I
ihorzic
Guest
Jedva čekam kaj bude - ja sam uz njih i da ako treba doći ćemo i mi tamo iako nisam mljekar
kak sad nisu došli , koji je bog
zaista je apsurdno kak je tako puno obiteljskih gospodarstava otvoreno zadnjih 10-15 godina...:madmana:...pa mislim...
A ja se sjećam vremena od prije 25 godina kad je svaka seoska kuća bila jedno gospodarstvo, znači u selu od 125 kuća je bilo 120 gospodarstava...da bi to danas bilo deset puta manje...
U selu je bilo više krava nego stanovnika, svaka je kuća imala bar dvije, neki čak i četiri, malo njih više od pet...
Ali svaka ta mala kap je činila jedan veliki slap, svako to malo gospodarstvo je maximalno iskoristilo svaki pedalj zemlje, sve je bilo obrađeno, očišćeno, ma polizano...svaki je spustio kosu kad je išao na polje i s polja i pokosio grabu uz put, posjekao je vrbu i spleo košaru, pokupio brezu po rubu šume i napravio metlu, odsjekao lijeskov grm i imao kolac za pažulj ili paradajz, ili si napravio držalo za lopatu...kad se kosilo sijeno, nosila se i ručna kosa...da se pokosilo i oko kamena, i oko elektrinog stupa, i škarpa uz prugu, i obala uz rijeku...
I svaki je čovjek (seljak, poljoprivrednik, stočar, ratar) nešto učinio za svoju okolinu a da toga direktno nije bio ni svjestan, i nije mu trebal poticaj da bi radio...
A danas...daj poticaj...peri deri traktorom što može, što ne neka bude grm...
Pa nevalja ovo pa nevalja ono...
A htjeli bi da nam selo bude lijepo, al nemore jedan ili dva poljoprivrednika u tom selu napravit ono što je moglo napraviti njih 300, pa da baš ima svu najmoderniju mehanizaciju...
I zato bi poticaj morao biti nešto što dobiva svaki poljoprivrednik, ne zbog svoje proizvodnje, nego zbog svog sudjelovanja u seoskom životu...
Jer, sve što moramo obavljati se nalazi u obližnjem gradu, a mi sa sela smo kažnjeni jer smo daleko...pa i djeca kad nam idu u školu, isto smo kažnjeni jer im moramo platit prijevoz, pa ta ista djeca gube barem dva sata više zbog putovanja nego njihovi prijatelji iz grada, koji za ta dva sata već napišu zadaću i istegnu sve četiri u zrak...ma ima još takvih primjera...
I u ovo doba kompjutora mi ipak moramo stajati u redovima kao stoka dok upisujemo arkode, prijavljujemo poticaje i točimo gorivo...
Uvjerili su seljake da bez upisnika raznih vrsta nije moguća poljoprivredna proizvodnja, kao da se radi o osnovnom sredstvu za rad poput traktora ili pluga...
Ma nije tako i za mene više neće biti tako...a vi ostali razmislite koliko je taj poticaj vrijedan i hoće li u konačnici to indirektno koštati više nego što vi to možete sada procijeniti...
Jer poticaj nije samo pravo, to je i hrpa obaveza...
Ja sam odvagnuo i odlučio, a vi ostali to još morate, ali apeliram na vaš razum da to uradite još sada dok nije prekasno, jer kad vam dođe inspektor na dvorište pa zapita gdje su papiri od pesticida, analiza, boga i vraga i sve to pet godina unazad...samo provjeriti prema zakonu o poljoprivredi i inim podzakonskim naputcima kolike su kazne za pojedine propuste...
I sad će opet iskočiti naprijed oni koji su potpuno čisti i koji sve žele raditi prema zakonu...e pa samo dajte, al nemojte kad voda opet dođe do grla palit traktore i krčit mi cestu, jer tada neću imati više razumijevanja za vas...
...sad još imam, jer sam u istoj košari sa svima...:lol:
ak neče ič cisterne kud čemo s mlijekom
Kao sto sam reko.mljekaraniti jedna nije blokirana. Cisterne nisu vozile jer su mlkjekare rekle da su blokirane a nisu bile kao sto ni nisu sad. Traktori su krenuli prema dukatu, ja krecem doma po traktor i vracamse nazad. I necemo blokirati, samo prosvjedovati.