• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prosvjedi

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
---- a šta misliš da se vozači kamiona organiziraju pa npr. blokiraju neku mljekaru da cisterne ne mogu po mljeko,, blokiranje prometnica i maltretiranje građana nije rješenje i s tom praksom će se prestati vjerujte mi da če se s time prestati

Koga biste kritikovali ako štrajkuju carinici pa na graničnom prelazu čekaš par sati na +40 ili kad štrajkuju doktori, dođeš u bolnicu sa prehladom i napadima kašlja a "teta" u bijelom mantilu kaže "samo hitni slučajevi", kome se žaliti i koga kritikovati kad štrajkuju avio prevoznici, mašinovođe, policajci...?
Srećom poljoprivrednici imaju svoj forum pa raspalite po njima "drvlje i kamenje".
Al trebate imati na umu da seljak nemože štrajkovati kao doktor, carinik, pilot ili poštar. Krava mora jesti, mora se muzti, mora se pšenica žeti ili jabuka brati kad je vrijeme za to, to nemože čekati. Seljaci nemogu pogasiti strojeve i izaći u krug fabrike.
Na koji način onda da izraze svoje nezadovoljstvo i traže nešto što je njihovo... da hodaju po njivi i pište u pištaljku...!? Jer po cesti ne smiju, nekome će smetati što prave buku.
Za proteste je kriva država, vlada, ministarstvo ili ko već a ne seljaci. Pa zato na vladu i državu treba vršiti pritisak i njih kritikovati.

Kod nas je situacija možda i gora nego kod vas, samo što mi nemamo ni prave države a kamoli udruženja. Kod nas jednostavno nema ko organizovati i povesti poljoprivrednike. A sve i da ih povede - nema protiv koga, država podeljena pa se uvijek krivica prebacuje na onu drugu stranu.
Mi šutimo i trpimo... Al vi nemojte, bar imate državu pa imate i na koga vršiti pritisak!!

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
samo sto kad i ode i ova gamad opet ce doci nova koja ce opet gledat samo svoje interese...

Znači nije problem do vlade nego do seljaka jer štrajkalo se i za vrijeme kradezeovaca strajka se sada...koliko je samo goriva bezveze potrošeno sa tim traktorima koliko to sve košta ali glavno da plačete da nemate a trošite na gluposti,po meni mogli bi te bit na cesti koliko očete došla bi vojska i sve vas doma posllala ako niste sposobni opstati ko seljaci, poljoprivrednici promjenite zanimanje, a nemojte sve oko sebe krivit za svoje propale ideje i ne očekujte da če vas država financirat...uostlom ako vam je toliko loše idite u afriku kod crnaca tamo vam je bolje njima ruže cvatu....ako ništa drugo svidit ce se vašim ženama...

orašar

Član
Tu od
17 Lip 2013
Poruka
74
Poticaja mora biti tako su odredili ljudi koji su rekli da hrana mora biti jeftina, jedino sa poticaja treba skinuti krimen.
Za pšenicu smo si sami krivi jer nemamo silos i sušaru.

Pšenica je moja, pa da vidim ko može doći do nje dok ne plati, ali jebiga pošalje se sve na bubanj istog dana i ne vrati se ni zrna.

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454
pa naša pšenica je sva doma osim jedne prikolice ali tko zna jel to dobar potez ili ne ?
neznam koliki je poticaj u njemačkoj ali u bavarskoj za teže uvijete gospodarenja 150€
za gorivo dobiju u toku godine razliku i kupuju gorivo a ne smeče to smo se uvjerili kad smo jesenas kupili kombajn sa 3/4 dizela u njemu pa to potrošili i ulili plavi pa kombajn odjednom dimi na leru a u radu okretaji padnu osjetno pa neka ja budem konkurentan njihovom farmeru koji je manje zadužen radi na uređenom tržištu i ima jasnu viziju šta i kako će biti .
toga je dosta ako nema novca to treba na vrijeme reći da se stignemo prilagoditi a ne kad se vidi da fali onda glupim seljacima skinemo koju milijardu.
sad se već zna koliko ima ha grla za poticaje u 2013 pa neka ministar izađe sa ciframa i datumima isplate da možemo maksimalno dobro se pripremiti za sljedeću sjetvu .
ali šta se može očekivati od propalog apotekara da je znao sam bi napravio a ne bankrotirao
ima jedna pjesma DA BOG DA TE VODA ODNIJELA lažovino .

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Znači nije problem do vlade nego do seljaka jer štrajkalo se i za vrijeme kradezeovaca strajka se sada...koliko je samo goriva bezveze potrošeno sa tim traktorima koliko to sve košta ali glavno da plačete da nemate a trošite na gluposti,po meni mogli bi te bit na cesti koliko očete došla bi vojska i sve vas doma posllala ako niste sposobni opstati ko seljaci, poljoprivrednici promjenite zanimanje, a nemojte sve oko sebe krivit za svoje propale ideje i ne očekujte da če vas država financirat...uostlom ako vam je toliko loše idite u afriku kod crnaca tamo vam je bolje njima ruže cvatu....ako ništa drugo svidit ce se vašim ženama...

To nije baš tako jednostavno. Ako ti je mala plaća u Getrou odi u Bilu. Ljudi su puno uložili, a ljudi iz vlade uz pobrane dobre provizije donosili zakone da da farme moraju biti opremljene sa tim i tim. I naravno uz dobre provizije opet njima dogovorilo se sa bankama da im se daju krediti za sve to. Sad im to isti ljudi sve uzimaju. San koji su ljudi imali nije lako prekinuti nakon toliko godina. Kaoboj je dobro rekao, oni koji hrane krave malo je vći problem nego ekipa koja je sadila tratinčice. Ta ekipa je promjenila lako zanimanje jer još do dan danas nije posadila ni jednu tratinčicu, a poticaj je uredno dobila. Ako se sjećaš prošlu godinu su molili da se mljekare odreknu 30 lipa, pa ih se tretiralo ko smeća. Od ljudi ko ti do političara. Znači nisu htjeli da ljudima poskupe nego da se prođe godina. Veliki problem je nastao, jer bi u takvoj teškoj situaciji morali jadnim ljudima poskupit mljeko. Pogledaj koliko je ove godine mljeko. Kaj je sa jadnim ljudima ovu godinu ? Kaj bude sa jadnim ljudima za par godina kad se mljeko bude uvozilo masovno iz vana, jer ovog ne bude. Tvoje dijete bude imalo za čokolino, a od tvog susjeda ? Tko bude plaćao te obitelji kad ostanu bez gospodarstava ? Banke se budu naplatile, političari su se već naplatili. Ove budemo plaćali mi i onda im opet budemo ****** mater, je li ? Glup je takav način razgovora na poljoprivrednom forumu o Africi, crncima i tuđim ženama. Tako netko tebe može pitati od kud ti to zanaš za afrikance. Ne misliš da je to malo gupo, bez obzira tko je u pravu?

snupy

Član
Tu od
7 Pro 2008
Poruka
423
Najlakše je vodit tuđu brigu . Sad se vidi da su godine i godine krive politike i hrpa novca krivo uloženi . Zato danas imamo nesređeno tržište i uništenu proizvodnju . da je to samo u pljoprivredi lako bi se rješilo ali to je u cijelom gospodarstvu . Bolje reći u onome što je ostalo od gospodarstva .

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Ala se pljuje po drugima iza ekrana. Krumpironja, nadam se da ćemo se srest negdje na sajmu, pa mi onda reci šta imaš protiv naših zahtjeva. Balavac koji mrlja par kvadrata zemlje se našo pametovat o slavonskoj poljoprivredi...

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633
Dok vi ovdje vodite politićku iz fotelje mi se kuhamo na užarenom asfaltu ,,,bolje isterajte traktore da vide da nas ima !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Dok vi ovdje vodite politićku iz fotelje mi se kuhamo na užarenom asfaltu ,,,bolje isterajte traktore da vide da nas ima !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hmm...treba imati traktor...ja mogu u prosvjed jedino sa motokultivatorom...:icon_pidu:

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633
Motokultivator nema potrebe da ide ali traktori bi trebali ja i moji tu iz sela smo došli sa po jednim traktorom ali mi se cini da cemo morati sve istjerati jer nas ocito ne shvacaju ozbiljno.......... a ovo citiram
"Jučer smo svi čuli i vidjeli ministrovo obraćanje na dnevniku gdje je jednostavno pokazao da je okrenuo leđa poljoprivrednicima i ponaša se prema nama kao prema svojim najvećim neprijateljima. Čak je pozvao i policiju da ga čuva da bi nas prikazao kao neke primitivce sa vilama i motikama koji idu tražiti pravdu pred njegovu kuću, što mu nikako ne ide na ponos i diku", navode svoje razočaranje seljaci. Bilo je i prije njega i ministara i prosvjeda i nikad se još nije išlo pred nečiju kuću. Znači li ovo da je on i sam svjestan što je napravio i opravdano se boji?

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Ala se pljuje po drugima iza ekrana. Krumpironja, nadam se da ćemo se srest negdje na sajmu, pa mi onda reci šta imaš protiv naših zahtjeva. Balavac koji mrlja par kvadrata zemlje se našo pametovat o slavonskoj poljoprivredi...

Upravo o tome ti govorim...o primitivizmu svi želite bit ko kolege iz EU ali tamo svaki poljoprivrednik ima školu...i to ne osnovnu...niste u stanju završit godinu u plusu sami od svoga rada nego vas dražava uzdražava...a vani žive od svoga rada + poticaji...ali ko što rekoh vi neke stavri ne kužite...jer taj balavac vjerovatno ima višu školu od tebe! a to dal ja mrljam dva ili tri kvadrata zemlje to nije tvoj problem ja znam da od poljoprivrede nema kruha i ja se time nikako ne mislim bavit...ovo malo sta imam sve prodam i dobro mi dode ali ne mislim zivit od toga nikad pa ni tad kod mene možeš jer dođu stranci koje oče jest kvalitetno.....spominjes neku "slavonsku" poljoprivredu...da zato dolaze kod mene slavonci radit po sezoni jer kod vas gore ruže cvjetaju...nema više slavonske poljoprivrede otvorite oči i zapitajte se tko bi od vas seljaka na kraj godine zatvrorio godinu u plusu da nema poticaja...kad shvatite da niste toliko bitni faktor u ovoj državi lakše ce vam bit istina boli ali lakše ce vam bit dokazano vam je da se sve može jeftinije uvest...ah lako vrijeđat one gore lijepo se kaze daj čovjeku vlast i vidit ces kakav je....i ti bi i svi vi bite krali samo da možete a dokazalo se kad su se poticaji djelili šakom i kapom...kupovali su se auti gradile se kuće...tako da i među vašim redovima ima muljatora...neznam kako su samo uspjeli smislit nešto tako ali eto uspjeli su....ko je blize vatri bolje se grije....ili neki od vas na asvaltu...a mi lijepo pod suncobranom na plaži lijepo kom...dajte izvolite...meni je dobro ali sam se sam pobrinuo za to nisam čeko vladu da mi da i još tražio nešto od njih i pljuvo po njima...a to za policiju to je normlano pa nije lud da ide bez zaštite več se pokazalo na kojoj razini su ti prosvjedi ima i na internetu kad se nešto desi onda se pravite ludi nismo mi nismo mi nego je policija....a ni oni neće bezveze intervenirat...ima tu puno stavri koje vi ne shvaćate jer ne vidite dal neželite ili nemožete...jbg samo vi prosvjedujte obit ce vam se o glavu..

bole

Član
Tu od
7 Sij 2009
Poruka
639
barikade su devedesetih postavljali četnici a sada če i naši ljudi jedni druge maltretiraju

majstore dosta više stim četnicima ovo je i dalje poljoprivredni forum
a ti ako imas kakvih problema protiv tih prosvjeda javi se ministru neka isplati sve zaostatke pa neče bit prosvjeda i nečemo ti smetat na cesti
pozdrav

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Krupironja, ma bravo, nek si ti pametan! :drink:
Jedina pametna ti je ono da ima onih koji su iskoristili poticaj u krive svrhe, al takvih ima 3-4%! Al to je druga priča, ne ova o kojoj se priča sada! Živ ti nama bio! :icon_pidu:

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Krumpironja u pravu si, vjerojatno nikad neću imat tako visoko obrazovanje kao ti. Mlad si i imaš sreću da si rođen tamo gdje jesi. Nekad se u Slavoniju bježalo od gladi, a sad se iz Slavonije odlazi, nažalost. Moja obitelj ima 3 vozača, a jedan automobil star 12 godina, nemamo ni vikendicu, 6 nas živi u jednom kućanstvu. Nitko nije zaposlen u firmi, svi radimo na OPG-u. Na moru nismo bili već 10-ak godina. Imamo 2 stara traktora, obrađujemo 20-ak ha zemlje. Ustajemo se svako jutro najkasnije u 7, a u kuću dolazim (osim ručka) ne prije 20h. Sad mi dođe lažovina ministar i laže da pošteni ljudi rade, a ostali prosvjeduju. I onda mi dođeš ti i kažeš da nemamo pojma radit.

Samo mi još jedno odgovori: Jel bi to sve htio ponovit što si napisao pred ljudima koji prosvjeduju?

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
Alfada ovo nisu barikade već prosvjedi (90% nas su branitelji koji su stvarali ovu državu a ostali su mlađi dečki pa nisu mogli), u đakovu je zatvoren jedan dio obilaznice ali promet teče potpuno normalno uz regulaciju policije

Srž problema u poticajima je: izjava Milanovića, Linića i Jakovine lane u ovo doba po pregledu polja i šteta od suše "gospodo seljaci novca za elementarnu nepogodu suša nema ali ćemo vam isplatiti poticaje odmah iza nove godine u cijelosti od 2056 kn"
Ozbiljniji pa i neozbiljniji polj. proivođači u svoje kalkulacije uračunavaju obećane poticaje od 2056 kn simulacija: na 100ha površina očekuje proizvođač 205 000 kn koje je ukalkulirao u svoje matrijalne troškove proizvodnje pšenice, suncokreta itd. (inače za one koji neznaje realna kalkulacija za proizvodnju po 1 ha od 6000kn pa na više to opet ovisi o nizu parametara kao opterećenost 1 ha matrijalni troškovi gnojivo gorivo, sjeme pesticidi, amortizaciom, poreznim opterećenjem, kvalitetom zemlje, količinom zemlje..itd),
zadužio se kod ugovaratelja proizvodnje sa cc400 000-500 000 kn (jer nema gotovinre za avansno plaćanje) i dogodi mu se ovakvo proljeće koje je kišno koje smanji prinose npr. na pivarskom ječmu od 40-70%(ovisi o tablama) i bude u gubitku po hektaru 50% znači čisti minus i uz max poticaje a Jakovina smanji 35%
Problem oko cijene pšenice:svi otkupljivači baziraju cijenu pšenica na izvoznoj kalkulaciji npr. pšenicu sada mogu izvesti po cijeni od 1,25 l/kg i ne mogu platiti više od 1,05l, pšenicu prodaje i zarade 12-15 l/kg (ostalo troškovi) dolazi proljeće pojavljuje se nedostatak pšenice ti isti otkupljivači kupuju pšenicu na stranim burzama npr. po 1,45 l franko silos u đakovu i prodaju mlinovima po hrvatskoj to žito po 1,60 l/kg znači taj isti trgovac dvaputa će zaraditi na možda istoj našoj pšenici (to je napisano seljačkim rječnikom da me se razumije taj posao je malo sofisticiraniji)
Poštenije bi bilo da se umješa vlada na taj način da se s otkupljivačima uđe u razgovor i da se sklopi ugovor između proizvođača i otupljivača da nam obračun rade 01.04. iduće godine pa ako cijena pšenice padne na 0,85 l ja sam spreman prihvatiti i tu cijenu ali ako ona bude 1,60l ja bih da tu razliku podjelimo znači neka mi obračuna po 1,30 l da i ja nešto zaradim a ne samo otkupljivač (za takvu situaciju smo i sami pomalo krivi dopustito je da se silosi prodaju za 1kn a mi nemamo vlastitih skladišnih kapaciteta)

Dosta mi je pisanja jer ja sam ipak poloprivredni proizvođač a ne sekretarica da sam brz u tipkanju...

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
sto se mene tice najpravednije bi bilo da se poticaju ukinu,ali u cjeloj europi...s time bi se cijena hrane povecala nekih 15-30% ovisno o proizvodima..ukinuti socijalnu naknadu pa vi koji pljujete po seljacima i ovim prosvjedima mozda bi otvorili oci i shvatili neke stvari...

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Krumpironja u pravu si, vjerojatno nikad neću imat tako visoko obrazovanje kao ti. Mlad si i imaš sreću da si rođen tamo gdje jesi. Nekad se u Slavoniju bježalo od gladi, a sad se iz Slavonije odlazi, nažalost. Moja obitelj ima 3 vozača, a jedan automobil star 12 godina, nemamo ni vikendicu, 6 nas živi u jednom kućanstvu. Nitko nije zaposlen u firmi, svi radimo na OPG-u. Na moru nismo bili već 10-ak godina. Imamo 2 stara traktora, obrađujemo 20-ak ha zemlje. Ustajemo se svako jutro najkasnije u 7, a u kuću dolazim (osim ručka) ne prije 20h. Sad mi dođe lažovina ministar i laže da pošteni ljudi rade, a ostali prosvjeduju. I onda mi dođeš ti i kažeš da nemamo pojma radit.

Samo mi još jedno odgovori: Jel bi to sve htio ponovit što si napisao pred ljudima koji prosvjeduju?

Došla su druga vremena tko se ne prilagodi propada...imaš primjer fiskalizacije...tako ce bit sa svime,ovo je balkan drugi ljudi drugi mentalitet nikad nismo bili europa nit cemo bit njih zanima samo more i obala...i naravno jeftina radna snaga....bi i pred bogom i sudom pa i pred prosvjedncima ali 90 % njih nebi nista razumilo jer su zacrtali neki cilj i drze se toga ko pijan plota...i onda se čude da ministar dolazi sa pratnjom a javno mu se preti...mislim...ja necu nabrajat sta imam da ne budem prozvan bzv,ali sad se tu ne radi o imovini...evo ovo prolječe su dosli brat i sestra za obitelji tu na more gore su prodali sve traktore stale sta sve ne i sa tim novcem su tu došli kupili kucu uredili imaju dva apartamana koje iznajmljuju zaposlili se ko sezonnci i kad god pitas dal bi se vratili kazu da nebi...odu gore posjet rodbnini ali jbg trebas skupit snage i kreut dalje kad neide neide...pa koliko je poduzetnika zatvorilo sad sa dolaskom fiskalizacije...to ti sve govori...ovo sa poticajima je sizifov posao(objasni ti sad njima sta je to) dobit ce nove i poztosit to i sljedece godine ce opet plakat da nemaju...proizvodnja ne pokriva troskove...nemože bit dobro

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Upravo o tome ti govorim...o primitivizmu svi želite bit ko kolege iz EU ali tamo svaki poljoprivrednik ima školu...i to ne osnovnu...niste u stanju završit godinu u plusu sami od svoga rada nego vas dražava uzdražava...a vani žive od svoga rada + poticaji...

Jel' ono bi lani, da su kolege poljoprivrednici iz EU prosipali mlijeko po ulicama i zgradama... Ne vjerujem da su to radili onako iz dosade, već su su na taj način protestvovali zbog nečega.
Pitam se samo kakav bi bio komentar građana i takvih kao ti, da se takvo nešto umjesto u EU desilo u RH!?
Koji bi to tek bio primitivizam i bezobrazluk!? Narod gladuje a "debeli, bogati" seljaci se razbacuju sa mlijekom...

Još jedna stvar vezana za EU seljaka: prije koliko godina su Njemački, Francuski, Britanski i ostali EU seljaci ratovali? A kad su Hrvatski i Bosanski seljaci ostavili pušku i uzeli motike?
Kakav je bio odnos vlasti poslije II svjetskog rata, prema seljaku u Njemačkoj ili bilo kojoj drugoj državi sadašnje EU? A kakav u tadašnjoj FNRJ i kasnije u SFRJ? Dok su zemlje sadašnje EU pomagale svoje seljake i razvoj poljoprivrede u tadašnjoj Jugoslaviji su otimali zemlju i stoku od sljaka za "dobrobit društva".
E sad bi ovi na vlasti htjeli da Hrvatski ili Bosanski seljak bude konkurentan EU seljaku koji ima tradiciju dužu od stoljeća. A naši seljaci su "juče" uzeli zemlju na kredit, uzeli traktor i plug na kredit, kupili stoku na kredit, napravili štalu, opet na kredit...
Dok je država nudila a seljaci dizali kredite, političarima su bila puna usta "perspektivne i konkurentne" poljoprivrede.
A kad je počela ekonomska kriza, država je zaokupljena silnim problemima okrenula leđa seljacima, ali banke nisu, one traže da se krediti uredno vraćaju!
Dali iz neznanja ili namjerno, uglavnom lošom politikom je dozvoljen uvoz poljoprivrednih proizvoda i time još više opterećena domaća poljoprivreda.
Džaba su sad slogani "Kupujmo domaće" kad osiromašeni građani na trgovačkim policama gledaju samo šta je jeftinije. A naravno da je jeftinje mlijeko ili krompir Njemačkog seljaka koji ima tradiciju, nema kredita i iza svojih leđa ima stabilnu i ekonomski jaku državu, nego mlijeko domaćeg seljaka, koji se "juče" "navrat na nos" počeo profesionalno baviti poljoprivredom, koji je do grla u kreditima, sa bankom "za vratom" i državom koja ni sama nezna šta će sa sobom a kamoli još da gleda seljake.

Nadam se kolega da ti je sad barem malo jasnije odakle potiče ova kriza u poljoprivredi, zašto ti ljudi tamo na cesti nemogu bez podsticaja i zašto je uvozno jeftinije od domaćeg...

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Kolega @Krumpironja ,1. mi smo uvijek bili dio Europe, a ne balkan, tu su nas 1918 prodali naši političari u državu shs. 2. ti živi od turizma, tko zna kako češ dugo uživati u kruhu bez motike, a ne brini ti za nas, nećemo mi propasti, a ni prodati ono što smo generacijama i s mukom stvarali!!

Najnoviji postovi

Na vrh