• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Program ruralnog razvoja - 2014. do 2017.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
ja sam isel na ipard 2012. god. i sad se javljam za mjeru 4.1.
možeš me nazvati na 092 2896 440

djelac

Član
Tu od
9 Tra 2009
Poruka
530
Ok bumo se culi ...inace imam vas broj culi smo se vec bili kod mene ste tovarili umjetni od Rwa

djelac

Član
Tu od
9 Tra 2009
Poruka
530
Pitaj u agenciji, ali bojim se da nećeš moći.
Našao sam nešto na googlu, evo link: http://www.mps.hr/ipard/UserDocsImages/Postpristupno%20razdoblje%20%20EAFRD/objava%20mjere%20RR%20za%202014/MJERE%20RURALNOG%20RAZVOJA%202014.pdf

malo traži al u uvjetima na stranici 7 piše:

Navedeni intenziteti potpore mogu biti uvećani za dodatnih 20% u slijedećim slučajevima:
- za ulaganja koja provode mladi poljoprivrednici (do 40 godina) i mladi poljoprivrednici koji
su postali nositelji poljoprivrednih gospodarstava do 5 godina prije prijave na natječaj,
Po tome imam pravo na dodatnih jer pise do 40 g

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Po tome imam pravo na dodatnih jer pise do 40 g

da bi ostvario pravo na dodatnih 20 % moraš biti mlađi od 40 i ne imati stariji opg od 5 godina. znači moras zadovoljiti oba dva uvjeta

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
dodatnih 20% možeš ostvariti i ako ideš u integrirani projekat , odnosno ako sa neki drugim opg-om ideš u zajedničko ulaganje

djelac

Član
Tu od
9 Tra 2009
Poruka
530
Uh ...znaci imam pravo samo na 50% ma bil sammu agenciji danni oni jos nika neznaju sa sigurnoscu...tak da neznam ni sam

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Uh ...znaci imam pravo samo na 50% ma bil sammu agenciji danni oni jos nika neznaju sa sigurnoscu...tak da neznam ni sam

jučer je bila tribina u ministarstvu poljoprivrede i bili su austrijanci predstavljali svoja iskustva kad su oni prije 20 godina ulazili u EU. Vele da su oni imali samo 20 do 25 % nepovratnih sredstava. Tak da i 50 % nije tak pre loše. samo kaj je kod nas problem kaj nikak da dojdemo do nekih penezi, nažalost...

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
mozda je ovo cak materijal za zasebnu temu...el evo moderatorima ne odlucu

ja imam 29 godina,
opg imam 3-4 godine,
ima godinu i pol sam u zakupu 3.3ha sumskog zemljista koje sam platio jednokratno,
iskrcio, pripremio, ako Bog da do sredine veljace cu i ogradit i posadit 1100 badema.
Imam sve uvjete za aplicirat s programima gospodarenja i velike sanse za dobit lijepa ulaganja.
Takodjer kreditno sam sposoban za isto (kako sad stvari stoje).

Ali jednostavno, imam odbojnost prema novoj opremi i cijenama.
Iako mi je to mukotrpno do sada sve uglavnom kupujem polovno iz ciljanih serija, to obnavljam i koristim.
To mi je mukotrpno jer sve radim kesom, jer bude i pogresaka prilikom kupnje, odnese mi puno vremena i losije je marketinski.
Ali kasnije uglavno sluzi.

Sad zavrsavam jednu veliku fazu (podizanje) i ako se ne odlucim na nove povrsine, prodat cu neke strojeve.
Razmisljam bi li kupio novi traktor i atomizer (iako imam stare),
iskljucivo zbog nastupa prema kupcima i prezentacije djelatnosti...a da ce me to novo sluzit bas i ne vjerujem.

Kad ljudi kazu "novo je novo", po mom misljenju kupuju mir mozda 5 godina
ako drustvo kojim barataju nije ekonomski dovoljno organizirano da moze u 5 godina ta ulaganja amortizirat i stvorit uvjete za opet novo...

dakle, po meni ako kupujete novo morali bi biti priclicno sigurni da posao u koji ulazete za vrijeme amortizacije nece otkazat...a kako ces to danas znat...

Posljednje uređivanje:

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Kad ćeš početi raditi malo veće površine onda ćeš uvidjeti kaj znači imati novi stroj.Kod mene je 80% starih strojeva. Sa novim strojem nikako ne "kupuješ mir" već sigurnost da ćeš posao odraditi na vrijeme a ne da samo čekaš kad će ti se nekaj pokvariti ili potrgati, bez obzira koliko taj stari stroj ti obnovio.

Posljednje uređivanje od moderatora:

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
kolega to je tocno to kako i ja vidim.
medjutim, pitanje je moze li mali poljoprivrednik sebi priustit novi stroj bez da dobije i grc na zeludcu kao dodatnu opremu.
istina, ovako imam povremeno sate lezanja i vidanja u udarnim terminima...

tesko je kupit novi dobar stroj koji ces organizaciski iskoristit maksimalno...jer je takav skup, a tvoj biznis je mlad
Ako kupis nesto na granici operativnih mogucnosti, sto je jeftinije pa ga jednom opteretis imas kredit i sate lezanja u udarnim terminima.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Slažem se sa tobom. Zato je možda kroz program ruralnog razvoja bolje uložiti u nešto drugo ( u tvome slučaju trajni nasadi ) a ne u strojeve .

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
teska je dalmacija prijatelju, ne znam hocu li ici jos u sirinu.
izazov je to sta sad s krajem ove faze projekta vidim da sam mozda mogao neke stvari jednostavije odradit, opremu imam i mogao bi dobit jos jedan zakup lako...ali uvijek je krs krs i nikad nije lako ni jeftino.
osim toga imao sam srece, ko zna hocu li opet imat...
kako sada stvari stoje iducu godinu cu probat definirat program gospodarenja, volio bi ici na neke objekte i opremu za preradu, a povrsinu povecat samo ako odustanem od prerade.

Posljednje uređivanje:

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
moj savjet ti je da ne odustaneš od prerade jer ona ipak stvara krajnji proizvod dodane vrijednosti

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ja kao strojar se u potpunosti slažem s @zivisic, stroj mora samoga sebe isplatiti, a to je s ovakvim uvjetima proizvodnje, tržišta, a bome i s kvalitetom strojeve gotovo pa nemoguće na manjim površinama. Osim ako se radi o ulaganju u neku proizvodnu ili prerađivačku liniju. Na osnovu ovog dijagrama se određuje nekakva osnovna iskoristivost, odnosno mogućnost eksploatacije svih strojeva, ako te kvarove stroj ne može isplatiti, onda se ni on ne isplati.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Na koji nacin traktor od 30000€ sebe moze financijski isplatit ako i onaj od 5000 obavlja istu radnju?

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh