"stric", ak sam te utješil....onda mi je jako drago...:mrgreen:
Kolektor je glavni konstrukcijski problem da je nestao iz upotrebe....vi koji ste bili u JNA znate na koliko je bilo propisano održavanje dinama...:supz:
u svakom slučaju polako si pripremi neki alternator pa da za vazda riješiš te probleme:weedman:
...samo niti jedan električni alat u svome životu ne napravi ni približno RS kolko jedan dinamo.
A što se samog dinama tiče, trajalo bi duže ako bi se više pažnje posvećivalo njegovom održavanju. Naravno, to je iluzija, malo tko dat će si toliko truda, da ide otvarati "ono što radi". A kad prestane raditi, onda je obično prekasno.
Tvoja stručna sprema mora biti viša od moje tj automehaničara jer sustavno misliš da znaš a ne znaš ništa .Trudim se izbjegavati svaki kontakt s tobom, što je više moguće. Ali kad mi već tako nešto predbacuješ molim te - iznesi makar samo jedno mjesto, neki moj post, web stranicu, ili bilo što, gdje se ja "busam sa diplomom"?! Otkud ti uopće znaš koja je moja stručna sprema?
A što se tiče automehaničara, apsolutno ništa nemam protiv njih. Valjda samo nekome iz te branše može pasti na pamet da bi utore između lamela na kolektoru čistili sa listom pile za željezo.
Tako nešto si upravo ti na ovoj temi nekome predložio, prije par dana. Pila za željezo je tvrđa od materijala iz kojeg su izrađene lamele, a dovoljna je obična čačkalica, ili drvena skala za taj posao.
Iz toga zaključujem da ti vjerojatno nikad u životu nisi sređivao nijedan kolektor, jer ti je čak i brusni papir bio "odbojan". A upravo se sa finim brusnim papirom površina kolektora može uglancati na fino, a ako je kolektor površinski izgreban, onda se prvo može koristiti i grublji brusni papir.
... ai to je isto napisal netko moje struke ..
Brusni papir bilo koje granulacije nema kaj delati na kolektoru .
Ako je predebelo malo se pobrusi ..ipak ide lakše nego čaćkalicom .Da si samo jednom držao u ruci rotor nekog motora s kolektorom, bilo bi ti jasno da su utori između lamela puno manji od debljine prosječnog lista pile. Ovdje naravno raspravljamo o dinamima i anlaserima na vozilima, a ne o velikim kolektorskim strojevima.
Aha , kod autolimara i sobolićilaca ..sinek strojarstvo ne poznaje brusni papir kao vrstu strojne obrade .A to je valjda zabranjeno Ustavom, ili nekim zakonskim aktom? Brusni papir se koristi za finu završnu obradu površina na jako puno mjesta, pa stoga ni fino brušenje kolektora nije nikakva iznimka.
Ma jasno da se pila šira od utora ne može koristiti, al se odabere bila koja je uža, odnosno pobrusi se da odgovara. To sam ja još zapamtio nekad davno iz knjige D. Lučića, "Električni uređaji na motornim vozilima" i uvijek sam tako radioartyman:
Redovno održavanje kolektora ,rayer::shock::toimonster:Raspravljalo se je o redovnom održavanju kolektora, kad njegovu površinu treba samo lagano izglancati, a nakupljenu grafitnu prašinu treba očistiti iz utora između lamela.
Za ponovno dubljenje utora kod tokarenih rotora, autoelektričari imaju poseban alat - rezalice za izolaciju, i sigurno ne koriste pilu za željezo.
To si opet izgooglao , a?[
Za ponovno dubljenje utora kod tokarenih rotora, autoelektričari imaju poseban alat - rezalice za izolaciju, i sigurno ne koriste pilu za željezo.
To si opet izgooglao , a?
Prića se po forumu da se to radi čaćkalicama .:madmana:
Strikane eto ćuo si , trk po alat za skidanje izolacija lamela ili po paket čaćkalica ....jbg ja nemam dvora ni lopate pa moram to raditi starom pilom za željezo ..jeben je život .. jeben !
Vidiš sinek jedino je pozitivno ti kaj si me počel poštivatiHa ha ha ha, koliko god ti pokušavaš ovdje nešto glumatati i "optuživati" druge, samo još više pokazuješ svoju bijedu!
Jeste li vi raspravljali o redovnom održavanju kolektora? Grafitnu prašinu iz utora možeš počistiti i sa noktom, dok s listom pile za željezo možeš samo odrezati polovicu lamele, jer je list pile puno predebeli za tako nešto.
Kućno održavanje komutatora :rolfer:....Tek danas ti si se eto "dosjetio" brusiti list pile za željezo, i koristiti glatku stranu. Ali reparature kolektora obično rade autoelektričari, čitav kolektor može se zamijeniti, i staviti novi. Ako se samo poravna na tokarskom stroju, autoelektričari za utore imaju poseban alat.
Ali to je već reparatura, a mi pričamo o kućnom održavanju.
I ja nisam rekao sticu da ćisti komutator pilom za željezo ..likaj taj post ..rekao sam ti argumentirano -ne napamet
Prvotno napisano od StricVujc
Ne znam kaj bi bilo kolektoru osim kaj je zamazani, no poslikam još sutra. Utore sam mislil očistiti to obavezno, ak imaš kakvu specijalnu metodu daj reči ja sam mislil s bilo čim dovoljno tankim kaj bum našel...
Ha , list pile za željezo zna biti dobar alat , mene više zeza strpljenje napraviti cijeli krug
Da sinek ali za alnaser a ne dinamo :gitarist::rolfer::finga:Evo posta, čovjek se raspitivao kako da sam malo sredi stroj..
Da sinek ali za alnaser a ne dinamo
I tu ti je debelo dato do znanja da ne mislim na skidanje prašine između lamela nego skidanje izolacije .
Utore sam mislil očistiti to obavezno, ak imaš kakvu specijalnu metodu daj reči, ja sam mislil s bilo čim dovoljno tankim kaj bum našel...
Od cincilatoraDakle, StricVujc ovdje ne priča niti o tokarenju, niti o izradi novih utora, nego samo o čišćenju tog kolektora. I na kraju - ono što mene najviše zanima: od kakvog je to stroja bio taj kolektor, čije si utore ti čistio sa pilom za željezo? :mrgreen:
Raspravljalo se je o redovnom održavanju kolektora, kad njegovu površinu treba samo lagano izglancati, a nakupljenu grafitnu prašinu treba očistiti iz utora između lamela.
Definitvno ovog ćasa ideš na ignor lisu ..zbogom!Ha ha ha ha, koliko god ti pokušavaš ovdje nešto glumatati i "optuživati" druge, samo još više pokazuješ svoju bijedu!
Jeste li vi raspravljali o redovnom održavanju kolektora? Grafitnu prašinu iz utora možeš počistiti i sa noktom, dok s listom pile za željezo možeš samo odrezati polovicu lamele, jer je list pile puno predebeli za tako nešto.
Tek danas ti si se eto "dosjetio" brusiti list pile za željezo, i koristiti glatku stranu. Ali reparature kolektora obično rade autoelektričari, čitav kolektor može se zamijeniti, i staviti novi. Ako se samo poravna na tokarskom stroju, autoelektričari za utore imaju poseban alat.
Ali to je već reparatura, a mi pričamo o kućnom održavanju.
:supz:ajde vas dva u box ring ,pa tamo raspravljajte....