Miladin
Dobro znana faca
- Tu od
- 7 Sij 2011
- Poruka
- 1,264
Miladine jesi li ti to započeo proizvodnju sušenih krastavaca.
Siki krastavac je počupan, sve je iznešeno napolje, teren se priprema za drugi kornišon.
Miladine jesi li ti to započeo proizvodnju sušenih krastavaca.
zar si sumnjao u moje sposobnosti haha.vode nefali to je sigurno,dušika ću probati još dodati,malo KAN-a kroz sistem pa ćemo vidjeti. ma berem ih ja,to ostalo tu i tamo neki sad kad nejdu pa se baš i ne trudim.
Siki krastavac je počupan, sve je iznešeno napolje, teren se priprema za drugi kornišon.
Dane, boja ploda krastavca se gubi od previsoke temperature i u većini slučajeva od nedostatka magnezijuma i kalijuma. Ja krastavac studiram 14 godina po pitanju boje ploda i došao sam do nekog zaključka. Temperatura ti neide na ruku tu možeš samo da zasjenčiš plastenike što bolje i to utiče na boju. Što se tiče azota ja sam ga davao u nenormalnim količinama i od boje sam dobio nulu (samo potamni list a plod ništa) Recept za bolju boju ploda je odnos NPK= 2-1-3 do 2-1-4 uz dodatak magnezijuma.
16-8-32,nije li to sasvim dovoljno,napisao sam da to koristim,a krastavac nije baš biljka koja je luda za kalijem,tako da mislim da je ovih 32 sasvim dovoljno. ispravi me ako sam u krivu. a što se tiče teperature to je više moguće,jer jedino to se razlikuje od svega do sada.
koristim ga stalno,od početka.Jeste i do temperature. Na pijaci se uvijek vidi dejstvo visoke temperature, svi su krastavci tada svjetliji, ali je moj krastavac i tada na pijaci naj tamniji, to je ono što sam ja primijetio a i kupci koji kupuju krastavac isto kažu da je moj krastavac na prvoj rang listi što se tiče boje i kvaliteta. Vidio si kakva je vriježa, i pored takve vriježe on je bio najtamniji krastavac na pijaci. Taj odnos 16-8-32, 2-1-4 ti je dobar za boju neznam od kada ga koristiš.
koristim ga stalno,od početka.
Ako daješ 1gr đubriva dnevno po biljci onda nije zbog đubriva, jedino ti ostaje temperatura.
ma kakvi dnevno,svakih desetak dana. temperatura da,i ja mislim,nema druge.
E pa dane nema dobre boje bez 1gr dnevno, kad god sam prekinuo đubrenje 7 dana krastavac je gubio boju, znam da je skupo ali je to tako. Od visoke temperature možeš da izgubiš boju možda 20% a od slabog đubrenja i 50%
Miladine si ti normalan,da bacim svaki dan 1gram na biljku,pa izgorila bi od hrane,preporuka je proizvođača svakih 15 dana a ja dajem svakih deset. ti si tu nešto pobrkao.
1 gr po biljci dnevno u berbi je recept menadžera za jugoistočnu evropu Yara đubriva. On je iz Bijeljine i dobar sam sa njim već desetak godina. Maksimalna preporuka je 1,2 gr po biljci dnevno i ja sam se toga pridržavao, a 1 gr po biljci u 10 dana je ništa, moj krastavac na takvom đubrenju odmah gubi boju.
ma to neki šalabajzer,taj hoće da ti proda. kod mene nikad problema sa mojom gnojidbom,a roda do krova,evo sada mi se pojavilo to žutilo i to prvi puta,ali već ovih dana berem i nije ni jedan više žut,šta mu je bilo neznam,ali da mu fali gnojiva to sigurno ne.
Je u pravu je Miladin i Asestic, samo što se moraju u plasteničkoj proizvodnji koristiti gnojiva za plastenik inaće bi bilo svašta, a i šaltanje između fofsfornih gnojiva sa magnezijem i kalcij nitrata je jako škakljivo. Ispadne da trebaju tjedno pustiti 3 navodnjavanja, 20:3 = cca 7 grama po navodnjavanju, to je minimum da se ne skupljaju nitrati u plodu, 7 grama gnojiva je 2,5 - 7 puta više nego što dozvoljavaju proizvođači gnojiva, tako da... Ukoliko se navodnjava svaki dan po 2-3 grama dolazi do problema nitrata, takovo povrće se ne smije prodavati nigdje u EU, samo u Hrvatskoj i Bosni. Poz
Potpisujem.Ljudi moji počnite raditi kemijsku analizu tla na osnovu koje ćete vršiti osnovnu gnojidbu tla i kasnije prehranu biljnih kutura koje uzgajate. Svake godine uzimam uzorke iz svih plastenika i šaljem u Nizozemsku(Kronion d.o.o.),a sa vanjskih njiva svake tri godine i na osnovu rezultata i preporuka vršim osnovnu gnijdbu i kasnije prehranu vodotopivim gnojivima(kristaloni) i folijarnim gnojivima(Yara-phosyn). Ukratko, analize tla vam uštede više novca nego što možete zamisliti(meni je Yara menadžer, po analizi tla, preporučio tjednu prihranu 30kg/ha - kristalone različitih formulacija u različitim uzgojnim stadijima biljke, 25 kg/ha MgS i 25kg/ha Calcinit svakih desetak dana) i eto već sam uštedio u odnosu na Miladina.
Ljudi moji počnite raditi kemijsku analizu tla na osnovu koje ćete vršiti osnovnu gnojidbu tla i kasnije prehranu biljnih kutura koje uzgajate. Svake godine uzimam uzorke iz svih plastenika i šaljem u Nizozemsku(Kronion d.o.o.),a sa vanjskih njiva svake tri godine i na osnovu rezultata i preporuka vršim osnovnu gnijdbu i kasnije prehranu vodotopivim gnojivima(kristaloni) i folijarnim gnojivima(Yara-phosyn). Ukratko, analize tla vam uštede više novca nego što možete zamisliti(meni je Yara menadžer, po analizi tla, preporučio tjednu prihranu 30kg/ha - kristalone različitih formulacija u različitim uzgojnim stadijima biljke, 25 kg/ha MgS i 25kg/ha Calcinit svakih desetak dana) i eto već sam uštedio u odnosu na Miladina.