Napisao sam cijeli post prije i stavio sliku da se shvati omjer prm i m3...Nije tocna izjava da ne postoji tocan omjer iz m3 i prm....
Napisao sam cijeli post prije i stavio sliku da se shvati omjer prm i m3...Nije tocna izjava da ne postoji tocan omjer iz m3 i prm....
U pravu si, zapravo sam htio rec nesto drugo.Nije tocna izjava da ne postoji tocan omjer iz m3 i prm....
A kad ti revirnik....Kada ti revirnik doznači drva u kubicima, ti ih moraš složit u metricama. Metrice složiš na 1 metar visine i još na taj metar visine složiš jedan red drva, i tada imaš ukupnu visinu 1,1 -1,3 m.
Kada takvih 10 metara dužnih odvezeš kupcu i tako mu ih isto složiš onda je to to.....E ali ti možeš složit tako da ti od onih 10 metara dužnih i ostane viška drva. Za taj višak drva je kupac oštećen a ti si u benefitu....Jeli tako
Nekome lakše uđe u guzicu nego u glavuA kad ti revirnik....
Kad siječes stabla prečnika 20 cm, i to izradiš u metricu, složiš u štivu. Izgleda da se samo trupac siječe u metricu, a šta je sa ostalim koja idu u metricu a ne cijepaju se kako dalje. Gdje tu kubik trupca ???. Pa nije ga ni bilo. Okruglice nema slijeganja, nema fuša, nemožeš je kombinovati da ostaje prazno, već kako ide i to je to. Šta se tu sliježe, da ide na visinu 1,1 . Kažem to je iz prošlosti naziv, da se zakida sjekač, smaraš .. i to je prošlost u mom kraju. Tamo gdje iznose konji i vitlo izvlači nema ni cjepanice viška. Ko hoće više nek nosi sam sebi.
Ajd malo pričaj o drvima.
Ako si mislio nešto u vezi moje prodaje, i prevare, tu si pogrešio debelo, do hoću nekog da varam nebi radio mnoga zanimanja. Nikad ni cjepanice nisam prodao to ne radim, radim uslugu, jedna tura košta toliko , u njoj ima drva toliko a i nemora biti. Ko hoće šumski metar njegova drva ostaju u šumi do drugog izvođača samnom nije sklopio posao. Ja mogu da biram poslove i ljude. Ja postavljam uslove posla a ne drugi. Tako da izaberem bolju ponudu, dali je rad sa šumom i vitlom, aparat varenje, tokarenje, građevina ili bilo šta drugo.
ja sam baš uspio nagovoriti jednog vikendaša iz Zg da ide samnom u šumu (jer su mu drva bila skupa)...od rušenja, vitlanja i rezanja na furke (trebalo mu je tri metra drva), ubio sam ga od posla...Moj prostorni metar drva je 1x1x1m. Ako su drva kvrgava pa ih nemrem lijepo složiti stavim 10-ak cm više. Mjera je takva, cijena je takva, ak ti paše ok, ak ne - traži dalje (obično prođu puno gore u takvim situacijama i često se vrate). Nemam problema s mjerenjem, često si mudrijaši sami izmjere više nego kaj im ja velim pa objese nos. Imal sam jednog koji mi je pomagal istovarivati drva i završili smo po mraku pa je uzel bateriju i svijetlil kroz drva i rekel da nisu dobro složena. Druge godine je isel sam raditi drva u svoju šumu, čak sam mu i kalač dal da si kala. Drugi dan si je dva prsta prerezal sa nekom kineskom motorkom, i žalil se kak mora poslje svakih pol rezervara motorka stajati pol vure da se ohladi. Jedan kolega je kupil 5 m od mene (nije sirotinja) i dam mu bukvu po 60€, sami znate kakve su cijene Zg, Vž i okolica. I prigovara skupo. Velim mu odi s menom jedan dan da napravimo ta drva i poklonim ti ih. Moja šuma, moji traktori, vitlo, kalač, prikolica, motorke, gorivo. Samo odi sa mnom jedan dan pa mi reci poslje jel skupo. Naravno nije išel. Slažem se da treba biti pošteno, i ja bi se zadnji dobro osječal da nekog prevarim al da bude netko raspravljal i mudroval o takvoj muci i poslu s menom, nebude. Svašta sam radil al tak teških i opasnih poslova je malo da bi se neko sprdal s tim. Hvala Bogu nije mi sila. A ove fore sa prm drva visine 1,3 nek nađe gde hoće.
I to je gospođa, to je baba - vražja...Gospođa pita trgovca drvima pošto metar piljenih dva,toliko i toliko može kaže gospođa,Trgovac ispili 4 metra i dopelja iskipa drva pokupi pare i svi zadovoljni.
Za par dana gospođa zove trgovca da ona nema 4 metra drva nego manje ,trgovac sav zajapuren i u raspravi ja sam vama ispilil 4 metra i dopeljal.Nato če gospođa ja sam vas pitala pošto metar piljenih drva a ne klaftar drva ako ne dopeljate ostatak do 4 metra piljenih drva ja ču vas tužit,i trgovac sav pokunjen dopeljal ostatak do 4 metra
Ja tu bogme ništ ne kužim. Ima 4 metra,ima klafter,nema 4 metra🤔. Ovaj vozi razliku od metra do 4 metra🤣. Tu je neko nekomu metnul,ili je bar probalGospođa pita trgovca drvima pošto metar piljenih dva,toliko i toliko može kaže gospođa,Trgovac ispili 4 metra i dopelja iskipa drva pokupi pare i svi zadovoljni.
Za par dana gospođa zove trgovca da ona nema 4 metra drva nego manje ,trgovac sav zajapuren i u raspravi ja sam vama ispilil 4 metra i dopeljal.Nato če gospođa ja sam vas pitala pošto metar piljenih drva a ne klaftar drva ako ne dopeljate ostatak do 4 metra piljenih drva ja ču vas tužit,i trgovac sav pokunjen dopeljal ostatak do 4 metra