Ja sam odustao od ovog, sve i da dobijem odakle da iščupam 7.500 eura da uložim i kad uložim kome ću prodati svoje proizvode, Njemačka otvara granice i već grebem da odem gore, nema ovdje kruha idućih 10 godina, a vjerojatno ga nikad neće ni biti.
Danas posjetio opet banku,za mjeru 4,mehanizaciju,da vidim kako ce me pratit i hoce li,u razgovoru mi kaze predstavnica, da niko ko je dosad isao za mjeru 4,preko Hbora,nije dobio manju kamatu od 6posto.A pitam ja a kamata od 3 posto??Kaze,to dobivaju tvrtke,tu kamatu,opg,ne..Sad ja racunam na 300000tisucaka kamata je 130000tisuca kuna,bez pdv-a.Kamata mi pojede 50 posto povrata.Jos rece,da cemo vidjet u obradi podataka,sto se prijavili za mjeru 4,kome se ministarstvo naklonilo tvrtkama ili opg-ima???
Nije mi baš jasna ova računica. Tvoje ukupno ulaganje je 300.000 ili?
Trenutno postoje dva modela financiranja.
Za ukupno ulaganje od 1.000.000 kuna u slučaju kada su sve prihvatljivi troškovi (50% potpora = 500.000) bi išlo ovako:
Model 1:
Digneš kredit 1.000.000 kuna uz poček 2 godine, platiš sve troškove, tražiš povrat (npr 50%), vratiš dio kredita i ostane ti 500.000 kuna kredita za otplatu s kamatom koju dogovoriš. Ako je 6% opet nije katastrofa jer je na pola ukupnog iznosa.
Model 2.
Digneš kredit 650.000 kuna, a ostatak ulaganja (do 1.000.000) plaćaš iz potpore. Opet na kraju ostaje 500.000 kredita za otplatu.
(razlika je u naknadama za kredit jer je početni iznos drugačiji)
OPGove banke tretiraju drugačije od firmi i zbog toga je veća kamata (uz puno drugih uvjeta npr. pozitivno poslovanje, koliko dugo posluje OPG i slično).
Strane banke imaju svoje razloge, ali HBOR, kao državna banka, bi ipak trebao malo izać u susret poljoprivrednicima.
Slažem se da je apsurdno da HBOR toliko drugačije gleda OPGove i firme...ali s druge strane, ako se u konačnici treba vratiti samo pola iznosa kredita i platiti kamate na pola iznosa kredita, ta mjera nije toliko losa
Treba zaraditi u 3.godine čistih 7.500 eura da odradim drugi dio poslovnog plana. Prvi dio od 7.500 eura u šta uložiti da bi imao sigurnu zaradu za kasnije ulaganje. U ovoj našoj poljoprivredi je to nemoguće.
Ljudi ulože milione kuna pa kasnije nakon par godina ništa.:icon_scratch:
Od kada to ne ide kamata dok traje poček?
Ako ja danas dignem kredit i idem ga vratit i za pola sata platit ću kamatu na cijeli iznos kredita. Ne vidim zašto ti nebi plaćao cjelokupnu kamatu i za dio koji vratiš nakon počeka? Ne znam da li se razumijemo, jel ti vratio kredit za pola sata ili 7 godina, plaćaš isti iznos kamate.
Jer se na poček ne plača kamata?
Kolega mi daje dojam kao da zna o čemu priča, makar koliko ja znam uvijek se na poček plaćala kamata.
Dajte vi meni kolega link na banku/kredit gdje mi neće računat kamatu na cijeli kredit kada platim 50%, te gdje je kamata 27 000 kn na 100 000kn kredita uz 2 god počeka i 5 godina otplate. To zvuči fantastično.