• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Problemi sa el. instalacijom na TV traktorima

• Temu pokrenuo smandili
  • Datum prvog posta

sduspara

Član
Tu od
30 Sij 2010
Poruka
118
Ma ja koliko sda se bavim elektrikom i elektronikom(sklopija san miljun shema,tastera i svega) ali ovo ne razumin .... di je crvena ...di je kontakt... :mad: :cry: :madmana::madmana::eek:
Izlaz= + na akumulatoru. Ostalo bi ti tribalo bit jasno

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Izlaz= + na akumulatoru. Ostalo bi ti tribalo bit jasno

Više mi puca glava....

Izgleda da se mi ne razumjemo ... :D

Rekao si da je ovo shema reglera tj regulatora napona...

Svaki normalni regler na sebi ima 6 ulaza izlaza ..a ja vidin samo dva ulaza žute žice ostalo ne razumin...
?

sduspara

Član
Tu od
30 Sij 2010
Poruka
118
Više mi puca glava....

Svaki normalni regler na sebi ima 6 ulaza izlaza ..a ja vidin samo dva ulaza žute žice ostalo ne razumin...
?

Ja neman akumulator, i ovo je najjednostavniji regulator. 2 ulaza i 1 izlaz. Teoretski može punit akumulator, ali je prvenstveno namijenjen da instalacija radi bez akumulatora.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
Više mi puca glava....

?

opet krivo regler ima 3 ulaza,
i 2 ili 3 izlaza ovisno o izvedbi...

gorski

Tu od
2 Sij 2011
Poruka
408
Po ovoj šemi sta sam ja dao a zbalija objasnio moze se sve spojiti a i sa ove zadnje slike se vidi da crvena zica oznacena crnom strelicom ide na regler kao direktan plus.u biti to je napajanje za cijeli traktor.

Posljednje uređivanje:

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
opet krivo regler ima 3 ulaza,
i 2 ili 3 izlaza ovisno o izvedbi...

Alo alo alo ..nisan ja mislija da ima 6 ulaza i 6 izlaza nego ugl oko šest priključaka...

Ja neman akumulator, i ovo je najjednostavniji regulator. 2 ulaza i 1 izlaz. Teoretski može punit akumulator, ali je prvenstveno namijenjen da instalacija radi bez akumulatora.
Onda smo se krivo razumjeli ja sam mislijo da je to oni pravi regulator ... :?

sduspara

Član
Tu od
30 Sij 2010
Poruka
118
Alo alo alo ..nisan ja mislija da ima 6 ulaza i 6 izlaza nego ugl oko šest priključaka...

Onda smo se krivo razumjeli ja sam mislijo da je to oni pravi regulator ... :?
Ne! Ovo je improvizacija, ali odlično radi.

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Ajde da se i ja ubacim malo .

Ak sam dobro shvatil vinkić nema klasični alternator sa regulacijom uzbude nego
" pojačanu" verziju namotaja za rasvjetu kakva je na Tomos ili sličnim magnetskim paljenjima dvotaktnih motorića.

Namotaj je sa srednjim izvodom, pa koristi dvije diode za ispravljač .Taj ispravljeni napon onda običnim stabilizatorom napona drži na nekakvoj granici kad okretaji i napon porastu .

Možda bi bilo bi dobro da izlazni napon stabilizatora ide nekaj više, možda do 13.5v-14v,stabiliziranih 12v mi se čini malo mršavo za potpuno punjenje.

Normalno , govorim o ovakvoj zamjenskoj izvedbi regulatora .

Posljednje uređivanje:

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596

" pojačanu" verziju namotaja za rasvjetu kakva je na Tomos ili sličnim magnetskim paljenjima dvotaktnih motorića.

Namotaj je sa srednjim izvodom, pa koristi dvije diode za ispravljač .Taj ispravljeni napon onda običnim stabilizatorom napona drži na nekakvoj granici kad okretaji i napon porastu .

Možda bi bilo bi dobro da izlazni napon stabilizatora ide nekaj više, možda do 13.5v-14v,stabiliziranih 12v mi se čini malo mršavo za potpuno punjenje.

aha ..sad san svatije ..ti samo stabiliziraš napon pa s tim naponom je moguće svašta izvodit ..kao i puniti baterije ,,,aha,,,, ali opet ne razumin di se spaja ona crna naonaj stabilizator i di mu je + a di - izlaz

sduspara

Član
Tu od
30 Sij 2010
Poruka
118

Možda. Kako neman bateriju, ne znam kako puni. Ali nije problem dignut napon, može se stavit 2 zener diode od 8 i 6 V u seriju,i to je to. Ali...
Alternator u autu daje 40-50 ili više ampera, a ako oćemo da se baterija puni jačom strujom treba stavit jače tranzistore,ili više njih.Ovi podnose 8 ampera, ja sam stavio 2, i to je 16 A max. Meni dosta!

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Možda. Kako neman bateriju, ne znam kako puni. Ali nije problem dignut napon, može se stavit 2 zener diode od 8 i 6 V u seriju,i to je to. Ali...
Alternator u autu daje 40-50 ili više ampera, a ako oćemo da se baterija puni jačom strujom treba stavit jače tranzistore,ili više njih.Ovi podnose 8 ampera, ja sam stavio 2, i to je 16 A max. Meni dosta!

Imaš li možda kakvu shemu za originalni regulator napona ...

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Neman, žao mi je.

Ok ... Jos cu se ja tebi javit za ovaj stabilizator ali preko pp da ne radimo ovde gužvu.. Ali neću sad... Sutra se javim

E daj koju sliku od tog stabilizatora

Posljednje uređivanje:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
Pozdrav svim forumašima!

Kako spajamo žmigavce an relej žmigavca(uračunajte i signalizaciju na instrument tabli.)

dsc05085.jpg

E moj elektrotehničaru ni jedan običan relej ne znaš spojiti,
po shemi, a na njemu je sve lijepo označeno,
a kompleta shema ti je u temi za elektroinstalaciju TV....
to ti nas malo vučeš za nos ili???

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596

Nisam ja još ''kompletni'' ekektrotehničar

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596

Rođo moj zato i pitan ...na ovom releju imaju 4 stopice ..a u shemi relej ima navodno dvi

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
Nema na stopicama nego pokraj njih,,, ima nešto 15,c2,49,c,19a, i u sredini jedna veelika 5

neke si ti krive prepisao sa toga releja, kako se meni sve čini.
to je relej sa bimatalnim sistemom rada (dakle mehanički je)

oznake na njemu bi trebale biti
49,49a,C,C2, a ti imaš 5 oznaka od kud si izvadio peti priključak

49, ili ti 15 u tvojem slučaju je ulaz struje u relej preko kontakta (izvod iz brave 15, 54 ili 15/54 ovisno o modelu brave
49a izlaz iz releja prema ručici za uključivanje žmigavaca
C kontoral rada žmigavaca na vozilu (žarulica zelena)
C2 kontoral rada žmigavaca na priključnom vozilu (žarulica zelena)
ako se radi o elektroničkom releju može imati još i oznaku 31,
ona označava - pol

Najnoviji postovi

Na vrh