PetullaRZ
Član
- Tu od
- 19 Velj 2010
- Poruka
- 852
Ljudi masovno siju presadnice hibrida za prodaju s sjemenom uzetim prošle godine (znači doma sušenim ako me razumijete). Na Dolcu je dosta takvih. Budući da im je u startu trošak smanjen od 30-50 lipa jako im je teško konkurirati s orginalnim hibridima. Ja imam orginal istru, biancu i prodajem po 2 kn na malo, što mislim da nije previsoka cijena za kvalitetnu presadnicu (ide popust na količinu ). Veliki problem mi je nelojalna konkurencija koja prodaje "hibride" s uzetim sjemenom po 1-1.5 kn . E sad da se ja spustim na njihovu razinu, ili budem pošten i prodam nekoliko puta manje presada.
Takve stvari se dešavaju na svim tržnicama u HR ali neće proći puno vremena kada će se rasad moći prodavati samo u posebnim prostorima i to dakako registrirani rasadničari koji imaju sve potrebne dozvole za prodaju rasada (fitopatologija,certificirano sjeme itd). Po mom mišljenju, svaki proizvođač povrća koji ima mogućnost(teren sa vodom i strujom) uzgoja rasada za svoje potrebe trebao bi ga proizvoditi iz više razloga: sijanje sorti koje najviše odgovaraju vašem podneblju, isprobavanje i pronalaženje novih probnih sorti, sijanje u raznim rokovima, praćenje razvoja biljke i tretman od početka do kraja i na kraju znate šta sadite. A, vjerujte nije problem uzgojiti, presadnice samo se stvore optimalni uvjeti za rast.