čitam ovu temu i stvarno se pitam kako bi netko tko bi trebao donesti nekakve normalne zakone u tome uspio kad ni se ni mi sami ne možemo dogovorit oko toga šta bi u stvari trebalo.Ja osobno se bavim poljoprivredom,ali budući mi to nije osnovno zanimanje,ne mogu se mjerit sa ljudima koji žive samo od poljoprivrede.Dok čitam ovu temu stječem zaključak da ste svi djelomično u pravu,ali nitko se ne dotiće osnove svega i to s prave strane,a to je PREVARA.Svi mi smo u biti prevareni i izvarani od strane svjetskih kapitalista na koje se tako često pozivamo kao na primjer pravog poslovanja,A ovi koje tako često spominjemo kao uzrok naših problema (vlada,Čobanković,Laszlo,Mavrović.......), su samo,svjesno ili nesvjesno,produžena ruka tih koji nas uništavaju.Seljak je oduvijek bio trn u oku svakoj vlasti (samo zato što proizvodi samostalno,i sa svojim kapitalom kroz vjekove)ali ovi su ga uspjeli dotuć sa guranjem luksuza pod nos,a to se ne može bez ogromnog zaduživanja.Netko je tu napisao da se seljaku pružila prilika za kupit novi stroj,da je normalno da ga uzme da bi si olakšao posao.I je sasvim normalno kad ta "pružena prilika" ne bi bili obečani novci od nekog.A dobro se zna kad ti netko nešto obeća kako to završi,bar kod nas.
Što se poticaja tiće i ja primam poticaj za ovo malo što radim,ali ne vidim nikakvu svrhu u takvom načinu isplačivanja poticaja.Stabilnost jedne zemlje se uvelike mjeri u tome može li proizvseti hranu za svoje potrebe,znaći poticaja treba jer je od strateškog interesa za državu,ali štoima država od toga što isplati meni 4000-5000 kn godišnje za janjce,a ja ih prodam susjedima ,poznanicima i sl.???A da ne spomonjem milion primjera gdje se poticaj dodjeljuje ljudima koji uopće ne rade zemlju i sl.
Moje mišljenje da bi trebalo poticaj isplačivat tvornicama i prodavačima repromaterijala,tako da nam isti bude jeftiniji i puno bi se lakše konrolirao i pravilnije usmjeravao nego sad.