zmigavac ili pozicije, mjenja se intenzitet svjetla. Odnosno oslabi sve skupa. Sve svjetli inace kako treba svjetliti samo intenzitet se smanjuje. Vjerojatno to ima veze sa masom koju na prikljucak vucem direktno sa uticnice iz traktora. Da li ima koje rjesenje da se rjesi to mjenjanje intenziteta svjetla?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
To se oce dogadat kad je kvadratura zica prevelika,masu mozes potegnut s sasije prikolice posebnom zicom,al ne nadaj se prevec jer to je tehnologija proslog stoljeca i nema stabilan napon i razvod mozda nije idealno rjesen.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Dovuci masu u utičnicu i preko utikača direktno na lampe.
Problem rješen

B

bosniahos

Guest
Sada se stavlja na svaki potrošač masa,gubitkom jedne od masa događaju se prebacivanja,zaobilazne mase,pa se smanjuje intezitet ili čak zasvitli druga lampa.Jedna masa od utičnice i na šasiju ako je metalna i moralo bi biti ok.Svakako instrumentom proviri spojeve.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
jedno teoretsko pitanje...

jel moguce da ofucan remen bude uzrok da alternator ne puni akumulator?
kaj tak moze proklizavat da ovaj ne puni? na oko se vidjelo da vrti :D:

B

bosniahos

Guest
Čim se ugasi indikator-lampica, teoretski bi mora punit,ali treba provirit kojim naponom.Remen da je ofucan moždak ali čim postoji određen broj okretaja a alternator je ok. mora bi.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
dok je bio ofucan remen, lampica se gasila tek na 1600 okretaja...
to mi je prvo bilo cudno, a onda kad sam po mraku upalio reflektore
i kad su se kroz 60 sekundi sva svjetla prigusila, upalila mi se indikator lampica,
te se nije gasila ni na 2000 okretaja...

prvo sam pomislio na najgore (nedavno su mi se skurili namotaji na alternatoru od motocikla)...

kad sam dosao do dvorista, vidjeh da lete krpe remena...

sad je novi remen, i indikator lampica se gasi cim malo dignem iz ler gasa...

akumulator ima tekucine u svim celijama, kad je hladan traktor, puni oko 14V,
kad se ugrije, oko 13V, u ler gasu je na 12.2V...

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
juce sam radio jedan alternator na 539.predhodni majstor ubacio losu papucicu i jos neizolovanu od plus pola onu siroku. razlabavila se i zakacivala na masu dok nije izgoreo diodni most. srecom nadjemo od ficinog kombija alternator i sve prepakujem u ova kucista .za 10 eur nadjem alternator i radi

orašar

Član
Tu od
17 Lip 2013
Poruka
74
Dakle, alnaser na 539 (Iskra) palio je tako da je par puta ključ trebalo okrenuti (tuk tuk tuk) dok konačno automat ne ukopča glavni namotaj.

Automat je danas promjenjen, a simptomi ostali isti.

Ima netko pojma šta bi to moglo biti.

orašar

Član
Tu od
17 Lip 2013
Poruka
74
Da; fino vrti samo kad automat ukopča do kraja glavnu sklopku, a kaj mu smeta nemrem skužiti.
Znači pali ko mina, samo kad privuče do kraja, tj. kad automat pusti struju prema alnaseru.

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,485
Problem ti je u prevelikom otporu napojnog voda.
Pogledaj spojeve vodiča, ispravnost kontakt brave, ispravnost startne brave i onog sigurnosnog šaltera na reduktoru. Usput pogledaj i stanje spoja vodiča i automata anlasera.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Mislim da kad bi bil problem u vodu struje, da bi trebal lampice pogasiti i bar uzubiti i probati zavrteti :icon_scratch::icon_scratch:

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Problem ti je u otporima struje, to se i meni događa naročito kad je traktor topao, kod hladnog ne. Promjenjen je i rotor, i automat (zbog drugor razloga) al problem je ostao. Ako pališ direktno tad nema problema. Za to postoji relej izgleda kao kockica, jednom sam ga ugrađival u TAM 2000, i nakon toga je dobro bilo.

orašar

Član
Tu od
17 Lip 2013
Poruka
74
Evo da budem potpuno iskren, traktor pali tak odkad je kupljen i sad su živci malo popustili jer nekad je palil od prve nekad ne, a sad svaki put 3-5 puta vrtim ključ dok ne ubaci automat kak se spada do kraja i zavrti. Onak ide tk tk tk i vrum zapali.

Ja mu mogu sutra probati spajati diraktno žicu na automat samo da maknem bravicu kao uzrok, ali mislim da sa time nebudem riješil. Neka direkt paljenja sa šrafcigerom niti ne pomišljam, zato je kupljen novi automat.

Velim opet budem probal.

Zakaj kad počne privlačiti sa automatom bendiks ne uzubi do kraja da ga automat nakon toga kresne svaki ibogi put neznam, jedina pomoč bi bila ak je več netko to imal doma i kak je riješil.

Problem ti je u otporima struje, to se i meni događa naročito kad je traktor topao, kod hladnog ne. Promjenjen je i rotor, i automat (zbog drugor razloga) al problem je ostao. Ako pališ direktno tad nema problema. Za to postoji relej izgleda kao kockica, jednom sam ga ugrađival u TAM 2000, i nakon toga je dobro bilo.

Kaj taj relej radi, automat pukne bendix i uključi prekidač na namotaje alnasera, di i kak se spaja taj relej TAM 2000?

Logički bi bilo da slabije privlači kotvu kad je hladan pa je ono malo masti u cilindru automata gušče nego kod toplog motora, no moj zajebava jednako i po ljetu i po zimi i vruč i hladan.
Grrrr, ljut sam.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Kad je toplo, veči je otpor struje. Taj TAM je imal onaj anlaser s pomičnim rotorom (spori) i čovjek je kupil novi tip, ugradili smo ga, i bilo dobro, al s vremenom je počel tak zezati, i topao nije htel zavrteti, Neznam gdje je nabavil taj relej uglavnom, ako se dobro sječam na njega idu 4 žice: Stalna struja s osigurača, masa, struja s bravice paljenja, i izlaz prema automatu, i nakon toga tamić pali normalno. Raspitaj se kod električara. A kak ti pali direktno kad spojiš malu i veliku žicu na automatu? onda nema "tikanja"?

Najnoviji postovi

Na vrh