Deset stručnjaka-deset savjeta.Iako neke veoma cijenim.
Činjenica je da rajčica izbaci u prosjeku 5-8 listova prije prve cvijetne grane.Oni su svi nepotrebni u ishrani plodova prve etaže,ali su potrebni za ishranu stabljike.U početku rasta.A treba ih i kasnije kada stabljika poodraste,jer se ona u donjem dijelu još uvijek razvija i deblja što joj omogučava pojačani transport hranijvih tvari bla bla bla,ali u fazi poodmalkog rasta se donji listovi koji su već ostarjeli i polako gube funkciju odstranjuju.Prvo zbog prozračnosti,a drugo jer troše hranu i omogučuju uvjete pogodne za razvoj bolesti.Kao što sam već navela,nakon početka berbe na stabljici se ostavlja dvanaest do četrnaest listova i taj broj prati stabljiku u rastu do kraja proizvodnje.Prije početka berbe se odstranjuju najdonji kako bi se prvim plodovima dalo više svjetla i sunca za bolje dobivanje boje.Plod raste i za vrijeme i nakon početka mijenjanja boje,tj. dobiva na težini,pa time i treba list iznad sebe.A hibridi sa malom lisnim masom ,pogotovo oni koji su predviđeni za hidroponiju,a znamo da i takve imamo u konvencionalnoj proizvodnji i par onih ispod ukoliko se ne proizvode na hidroponiju.
Netrebamo omalovažavati one koji nešto ne znaju ili krivo znaju,često i sami radimo krivo u uvjerenju da baš tako mora biti.A koliko sam do sada shvatila,a pri kraju sam radnoga vijeka,uvijek,ali baš uvijek ima više od jednoga načina na koji se nešto radi.
Terminologija u komunikaciji bi trebala biti stručna jer se uvela opća EU terminologija za svaku pojedinu bolest i znajući stručni izraz za njih može se bilo gdje,ne poznavajući jezik pronaći aktivnu tvar koja će riješiti problem u proizvodnji.Tako da to nije prenemaganje nego potreba i olakšava komunikaciju.